Menu Close

Wroclaw Puolassa - 14 vinkkiä nähtävyyksiin ja tekemiseen

Puolan Wroclaw on kaupunki täynnä kauniita ja värikkäitä taloja. Täällä voit kuljeskella historiallisissa maisemissa, nauttia herkullista puolalaista ruokaa, meloa Oder-joella ja ehkäpä lähteä etsimään kaupungin monia pieniä kääpiöpatsaita. Tässä ovat parhaat vinkkimme Puolan Wroclawiin.

Wroclaw Puolassa

Wroclaw on Puolan neljänneksi suurin kaupunki, ja tajusimme tämän, kun yritimme päästä asuntoautolla kaupungin keskustaan. Se oli ei helppo löytää parkkipaikka. Asettautuminen kaupungin leirintäalueelle ja pyöräily kaupunkiin oli paljon parempi idea. Ja mikä kaupunki se olikaan, upean kaunis!

Wroclaw i Polen
Wroclaw

Wroclaw sijaitsee Länsi-Puolassa, noin 27 kilometriä luoteeseen kaupungista Wroclaw. Krakova. Huomaa, että voit napauttaa plus- ja miinuspainikkeita kartalla!

1. Kävele vanhankaupungin kauppatorilla.

Vanhassakaupungissa sijaitsevan torin voi sanoa olevan Wroclawin sydän. Täällä kauniit rakennukset ovat lähellä toisiaan, ja täällä on myös runsaasti ravintoloita, pubeja ja kahviloita. Kun olimme täällä syyskuussa, lämpötila oli lähes 28 astetta ja tunnelma oli huipussaan.

Wroclaw
Wroclaw

2. Ihaile Wroclawin kaupungintaloa.

Kauppatorin vaikuttavin rakennus on kaupungintalo. Tämä sekä goottilaiseen että renessanssityyliin rakennettu upea rakennus on täynnä yksityiskohtia. Rakennuksessa sijaitsee myös "Piwnica Swidnicka" -ravintola, jota pidetään yhtenä Euroopan vanhimmista ravintoloista ja joka on peräisin 1200-luvulta.

Rådhuset i Wroclaw
Rådhuset i Wroclaw

3. Syö puolalaista ruokaa Pod Fredra -ravintolassa.

Haluatko kokeilla todellista Puolalainen ruoka voit vierailla Pod Fredra -ravintolassa, joka sijaitsee aivan kaupungintalon vieressä. Täällä istut, ja sieltä on ihana näköala aukiolle, ja ruoka on herkullista. todella Hyvä. Alkuruokana oli silliä, leikkeleitä, leipää ja luultavasti sianlihaa. Oikein hyvää!

Pääruokana maistoimme useita puolalaisia erikoisuuksia. Söimme muun muassa pierogia, joka oli niin hyvä. Se on eräänlainen nyytti, jota tarjoillaan erilaisilla täytteillä, kuten kaalilla, lihalla, sienillä ja juustolla. Muita puolalaisen keittiön suosikkeja ovat ankka ja kaikki hyvät fermentoidut vihannekset, kuten porkkanat, kaali ja raakakaali. Nami!

restaurang Fredra Wroclaw

4. Kahvia kahvilassa kommunistisen nostalgian parissa

Jos haluat kahvia kommunistiajan nostalgialla, voit käydä PRL-kahvilassa, joka sijaitsee myös Wroclawin torilla. Emme koskaan käyneet täällä (olimme liian täynnä Pod Fredra -vierailustamme!), mutta ilmeisesti ruokalista muistuttaa Wroclawia aikoinaan hallinneesta vasemmistohallinnosta.

Café i Wroclaw

5. Lähde etsimään Wroclawin kääpiöitä.

Kukaan ei tiedä nykyään, kuinka monta kääpiötä (tai peikkoa) Wroclawissa on, mutta niitä on yhä enemmän. On turvallista sanoa, että niitä on vähintään 300, ehkä yli 400.

Nyhetsbrev

Kääpiöitä on kaikkialla, ja alun perin ne muistuttivat kommunistihallinnon vastustamisesta. Vastarintaliikkeessä, Oranssissa vaihtoehdossa, aktiivisesti toimineet maalasivat pieniä peikkojen kuvia seiniin ja julkisivuihin, ja pian hahmoja alettiin käyttää myös oppositiohattuihin.

Nykyään peikot ovat osa kaupungin sielua. Löydät kaikkea työläisistä oppineisiin miehiin ja vammaisiin peikkoihin. Yksi kaikista löytämistämme kääpiöistä oli kaltereiden takana ...

WIFI.se

6. Voimakkaat kirkot tekevät vaikutuksen

Wroclaw on historiallinen ja kirkollinen kaupunki. Yksi vanhankaupungin torin lähellä sijaitsevista mahtavista kirkoista on Pyhän Elisabethin kirkko. Sen vieressä ovat hyvin erikoiset talot, joita oppaamme kutsui "Hannu ja Kerttu" -nimellä. Yhdessä seinässä on myös hyvin erikoinen taideteos, jossa on Jeesus, risti ja vasara. "Tee se itse", kuten oppaamme sanoi.

