Menu Close

10 kysymystä, joita saamme matkakirjoittajina (ja vastauksemme)

Kun kerromme, että työskentelemme matkakirjoittajina digitaalisessa FREEDOMtravel-lehdessämme, saamme joskus kysymyksiä. Tässä ovat yleisimmät kysymykset, joita saamme, ja vastauksemme niihin.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

1. Mikä on lempimaasi?

Ylivoimaisesti yleisin kysymys, joka meiltä kysytään, on "Mikä on lempimaasi?". Kysymys saattaa tuntua yksinkertaiselta, mutta samalla se on kuitenkin erittäin kova. Meidän mielestämme suuri osa matkustamista on uusien paikkojen löytäminen, ja rakastamme monia maita. Miten voimme valita yksi?

Joskus vastaamme "Ranska". Pidämme Ranskasta paljon, ja se on maa, joka tarjoaa vaihtelua - kauniita maisemia, aurinkoa ja uintia, hyvää ruokaa jne. Se ei kuitenkaan tarkoita, että haluaisimme oleskella Ranskassa koko ajan. Rakastamme kaikkea Keski-Euroopasta Afrikkaan ja Aasiaan.

Ehkä olisi helpompaa vastata kysymykseen "Mikä on suosikkimaasi, kun haluat xxx?". (Korvaa xxx sanoilla lähteä aurinkolomalle / kokea kaupunkiviikonloppu / käydä hiihtämässä / nauttia hyvästä ruoasta / kokea seikkailua jne).

2. Työskenteletkö "vain" tämän parissa vai onko sinulla toinenkin työ?

Monet ihmettelevät, työskentelemmekö "vain" tämän parissa vai onko meillä toinenkin työ, ja se on aiheellinen kysymys, kun otetaan huomioon, että on melko vaikeaa ansaita elantonsa matkakirjoittajana. Vastaus on, että meillä oli aiemmin kokopäivätyötä rinnakkain ja että minä (Helena) työskentelin kansanterveystieteilijät viime vuoden loppuun asti.

Nyt yritämme ansaita elantomme mainoksista, sponsoroitavista artikkeleista, luennoista ja niin edelleen. Mutta teemme myös erilaisia sivutöitä. Esimerkiksi minä olen kirjoittanut artikkeleita toiselle yritykselle suurimman osan vuodesta, ja juuri nyt teen kuutamotöitä luennoitsijana vanhassa työpaikassani.

3. Oletko toimittaja?

Tapaamamme ihmiset kysyvät aika ajoin, onko meillä journalistitaustaa. Kysymys on aiheellinen, mutta vastaus on ei. Aiemmat ammattimme (rakennusliikkeen omistaja ja kansanterveystutkija) selittävät luultavasti hyvin vähän siitä, miten meistä tuli matkakirjoittajia....

Kaikki alkoi siitä, että rakastamme matkustamista ja hankimme matkailuauton. Minä (Helena) olen aina rakastanut kirjoittamista ja alkoi maaliskuussa 2009 blogi. Vaikka en olekaan toimittaja, kirjoittaminen on aina ollut tärkeä osa elämääni. Opiskelin luovaa kirjoittamista Södertörnin yliopistossa, ja kansanterveystieteilijänä olen tuottanut raportteja, tieteellisiä artikkeleita, opetusmateriaalia, verkkosivujen sisältöä ja paljon muuta...

4. Mitä teet, jos sinua pyydetään kirjoittamaan jostain, mistä et pidä?

Joskus meidät tilataan kirjoittamaan jostakin kohteesta, tuotteesta tai palvelusta (maksulliset yhteistyökuvat on tietenkin merkitty), ja tähän liittyen meiltä on kysytty, mitä tehdä, jos aiomme kirjoittaa jostain, mistä "emme pidä". Tämä on hyvä ja tärkeä kysymys, mutta käytännössä se ei mielestämme yleensä ole ongelma. Meille on äärimmäisen tärkeää, että aina olla rehellinen lukijoille raportoidessamme, emmekä tee siitä kompromisseja. Mitä me siis teemme?

Jos koko toimeksianto koskee jotakin, josta "emme pidä", voimme sanoa ei heti alkuunsa, ja näin on käynyt tuotteiden tai palveluiden kohdalla. Useimmat toimeksiannot koskevat kuitenkin matkakohteita, eikä meille ole koskaan käynyt niin, että emme pitäisi koko matkakohteesta. Toisaalta voi olla tylsä ravintola, epämukava hotellisänky tai leirintäalue, jonka henkilökunta on kärttyisää... tai mitä tahansa.

Jos törmäämme hieman tylsään, mutta ihan ok paikkaan, voimme aina kirjoittaa siitä oikein (esim. "tätä saa/on tarjolla"), kun taas korostamme ja kirjoitamme paljon positiivisemmin paikoista, joista todella pidämme. Jos asiakas lähettää meidät paikkaan, joka on mielestämme todella huono (niin on käynyt, vaikkakin harvoin), voimme päättää lähteä pois. Toisinaan olemme myös itse löytäneet toisen paikan, josta mieluummin kirjoittaisimme. Sitten olemme ilmoittaneet siitä asiakkaalle.

