Vieraileva kirjoittaja: Jonathan Gharbi de Maré

Tunisiasta puhuttaessa saattaa tulla mieleen aurinkoiset rannat, golf ja hyvä ruoka, mutta tällä pienellä maalla on paljon muutakin tarjottavaa. Tutustumme maan olut- ja viinikulttuuriin.

Alueella on viljelty viiniä jo ennen Jeesuksen syntymää, mutta viimeisten 20 vuoden aikana on tapahtunut paljon muutoksia. Viininviljelyssä on noin 30 000 hehtaaria, mikä on huomattava määrä, mutta pisara meressä verrattuna vanhojen viinimaiden tuotantoon.

Köynnökset kevättä odotellessa

Tunisia itsenäistyi Ranskasta vuonna 1956, mutta suuri osa ranskalaisista perinteistä ja kulttuurista on edelleen olemassa. Ranskalaiset ovat vaikuttaneet suuresti Tunisian viinikulttuuriin, ja siellä viljellään monia suosittuja ranskalaisia rypäleitä. Klassisia syrah- ja merlot- sekä carignan-, mourvèdre-, cinsault- ja grenache-rypäleitä viljellään, samoin kuin vihreitä rypälelajikkeita chardonnayta ja muscatia. Rosé on Tunisiassa suosittua, ja useimmissa ravintoloissa on usein tarjolla rosé-juomia.

Epätavallisempi viinityyli on kuitenkin harmaa viini tai "vin gris", kuten sitä ranskaksi kutsutaan, joka on rosé- ja valkoviinin risteytys. Se on viiniä, joka valmistetaan punaisista rypäleistä, mutta kosketus rypäleiden kuoriin on hyvin lyhyt, joten ne eivät ehdi muuttaa väriä ja viini on hyvin vaalea. 

Viinialueita on kourallinen, mutta tunnetuin alue on Cap Bon, jonka viinejä myydään sekä paikallisesti että vientiin. Tunisian viinien tärkein kilpailuetu on, että ne ovat korkeatasoisia ja että verot ja hinnat ovat alhaiset. Jos käytät noin 70 Ruotsin kruunua pulloon kaupassa, saat hyvää viiniä.

Yksi monista viinitarhoista aivan Rabatin ulkopuolella

Useimmissa suurissa supermarketeissa on sivussa pieni myymälä tai "luola", kuten he sitä kutsuvat, jossa myydään alkoholia. Sillä on omat aukioloaikansa, ja se voi olla suljettu uskonnollisina juhlapyhinä. Voit googlettaa "cave du vin" ja löytää kaupat helposti.

Monissa ravintoloissa on hyvä viinivalikoima, erityisesti La Marsassa, Karthagossa, Gammarthissa ja La Golettessa Tunisin ulkopuolella. Monia hyviä kalaravintoloita on kaikissa hintaluokissa, mutta jos haluat viiniä kalan kanssa, sinun on usein mentävä johonkin hienompaan ravintolaan.

La Marsa on suosittu matkakohde Tunisin ulkopuolella, viihtyisä merenrantakeskus, jossa useimmat ravintolat tarjoavat paikallisia viinejä ja hyvää ruokaa.
Paikallisten viinien maistelua La Marsassa

Talouden ja dinaarin heikkouden vuoksi ruoka on hyvin halpaa kaikkialla, missä syötkin, joten kannattaa ylpeillä. Nämä ovat kesäisin hyvin suosittuja alueita, kun sekä turistit että tunisialaiset tungeksivat baareissa ja ravintoloissa odottamassa auringonlaskua. 

Esimerkki hinnoista viiden tähden hotellissa: noin 100 kruunua pullosta paikallista viiniä.

Jos olet Tunisissa, lähistöllä on useita viinitiloja, jotka tarjoavat opastettuja kierroksia ja viininmaistiaisia. Voit myös itse ottaa yhteyttä pienempiin viinitiloihin ja pyytää vierailua.

Nyhetsbrev
Spontaani maistelu ja vierailu viinitilalla säiliöiden keskellä, joissa viiniä säilytetään.

Muihin uusiin viinimaihin verrattuna Tunisian viinit ovat edelleen korkeatasoisia. Viiniä tuotetaan suhteellisen vähän irtotavarana, mutta jos katsot rannoille heitettyjä pulloja, löydät usein halvimpia merkkejä, joista saat viinipullon 30 kruunulla.

Valkoviinit menestyvät hyvin, mutta myös useat punaviinit, kuten Chateau Mornagin viinit, ovat erittäin hyvää tasoa. Muita hyviä viinintuottajia ovat Domaine Phenicia, Domaine Shadrapa, Domaine Neferis ja Les Vignerons de Carthage. 

WIFI.se
Kaksi klassista ja palkittua tunisialaista viiniä
Carpe Diem -yökerho Tunisin ulkopuolella. Klubeilla tarjoillaan myös paikallisia viinejä, ja Tunisin yöelämä on erittäin miellyttävää.

Öljykulttuuri Tunisiassa

Tunisiassa on myös olutkulttuuri, ja pääkaupungissa ja kaikissa tärkeimmissä lomakohteissa on paljon pubeja. Niitä on niin suuria rantabaareja kuin pieniä piilotettuja olutbaareja, joissa voit juoda oluen salaa ilman, että naapurit huomaavat. Julkinen juominen on edelleen hieman salamyhkäistä, joten monissa on tummennetut ikkunat tai hyvin piilotetut sisäpihat, joissa voit juoda rauhassa. Jos olet utelias, tunnistat paikalliset baarit helposti mustista ovista ja tummennetuista ikkunoista.