Toinen hieno kirkko, jota katselimme, myös kaupungin keskustassa, oli Pyhän Matteuksen kirkko. Tämä goottilainen kirkko on peräisin 1200-luvun alkupuolelta.

Kyrka i Wroclaw

7. Mene Ostrów Tumskin "katedraalisaarelle".

Haluatko nähdä vielä enemmän kirkkoja? Ostrów Tumski (katedraalisaari) on Wroclawin vanhin osa. Täällä on lukuisia arkkitehtonisia monumentteja, kuten Pyhän Johannes Kastajan katedraali ja Pyhän ristin kirkko.

Katedralön i Wroclaw

8. Wroclawin yliopisto kiehtoo minua

Kannattaa viettää hieman aikaa Wroclawin yliopistossa, joka sijaitsee kaupungin vanhimmassa barokkikompleksissa. Rakennus on kaunis ulkoapäin, mutta myös sen sisällä on upeat koristeelliset konserttisalit. Leopold Aulan sanotaan olevan kaikkein kiehtovin.

Universitetet i Wroclaw

Yliopiston ulkopuolella on patsas alastomasta miekkaa kantavasta miekkamiehestä, joka legendan mukaan pelasi kaikki vaatteensa, ja se on nyt varoittavana esimerkkinä kaikille yliopiston opiskelijoille. Siellä on myös (tietenkin!) oppineen muotoinen kääpiö.

9. Kävele (tai ratsasta) opastetulla kierroksella

Jos et halua etsiä kaikkia nähtävyyksiä itse, kannattaa ehkä ottaa opastettu kierros. Matkustaisitko mieluummin bussilla vai hevosvaunuilla? Sekin käy!

Opastettu kierros herättää kaupungin usein henkiin eri tavalla ja vie sinut paikkoihin, joihin et olisi muuten koskaan löytänyt. Löysimme esimerkiksi Ogród Ossolineumin kauniiseen puutarhaan.

Ogród Ossolineum i Wroclaw

10. Käsitöiden ostokset keskiaikaisilla kujilla.

Keskiajalla lihaa myytiin näillä Kielbásnicza- ja Odrzanska-katujen välisillä kujilla, joita nykyään kutsutaan Jatkeiksi. Voit kuvitella, että silloin oli haisevampaa ja meluisampaa, mutta rakennuksissa on yhä keskiaikainen tunnelma. Nykyään täällä on pieniä taide- ja käsityöläisliikkeitä.

Wroclaw i Polen

Kujien toisessa päässä on pieniä sika-, vuohi-, kani- ja ankkapatsaita. Patsaat symboloivat eläimiä, jotka aikoinaan teurastettiin ja myytiin täällä ruoaksi.

Wroclaw i Polen

11. Melonta Wroclawissa

Wroclawissa on useita paikkoja, jotka vuokraavat kanootteja ja muita pieniä veneitä. Me vuokrasimme yhdestä keskeisimmällä paikalla sijaitsevasta paikasta, ja tämä paikka on aivan Wroclawin kansallismuseon vieressä. Todella mukava tapa tutustua kaupunkiin ja sen ympäristöön, erittäin suositeltavaa!

Paddla kanot i Wroclaw

12. Hengaile Oder-joen varrella illalla

Vesi vetää ihmisiä puoleensa, ja niin vetää myös Wroclaw. Jos et ole meloja, voit lähteä veneretkelle tai ehkä vain katsella erilaisia veneitä.

Kun sää on hyvä, rannalla voi myös hengailla rennosti. Nurmikolla on ulkoterasseja, joilla on aurinkotuoleja, ja ihmiset harrastavat erilaisia rantaurheilulajeja hiekalla. Yhdestä paikasta löytyy myös köysirata (Polinka). Ihanan mukava tunnelma!

13. Vieraile Centenary Hallissa

Satavuotisjuhlasali (puolaksi Hala Stulecia) on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 2006. Rakennuksessa järjestetään erilaisia messuja ja tapahtumia, mutta siellä kannattaa vierailla myös kauniin ympäristön vuoksi.

Hundraårshallen i Wroclaw

Aivan satakuntasalin vieressä on suuri lampi, joka valaistaan iltaisin suihkulähteiden soidessa veden päällä. Siellä on myös pitkä kaunis pylväskäytävä ja puisto patsaineen. Aivan vieressä on myös japanilainen puutarha.