WIFI.se
Husbilsresor i Sverige - Öland

5. Kuinka paljon matkustat vuodessa?

Monet ihmiset ovat uteliaita siitä, kuinka paljon matkustamme vuodessa, ja se on erittäin. Koska meillä on matkailuauto, joka toimii sekä kotina että toimistona, voimme olla tien päällä pitkiä aikoja. Emme ole laskeneet, mutta saatamme matkustaa matkailuauton kanssa noin viisi kuukautta. Sitten teemme muitakin matkoja, joten matkustamme luultavasti noin kuusi kuukautta vuodessa, vaikka se voi tietysti vaihdella.

6. Kuka kirjoittaa ja kuka valokuvaa?

Jotkut ihmettelevät, kuka kirjoittaa ja kuka valokuvaa. Kun vastaamme, että minä (Helena) teen suurimman osan kirjoittamisesta ja valokuvaamisesta, monet ihmettelevät, mitä Peter oikeastaan tekee? Silloin voimme selittää, että erittäin monia muita tehtäviä digitaalisen lehden pyörittämisessä.

Peter kuvaa, editoi elokuvia, hallinnoi erikoiskameroita (dronet ja vedenalaiset kamerat), kehittää projekteja ja verkkosivuston ulkoasua, kirjoittaa joitakin tärkeitä artikkeleita/listoja, tekee kaikki matkasuunnittelut, hallinnoi kaikkia yhteistyökuvioita, huolehtii yrityksen taloudesta, ajaa asuntoautoa, huoltaa teknisiä laitteita, kokkaa kaiken ruoan... ja tuhat muuta asiaa.

7. Kuka yleensä ajaa matkailuautoa?

Me, jotka usein matkustamme matkailuauto, kysytään joskus, kuka meistä ajaa eniten? Tähän kysymykseen on melko helppo vastata, sillä vain Pietarilla on ajokortti. Mutta sitten on tietysti muitakin kysymyksiä ... Miksi sinulla ei ole ajokorttia, Helena? Mitä teet, jos Peter sairastuu?

No, minä (Helena) yritin nuoruudessani hankkia ajokortin, mutta en pitänyt edes tavallisen auton ajamisesta. Ja meidän matkailuautomme on kuin iso kuin talo (ainakin kun ajattelen sen ajamista). Jos Peter sairastuu, meidän on jäätävä jonnekin, kunnes hän paranee, tai meidän on päästävä kotiin jotakin muuta kautta. Meidän on sitten vain ratkaistava asia ...

8. Mikset perustaisi podcastia?

Et uskoisi, kuinka usein saamme kysymyksiä tai ehdotuksia podcastin aloittamisesta. Ymmärrämme, että monet ihmiset rakastavat podcastien kuuntelua. Mutta vastaus on yksinkertainen. Meillä ei ole aikaa, emmekä ehkä halua sitoutua. Minä kirjoitan intohimoisesti ja Peter tykkää editoida elokuvia. Kaikki vie aikaa, ja meidän on asetettava asiat tärkeysjärjestykseen.

9. Oletko ajatellut muuttaa ulkomaille, ja jos olet, minne?

Kun jotkut ymmärtävät, että työskentelemme digitaalisesti, he kysyvät, olemmeko ajatelleet ulkomaille muuttoa. Vastaus on, että olemme ehkä joskus pohtineet ajatusta, mutta tällä hetkellä se ei tunnu ajankohtaiselta.

Olemme kiinnostuneita matkustamaan eri paikkoihin, joten saamme erilaisia asioita kirjoitettavaksi. Yhdessä paikassa istuminen ei sovi tällä hetkellä, ja kun istumme paikallamme, se on Tukholma ei niin huono. Tukholmassa meillä on ystäviä ja verkosto matkailualalla, mikä on hyvä asia tässä työssä.

10. Mitä suuntauksia näet matkustamisessa?

Meiltä kysytään toisinaan myös matkailutrendeistä ja siitä, miten uskomme ihmisten matkustavan tulevaisuudessa. Tähän meillä ei välttämättä ole mitään äärimmäisen odottamattomia vastauksia, vaikka voimme tietysti pohtia asiaa hieman. Uskomme, että monet ihmiset rakastavat matkustamista ja että matkustaminen on siksi jatkossakin suosittua, vaikka maailman olosuhteisiin joudutaankin joskus sopeutumaan.

Uskomme, että luonto on jatkossakin suosittua, samoin kuin uintilomat, läheiset kohteet, leirintäalueet, asuntovaunuilu, kestävä matkailu ja matkustaminen, jossa keskitytään henkilökohtaiseen hyvinvointiin. Samaan aikaan uskomme, että jotkut ihmiset etsivät jännitystä ja seikkailua ja haluavat tehdä pidempiä matkoja.

Viimeisenä pohdintana uskomme, että yritysten elämysmatkat voivat yleistyä entisestään, sillä monet ihmiset työskentelevät kotona tietokoneen ääressä ja tarvitsevat yhteisiä elämyksiä.

Nyt olemme mielestämme vastanneet yleisimpiin kysymyksiin, joita saamme matkakirjoittajina, mutta jos sinulla on vielä lisää kysymyksiä, kerro ne kommenttiosioon!

Tilaa uutiskirjeemme