Menu Close

Tekemistä Skellefteåssa - 15 nähtävyyttä ja kokemusta

Mitä tehdä Skellefteåssa? Tämä pohjoinen kaupunki tarjoaa sekä kulttuuria ja historiaa että paljon kaunista luontoa. Tässä ovat kaikki parhaat vinkkimme Skellefteån nähtävyyksiin ja tekemiseen.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Skellefteå

Skellefteå on pohjoinen kaupunki Skellefteån joen varrella. Nykyään se on kasvava paikka, ja viime vuosina olet kuullut suuryrityksestä Northvolt sekä The Wood Hotel by Elite ja Sara Kulturhus -hotellista, joka sijaitsee yhdessä maailman korkeimmista puurakennuksista.

Vierailimme Skellefteåssa Pohjanlahden ympäriajomatkallamme, ja tässä ovat parhaat vinkkimme Skellefteån nähtävyyksiin ja tekemisiin.

Att göra i Skellefteå
Dronekuva Bonnstanista Skellefteåssa.

Skellefteå sijaitsee Västerbottenin rannikolla, noin 137 kilometriä Uumajasta pohjoiseen.

Mitä voit tehdä Skellefteåssa?

Mitä voit tehdä Skellefteåssa? Kaupungin keskustassa on monia mielenkiintoisia paikkoja, joihin tutustua, ja sitä ympäröivät monet kauniit luontoalueet. Tässä ovat parhaimmat vinkkimme Skellefteåssa ja sen ympäristössä tehtäviin asioihin.

1. Sara-kulttuurikeskus kiehtoi minua.

Skellefteån erikoisin rakennus on Saran kulttuurikeskus, joka on yksi maailman korkeimmista puurakennuksista. Rakennuksessa sijaitsevat Västerbottenin teatteri, Skellefteån taidegalleria, Skellefteån kaupunginkirjasto ja Anna Nordlanderin museo. Rakennuksessa on myös The Wood Hotel sekä kolme ravintolaa ja kylpylä 20. kerroksessa.

Rakennus on todella hieno, ja se on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Jos et halua syödä tai nähdä taidetta, voit vain istua portailla hetken ja ihailla arkkitehtuuria.

Sara kulturhus

2. kurkistaa museoon Anna Nordlander

MAN (Museum Anna Nordlander) on nimetty Skellefteåssa syntyneen taiteilija Anna Nordlanderin (1843-1879) mukaan, joka oli yksi ensimmäisistä Tukholman kuninkaallisen taideakatemian naisista. Sara Kulturhusin yläkerrassa sijaitsevan museon tavoitteena on "provosoida, sitouttaa ja tehdä taide näkyväksi yhteiskunnassa".

Att göra i Skellefteå - Museum Anna Nordlander

3. Tutustu Skellefteåan pyörällä

Meidän mielestämme oli täydellistä tutustua Skellefteåan pyörällä. Pyöräilimme Skellefteälven-jokea pitkin, Lejonströmsbronin yli ja sitten kaupungin keskustaan. Jos kaipaat vähän isompaa pyöräilyseikkailua, Lövångerissa sekä Kalvträskissä ja Vitbergenin luonnonsuojelualueella on pyöräilyreittejä. Siellä on myös Skellefteå Bike Arena ja Bygdsiljum Bike Park.

Att göra i Skellefteå

4. Tutustu Lejonströmsbroniin

Lejonströmsbron ylittää Skellefteälven-joen aivan Landskyrkanin kirkon vieressä, ja se on Ruotsin vanhin säilynyt puusilta. Silta valmistui ensimmäisen kerran vuonna 1737, mutta se tuhoutui vuoden 1772 kevättulvassa ja jouduttiin rakentamaan uudelleen. Koska silta vaati jatkuvaa kunnossapitoa, ihmiset maksoivat sillan ylittämisestä maksun, joka tunnetaan nimellä siltaraha.

Silta oli muuten Suomen sodan aikana 1808-1809 käydyn Lejonströmsbronin taistelun keskipisteenä. Toukokuun 15. päivänä 1809 noin 3000 miehen vahvuinen venäläisjoukko ryntäsi kirkkoon, ja 650 miehen vahvuiset ruotsalaiset joukot joutuivat vetäytymään sillan yli. Muutaman tunnin taistelun jälkeen venäläiset ylittivät jään ja ruotsalaiset ajettiin Yttervikiin, jossa he joutuivat antautumaan. Noin 130 ruotsalaista kuoli tai haavoittui tuona päivänä.

