Menu Close

Samarkand Registan - maailmanperintökohde Uzbekistanissa

Samarkand Registan on historiallinen aukio Uzbekistanin Samarkandin kaupungissa. Paikka on Unescon maailmanperintökohde, ja se tarjoaa upeaa arkkitehtuuria ja yllättävän valoshow'n iltaisin.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Registan Samarkandissa

Registan on Samarkandissa, Uzbekistanissa sijaitseva aukio, jota ympäröi kolme madrassaa, eli historiallisia entisiä islamin opintojen ja islamilaisen korkeakoulutuksen kouluja tai laitoksia. Aukio on kuulunut Unescon maailmanperintökohteisiin vuodesta 2001 lähtien, samoin kuin useat muut Samarkandin rakennukset, ja se on ehkä kaupungin suurin ja merkittävin nähtävyys.

Registan i Samarkand i Uzbekistan

Registan Samarkandissa - pitkä historia

Samarkandin historiallinen kaupunki perustettiin 7. vuosisadalla eKr. muinaisena Afrasiabin kaupunkina. Kaupunki toimi sittemmin maailman kulttuurien risteyskohtana ja sulatusuunina, ja alue kehittyi eniten turkkilais-mongolialaisen sotapäällikön Timur Lenkin aikana 1300- ja 1400-luvuilla.

Registan-aukio ja sen kolme kaunista madrassia merkittiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2001 yhdessä useiden muiden Samarkandin rakennusten ja muistomerkkien, kuten Bibi Khanumin moskeijan, Shakhi-Zindan kompleksin, Gur-Emirin mausoleumin ja Ulugh-Begin observatorion kanssa.

Registan i Samarkand i Uzbekistan

Madrasa Ulughbek

Madrasa Ulughbek rakennettiin tiedemies Ulug Begin johdolla vuosina 1417-1420. Pääarkkitehti oli Karomiddan Sherozi.

Registan i Samarkand i Uzbekistan

Kuuluisan tiedemiehen aikana, 1400-luvulla, rakennettiin satoja oppilaitoksia, joissa voitiin opiskella matematiikkaa, maantiedettä, historiaa, luonnontieteitä, lääketiedettä, musiikkia, logiikkaa, runoutta, kirjanpitoa, teologiaa, hadithia (islamilainen kertomusoppi), fiqhiä (islamilainen oikeuskäytäntö), kirjallisuutta ja arabiaa.

Nykyään tässä madrassassa on museo, jossa voit oppia lisää Ulug Begistä ja muista tähtitieteilijöistä. Jopa tanskalainen tähtitieteilijä Tycho Brahe on kuvattu täällä.

Madrasa Sher Dor

Madrasa Sher Dor rakennettiin emiiri Yalangtush Bahadurin käskystä. 1619 - 1636. Meille kerrottiin, että tässä rakennuksessa on erikoista se, että siinä on sekä eläimiä (tiikeri) että ihminen, mikä on hyvin epätavallista muslimiarkkitehtuurissa.

Madrassa Sher Dor

Madrasa Tilla-Kari

Madrasa Tilla-Kari rakennettiin myös emiiri Yalangtush Bahadurin määräyksestä vuosina 1646-1660.

Registan i Samarkand i Uzbekistan
Registan i Samarkand i Uzbekistan

Tämä kolmas madrassa on suurin ja koristelluin. Nimi tarkoittaa "kullalla päällystettyä", ja se viittaa moskeijan kupolikammion runsaaseen kullattuun koristeluun. Uskomattoman kaunis!

Vierailu Registanissa päivällä

Registanissa voi vierailla sekä päivällä että illalla, mutta rakennuksiin ja sisäpihoille pääsee vain päivällä. Päiväaika sopii siis hyvin, jos haluat tutustua sisäarkkitehtuuriin, museoihin ja vastaaviin. Museossa on sisäänkäynti, jossa vierailu on maksullinen.

Peter och Helena Bergström

Vierailu Registanissa illalla

Päätimme vierailla Registan molemmat päivällä ja illalla. Iltaisin - turistisimpina kuukausina - seinillä on upea valoshow. Seisot aidan ulkopuolella, ja yhtäkkiä se alkaa ...

Vaikka katselet historiallisia rakennuksia, se tuntuu melkein Disney-näytelmältä. Seinät vaihtavat väriä, valonheittimet lentävät taivaalla ja hahmot - tanssijat, kamelit ja suuret silmät - liikkuvat seinillä.

Kun esitys on käynnissä, amerikanenglanniksi puhuttu ääni kertoo paikan maagisen tarinan.

Suosittelemme lämpimästi vierailua Samarkandin Registanissa - sekä päivällä että illalla.

Registan i Samarkand

Asiat, jotka on otettava huomioon Registanissa vieraillessa

Uzbekistan on muslimimaa, vaikkakin maallistunut, ja pukeutumiseen liittyy suhteellisen perinteisiä arvoja. Naisena on usein asianmukaista pukeutua vaatteisiin, jotka peittävät hartiat ja polvet, ja on suositeltavaa ottaa mukaan huivi, sillä uskonnollisissa paikoissa vierailtaessa on kunnioitettavaa käyttää huntua. Miesten ei myöskään pitäisi käyttää shortseja vieraillessaan moskeijoissa ja muissa pyhissä rakennuksissa.

Helena I Registan i Samarkand

Lisää nähtävää naapurustossa

Jos olet historian harrastaja, täällä on monia muita mielenkiintoisia paikkoja, joissa voit vierailla. Samarkand jotka ovat vierailun arvoisia. Älä esimerkiksi jätä väliin monimutkaista Shakhi-Zinda, Gur-Emirin mausoleumi ja Ulugh-Begin observatorio. Lisäksi on jännittävää kokea markkinat, uzbekkiläinen keittiö, alkukantainen hyvä alue ja hiljattain rakennettu Silkkitien Samarkandin matkailualue "ikuisen kaupungin" kanssa.

Eternal City
Ikuinen kaupunki hiljattain rakennetulla Silkkitien alueella Samarkandin matkailukeskuksessa.

Oletko käynyt Samarkandin Registanissa?

Oletko käynyt Samarkandin Registanissa? Millainen oli kokemuksesi? Vai haluaisitko käydä tässä paikassa?

Kaikki parhaat vinkkimme Uzbekistaniin. Klikkaa kuvaa!

Tietoa Samarkandin Registanista

  • Sijainti: Samarkand Uzbekistanissa
  • Nimi: Registan. Nimen merkitys on kiistanalainen, mutta erään version mukaan se tarkoittaa suunnilleen "hiekkapaikkaa".
  • Madrassa: Aukion kolme madrassaa ovat nimeltään Tilla-Kari, Ulughbek ja Sher Dor.
  • Unescon maailmanperintökohde: Alue nimettiin maailmanperintökohteeksi vuonna 2001.

Tilaa uutiskirjeemme