14. Tutustu veteen ja historiaan museoissa

Wroclawissa on paljon museoita. Valitettavasti meillä ei ollut aikaa käydä missään niistä, mutta useat museot kiinnostavat meitä tulevia vierailuja varten. Tässä on muutamia museoita, jotka voisivat olla vierailun arvoisia:

 • Hydropolis - vesimuseo
 • Kolejkovo - maailma pienoiskoossa
 • Wroclawin yliopiston museo - historiallisia esineitä ja näkymiä Matemaattisesta tornista. 
Wroclaw

Lisää nähtävää ja tehtävää Wroclawissa

Kaikkien vinkkien lisäksi Wroclawissa, Puolassa, on tietenkin paljon muutakin nähtävää ja koettavaa. Tässä muutamia lisävinkkejä:

 • Kuninkaallinen palatsi
 • Wroclawin eläintarha ja Afrykarium (Afrikan villieläimille omistettu Oceanarium)
 • Wroclawin yliopiston kasvitieteellinen puutarha
 • Panorama Racławicka - 114 metriä pitkä maalaus
 • Park Szczytnicki
 • Wroclawin ooppera
 • Markkinahallit Hala Targowa
 • Kansallinen musiikkifoorumi
Wroclawin ooppera
Kansallinen musiikkifoorumi Wroclawissa

Missä yöpyä Wroclawissa?

Wroclawissa on paljon hotelleja ja muita majoitusvaihtoehtoja, jotka löydät eri hotellisivustojen kautta. Matkustimme matkailuautolla, joten tunnemme parhaiten leirintäalueiden valikoiman. Yritimme ensin pysäköidä suhteellisen keskeiselle paikalle (CamperContact-sovelluksessa ilmoitettuun pysäköintialueeseen), mutta se oli täynnä, joten menimme sen sijaan leirintäalueelle Olimpijski nro 117.

Tämä leirintäalue oli erinomainen. Siellä oli paljon tilaa, kaikki tarvitsemamme palvelut ja henkilökunta puhui hyvää englantia. Leirintäalue on todella lähellä Satakuntataloa ja Japanilaista puutarhaa, ja keskustaan on pyöräilymatka.

Oletko käynyt Wroclawissa? Onko sinulla muita vinkkejä, mitä nähdä ja tehdä?

Tietoa Wroclawista Puolassa

 • Maa: Puola
 • Vojvodship: Ala-Sleesian voivodikunta
 • Nimi: Saksa: Breslau, tšekki: Vratislav ja latina: Vratislavia.
 • Sijainti: Wroclaw sijaitsee Länsi-Puolassa, 27 kilometriä Krakovasta luoteeseen.
 • Joki: Tai
 • Väestö: Noin 630 000 asukasta (2014)
 • Kulttuuripääkaupunki: Kaupunki nimettiin Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2016 yhdessä San Sebastiánin kanssa.

Wroclawin historia

 • Varhaishistoria: Vanhimmat asutuksen jäljet ovat 30 000 vuotta vanhoja.
 • 1500 EKR: Suolan ja meripihkan kauppareitit olivat olemassa.
 • 0-1000 JKR: Siellä tapahtui muuttoliikettä, ja aluetta hallitsivat slaavilaiset ja germaaniset heimot.
 • Vuoden 1000 tienoilla: Wrotizlavan nimellä mainitaan vastaperustettu piispanistuin. Vanhimmat osat sijaitsivat Hiekkasaarella, Katedraalisaarella, Burgerwerderin saarella ja muilla saarilla.

1200-luvulta 1500-luvulle

 • 1163: Kaupungista tuli Piastin suvun herttuoiden alaisen Sleesian herttuakunnan pääkaupunki.
 • 1241: Mongolien armeija tuhosi kaupungin.
 • 1327: Kaupungista tuli osa Böömin kuningaskuntaa.
 • 1526: Böömistä ja Sleesiasta tuli osa Habsburgien monarkiaa.

17.-19. vuosisata

 • 1702: Kaupungin yliopisto perustettiin.
 • 1740-1763: Sleesian sotien jälkeen Itävallan Maria Teresa luovutti Sleesian Preussille.
 • 1700-luvulla: Preussin kuningas Fredrik II rakennutti kuninkaallisen palatsin sekä hallituksen rakennuksia, hovikirkon ja teatterin.
 • 1815: Breslausta (Wroclawin saksankielinen nimi) tuli Preussin Sleesian maakunnan pääkaupunki.
 • 1871: Breslausta tuli osa Saksan keisarikuntaa.

20. vuosisata

 • Toinen maailmansota: Kaupunkia pommitettiin, ja vuonna 1945 puna-armeija piiritti sitä. Neuvostoliitto karkotti suurimman osan jäljellä olevista saksalaisista.
 • 1945: Potsdamin konferenssin jälkeen Wroclaw liitettiin Puolaan ja nimettiin uudelleen Wroclawiksi.
 • 1950-luvulta 1970-luvulle: Teollisuus rakennettiin uudelleen ja pommitetut talot rakennettiin uudelleen.
 • 1989: Kommunismi kaatui.
Kaikki parhaat vinkkimme Puolaan. Klikkaa kuvaa!

Tilaa uutiskirjeemme