WIFI.se
Att göra i Skellefteå - Lejonströmsbron

5. Vieraile Nordanån ulkoilmamuseossa

Skellefteån Nordanå-puistossa sijaitsee Nordanå Open Air Museum. Täältä löydät useita historiallisia rakennuksia, kuten paviljongin, vaunurakennuksen, maatilan myymälän, sepän ja suolamyllyn. Rakennusten ympärillä voi kävellä ulkona ympäri vuoden. Täällä järjestetään myös erilaisia tapahtumia ja aktiviteetteja tiettyinä aikoina.

Att göra i Skellefteå - Nordanå friluftsmuseum

6. Kävele Bonnstanissa

Skellefteån Bonnstan on peräisin 1600-luvulta, ja se on kirkonkylä, jota kaukana kirkosta asuvat seurakuntalaiset käyttivät majapaikkana. Kuten muissakin kirkonkylien paikoissa, paikasta tuli kokoontumispaikka kaikkeen kaupankäynnistä ja sukukokouksista avioliiton solmimiseen.

Att göra i Skellefteå - Bonnstan

Nykyään talot ovat edelleen yksityisomistuksessa, ja kesäisin siellä järjestetään markkinoita ja muita tapahtumia. Kaiken kaikkiaan tämä on ihastuttavan viehättävä ympäristö, jonka seinissä on paljon historiaa.

7. Vieraile Skellefteån museossa

Skellefteån museossa on Storsia-näyttely, joka kertoo alueen historiasta, ja Barnsia-näyttely, jossa nuoremmat lapset voivat leikkiä ja oppia menneen ajan elämästä. Museossa on myös muita vaihtuvia näyttelyitä.

8. ihaile kansankirkkoa

Skellefteån kylän seurakuntakirkko, tai "Landskyrkan", kuten sitä yleensä kutsutaan, on myöhäiskeskiaikainen kirkko, joka on rakennettu noin vuonna 1500. Kirkko rakennettiin 1700-luvun lopulla arkkitehti Jacob Rijfin piirustusten mukaan uusklassiseen tyyliin ristikirkoksi. Erittäin kaunis kirkko!

Aivan kirkon vieressä on myös mukava pieni silta Skellefteälven-joen pienelle saarelle.

Att göra i Skellefteå

9. Melonta Skellefteåssa, Ruotsi

Yksi asia, jota voit tehdä Skellefteåssa, jos haluat kokea luontoa, on melonta. Monissa eri paikoissa vuokrataan kajakkeja, ja monissa eri paikoissa voi meloa. Voit meloa Skellefteälven-joessa, meressä tai järvissä, kuten Burträsketissä.

Att göra i Skellefteå - paddla kajak

10. Liikunta Vitbergetissä

Vitberget sijaitsee aivan Skellefteån keskustan vieressä, ja se sopii liikuntaan ja seikkailuun sekä kesällä että talvella. Talvella voit harrastaa maastohiihtoa ja laskettelua. Kesällä voit patikoida tai maastopyöräillä esimerkiksi pyöräparkissa, joka on Skandinavian suurin pyöräilylaitos. Alueella on myös ulkokuntosaleja ja estekisoja sekä lapsille että aikuisille.

Att göra i Skellefteå - Vitberget

11. Tutustu Bysken kirkkoon ja kirkonkylään.

Byskessä, Skellefteån pohjoispuolella, on kaunis Bysken kirkko. Kirkko, joka vihittiin käyttöön vuonna 1872, sijaitsee Kyrkberget-nimisellä kukkulalla. Kurkista sisälle, sillä tämä kirkko on sisältä kaunis!

Kirkon vieressä on vuonna 1867 rakennettu Byske kyrkstad, joka on yksi Ruotsin viimeisistä kirkonkylistä. Alunperin suunniteltiin 89 mökkiä, mutta vain yhdeksän rakennettiin, joista kahdeksan on jäljellä.

Byske kyrkstad

12. Lomailu Bysken merikylpylässä

Byske Havsbad on osittain ranta ja osittain viiden tähden leirintäalue. Hiekkaranta on todella mukava, pehmeä ja hienorakeinen hiekka, ja siellä on myös laituri, grillikatoksia sekä ravintola, kahvila ja kioski.

Leirintäalue on perheystävällinen lomakeskus, jossa on paljon aktiviteetteja. Leirintäalueella on uima-allasalue, jossa on vesiliukumäkiä, seikkailugolf ja polkupyörien ja polkuveneiden vuokraus.

13. Patikointi Bjuröklubbissa

Bjuröklubbin luonnonsuojelualue sijaitsee Skellefteån eteläpuolella, ja se on suosittu kohde. Luonnonsuojelualue on Västerbottenin itäisin piste, ja sitä ympäröi meri kolmesta suunnasta.