Tunisin ulkopuolella sijaitseva Daisy Joe -pubi on klassinen, pimeillä ikkunoilla varustettu pubi, jossa tarjoillaan olutta ja viiniä myöhäisestä aamusta aamuyön pikkutunneille asti.
Monilla Tunisian uusilla baareilla on oma ilmeensä ja tunnelmansa, eikä niitä tarvitse etsiä kuten ennen.

Matkailijat ovat tietenkin tervetulleita, joten pistäydy vain ja tilaa. Tunisin sisällä on monia vuosikymmeniä toimineita pubeja, joissa tunisialaiset viilentävät kurkkunsa kuumina kesinä. Mutta isommissa hotelleissa ja suosituilla rannoilla on suurempia baareja ja klubeja, jotka ovat tasokkaita. Oluen hinnat ovat erittäin hyvät, noin 20 kruunua oluesta yksinkertaisemmissa baareissa, kun taas paremmissa paikoissa voit odottaa tuplasti enemmän. 

Olutkauppa pienessä kaupungissa Tunisiassa. Kaiteet ovat olemassa, jotta jonot olisivat selkeät ruuhka-aikoina.

Ensimmäinen IPA-maa Pohjois-Afrikassa

Kaikissa Pohjois-Afrikan maissa on omia panimoita, jotka valmistavat omaa lager-oluttaan, mutta Tunisia on ensimmäinen, joka tarjoaa IPA:ta. Vaikka oluen kulutus on laajaa sekä Marokossa että Egyptissä, siellä valmistetaan vain kevyttä lagerolutta.

Celtian Legend by Celtia -nimistä tunisialaista ipaa on valmistettu vuodesta 2019 lähtien, ja sen valmistuksessa käytetään myös viittä eri humalalajiketta. Celtia on maan suurin paikallinen olutbrändi klassisten tuontioluiden ohella. Maassa oli aiemmin kaksi pienpanimoa, joten potentiaalia on, mutta koska matkailu on vaatimatonta, erikoisoluiden myynti on vaikeaa.

Maassa on useita kaupallisia panimoita, mutta myös pienpanimoita. Panimot Golfbräu ja Brauhaus Yasmine valmistavat saksalaisia oluttyylejä, joiden arviot ovat vaihtelevia. On ollut epäselvyyttä siitä, ovatko ne auki ja kuinka paljon ne panevat, mutta laitteet ovat kuitenkin olemassa ja ne panevat säännöllisesti. 

Tunisilainen olutkauppa valmistautuu viikonlopun ruuhkaan. Kauppa on suuren supermarketin vieressä, mutta sillä on oma sisäänkäynti.

Millaista on vierailla Tunisiassa nykyään?

Tunisia on luultavasti Pohjois-Afrikan avoimin maa, ja arabikevät alkoi siellä. Tunisiassa vierailu 15 vuotta sitten oli yksi asia, ja sen jälkeen on tapahtunut paljon. Maa on ollut jatkuvassa muutoksessa siitä lähtien, kun arabikevät alkoi vuonna 2010.

Matka Tunisian läpi avoimissa maisemissa
Jos matkustat autolla, kannattaa pysähtyä tien varrelle, jossa grillataan lammasta. Liha tarjoillaan leivän, grillattujen paprikoiden ja yksinkertaisten lisukkeiden kanssa. Hämmästyttävän hyvää!

Poliittinen kehitys on viime vuosina muuttunut optimistisesta hieman pessimistisemmäksi, mutta ihmiset osoittavat mieltään, ja Tunisian kevät tuntuu yhä elävän ilmassa. Mielenosoituksia saattaa olla silloin tällöin, mutta pääasiassa Tunisin keskustassa. Muuten ei huomaa juuri muuta kuin että talous on vaisu ja ihmisten, joiden kanssa puhuu, optimismi on vähäisempää.

Näkymä Pohjois-Tunisian vuoristoon Algerian rajalle päin.

Tunisia sopii erinomaisesti niille, jotka haluavat harjoitella kouluranskaansa ja pitävät seikkailusta. Koulutus on ollut parempaa kuin joissakin muissa alueen maissa, ja ranskan kieli on ollut luonnollinen osa opetussuunnitelmaa. Ranskalaiset televisiokanavat ovat suosittuja, ja ne ovat auttaneet pitämään ranskan kielen hengissä. Matkustitpa siis missä tahansa, aina on ihmisiä, jotka puhuvat ranskaa.

Olen vieraillut Tunisiassa säännöllisesti vuodesta 2005 lähtien, ja voin suositella matkaa sinne lämpimästi niille, jotka rakastavat autoilua, hyvää ruokaa ja juomaa sekä mukavia ihmisiä.

Venesatama Välimerellä
Jonathan Gharbi de Maré

Follow Jonathan here:

Sverige

Jonathan Gharbi De Maré

Jonathan pyörittää abudhabibeer.com-yritystä, joka käsittelee olutta Arabiemiirikunnissa ja sen lähialueilla sijaitsevia sivutoimipisteitä. Jonathan avasi ensimmäisen käsityöläispanimon Burkina Fasossa ja kirjoitti kirjan Beer guide to Vietnam. Hän kirjoittaa säännöllisesti olutlehti Malteseniin. Oluen lisäksi hän on kiinnostunut luonnosta ja epätavallisemmista matkakohteista. Hän on kirjoittanut artikkeleita useisiin sanoma- ja aikakauslehtiin.

Tilaa uutiskirjeemme