Alueella on useita erilaisia vaellusreittejä ja paikkoja, joihin voi tutustua. Voit esimerkiksi kävellä keltaiselle majakalle vuodelta 1859, josta löydät myös mukavia näköalapaikkoja ja Café Fyrenin. Suosittua on myös patikoida Sillhällornaan, erilaisten muinaismuistojen ohi tai "Merenneito"-patsaalle.

Luonnonsuojelualueella on myös Storsanden, joka on Västerbottenin pisin merenranta. Kun olimme täällä, ilma oli pilvinen, tuuli raikkaasti ja satoi hieman, mutta aurinkoisina päivinä tämä on suosittu ranta.

Att göra i Skellefteå - Storsanden

14. katso Lövångerin kirkonkylä

Lövånger kyrkstad sijaitsee Lövångerissa Skellefteån eteläpuolella, ja se on fantastisen kaunis ja hyvin säilynyt kirkonkylän kaupunki, jossa on myös useita säilynyt kirkkotalleja. Useimmat näistä kirkkomökeistä ovat Lövångerin paikallisyhdistyksen omistuksessa, ja täällä sinulla on ainutlaatuinen mahdollisuus varata yö tai kaksi kirkkomökissä.

Aivan kirkonkylän vieressä on Lövångerin kirkko, joka on rakennettu harmaasta kivestä 1500-luvun alussa.

Lövånger kyrka

15. Ahminta Västerbottenin juustossa

Kuka ei pidä Västerbottenin juustosta? Resepti syntyi sattumalta vuonna 1872, ja valmistajat pitävät sen salassa. Juustoa valmistaa Norrmejerier pienessä meijerissä Burträskin kaupungissa Skellefteån lounaispuolella.

Skellefteåssa on myös Svedjan Ost -niminen maatilameijeri, joka valmistaa useita juustolajeja. Varmasti mielenkiintoista kokeilla!

Lisää tekemistä Skellefteåssa kulttuurin ja historian ystäville

Skellefteåssa on tietysti paljon muutakin nähtävää ja koettavaa kuin vinkkimme. Seuraavassa on lisää ehdotuksia kulttuurista ja historiasta pitäville.

 • Ostokset voi tehdä kaupungin keskustassa tai ostoskeskuksissa, kuten Citycomapanietissa tai Vintergatanilla.
 • Skellefteån kesäaika on säännöllinen musiikkifestivaali, joka järjestetään kesällä.
 • Woodstockin festivaali on Skellefteåssa vuosittain järjestettävä musiikkifestivaali, johon on vapaa pääsy ja joka perustettiin vuonna 1991.
 • Västerbottenin teatteri on Västerbottenin läänin alueteatteri, jonka kotipaikka on Skellefteå.
Att göra i Skellefteå

Lisää tekemistä Skellefteåssa luonnon ystäville

Skellefteåssa on tietenkin vielä enemmän nähtävää ja koettavaa. Seuraavassa on muutamia ehdotuksia luonnosta nauttiville.

 • Burträsket on järvi, jossa on uimapaikkoja ja mahdollisuus melontaan tai polkuveneilyyn.
 • Kalastus voidaan tehdä esimerkiksi Burträsketissä tai missä tahansa joessa.
 • Birdwatching voidaan tehdä eri paikoissa, kuten Bjuröklubbissa, Ostträsketissä tai Gärdefjärdenissä.
 • Svanselen erämaakeskus tarjoaa esimerkiksi moottorikelkkasafareita hirvenetsinnällä, kalastusta ja saunomista (Svansele 11, Boliden).
 • Vaellusopas on monia, kuten Furuögrundsleden, Gruvstigen, Kraftleden, Nasaleden ja Linnéstigen.
Vandra i skogen

Lisää tekemistä Skellefteåssa lasten tai nuorten kanssa

Matkustatko lasten tai teini-ikäisten kanssa? Täältä löydät vielä enemmän vinkkejä Skellefteån nähtävyyksistä.

 • Bygdsiljum rinne on talvisin laskettelurinne ja kesällä hiihtokeskus muutetaan pyöräparkiksi. (Bygdsiljum)
 • Boda Borg on paikka, jossa muodostetaan ryhmiä ja kohdataan erilaisia haasteita (Vitberget 10).
 • Exploratorium Tiedekeskus on interaktiivisia näyttelyitä (Ernst Westerlundin allé Nordanå).
 • Lilleputtlandet on kesäpuisto, jossa on lapsille suunnattuja aktiviteetteja, kuten liikennekaupunki ja intiaanipolku. (Granbackavägen 102)
 • Skellefteån seikkailupuisto on korkeanpaikankorkeuskurssi, erämaakaivos ja paintball. (Varuträsk 1)
 • Skellefteå Bike Arena on nykyaikainen pyöräilypuisto, jossa on pumppurata, taitojen kierros, maastorata ja kolme upeaa MTB-polkua.
 • Trampoliinitalo on trampoliinipuisto (Nöppelbergsvägen 16I).
Bike Arena
Skellefteå Bike Arena

Tekemistä Skellefteåssa talvella

Kävimme Skellefteåssa kesällä, mikä oli mukavaa, mutta täällä voi käydä myös talvella. Tässä on ehdotuksia Skellefteåssa tehtävistä asioista lumisena vuodenaikana.

 • Maastohiihto voit ratsastaa monissa paikoissa, ja ratoja on yli 40 kilometriä.
 • Storklinta Hiihtokeskus sijaitsee Jörnissä, ja siellä on seitsemän rinnettä ja kolme lasten rinnettä. (Storklinta 15, Jörn).
 • Talvinen uiminen voidaan tehdä esimerkiksi Stackgrönnanissa.
 • Talvi Promenadi on metsäpolku, joka ajetaan ylös moottorikelkalla, jotta voit kävellä myös talvella.
 • Valkoinen vuori on paikka laskettelulle, lumilautailulle ja maastohiihdolle.
Skellefteå talvella, kuva: Sven Burman / Unsplash

Missä voit yöpyä Skellefteåssa tai pysäköidä matkailuautosi?

Skellefteåssa on monia erilaisia hotelleja ja muita majoitusvaihtoehtoja, kuten The Wood Hotel by Elite kaupungin keskustassa. Jos matkustat meidän laillamme matkailuautolla, Skellefteåsta ja sen lähistöltä löytyy myös paljon erilaisia majoitusvaihtoehtoja. Yövyimme muutaman yön Landskyrkanin kirkon lähellä olevalla parkkipaikalla ja yhden yön aivan Lövångerin kirkonkylän vieressä olevalla parkkipaikalla.

 • Bysken merikylpylät, Bäckgatan 40, Byske
 • Burträsk Camping & Stugby, Långåkersgatan 16, Burträsk
 • Lövångergårdenin pysäköintialue, Lövångerin kirkonkylässä
 • Pysäköinti Landskyrkanin lähellä, Brännavägen 23
 • Luostarin pysäköintialue, Brännavägen 25
Pysäköinti Landskyrkanin lähellä
Asuntoautoparkki Lövångergårdenissa

Enemmän nähtävää ja tehtävää Skellefteån ympäristössä

Skellefteåsta ei ole kovinkaan pitkä matka kohti Piteå, jossa on kauniita hiekkarantoja ja Öjebynin ihana kirkkokaupunki. Jos jatkat matkaasi vielä pohjoisemmaksi, voit tutustua Luulaja. Jos suuntaat etelään, voit mennä Uumajaan, jossa on opiskelijailmapiiri ja useita mielenkiintoisia museoita.

Kaikki parhaat vinkkimme Västerbottenista: klikkaa kuvaa!

Lisää vinkkejä tekemistä Skellefteåssa?

Oletko käynyt Skellefteåssa? Onko sinulla vielä lisää ehdotuksia nähtävyyksistä ja aktiviteeteista kohteessa Skellefteå? Kerro meille!

Tietoja Skellefteåsta

 • Maisema: Västerbotten
 • Maakunta: Västerbottenin lääni
 • Väestö: Yli 75 000 (2023)
 • Nimi: Skellefteå ruotsiksi, Skillehte eteläsaameksi, Syöldate uumajansaameksi ja Sch'ället tai Schélet paikallisella murteella. Nimen alkuperää ei tiedetä, mutta se saattaa olla saamelaista alkuperää.
 • Lue lisää: Lisätietoja on osoitteessa matkailutoimiston verkkosivusto.

Skellefteån historia

 • Esihistoria: Alueella asui ihmisiä noin 6000 eaa., ja sieltä on löydetty useita kivi- ja pronssikauden esineitä. Niihin kuuluu muun muassa "Kalvträskskskidan", maailman vanhimmat sukset, jotka ovat 5200 vuotta vanhat.
 • 1300-luvulla: Skellefteån seurakunta muodostettiin.
 • 1845: Skellefteå sai kaupungin oikeudet.
 • 1881: Skellefteå sai niittikaupungin oikeudet.
 • 20. vuosisata: Skellefteåsta kehittyi merkittävä teollisuuskaupunki.
 • 2015: Northvolt AB perustettiin nimellä SGF Energy.

Tilaa uutiskirjeemme