Menu Close

Miten SINÄ haluat elää elämääsi?

Advertisement

Palliatiivisen hoidon sairaanhoitaja kysyi kuolevilta potilailta, mitä he katuvat elämässään, ja kertoo kokemuksistaan. Yleisin vastaus oli: "Toivon, että minulla olisi ollut rohkeutta elää rehellistä elämää itselleni enkä sellaista elämää, jota muut odottavat minulta".

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Odotusten täyttäminen

Odotuksia voi toki olla paljon. Kirjailija Lena Andersson kirjoittaa DN:n kolumnissaan normista ja sosiaalisesta paineesta, jonka mukaan "lapset ovat elämän tarkoitus" ja joka ei jätä tilaa muille elämäntavoille.

Monet ovat reagoineet kolumniin, ja joidenkin, kuten Linda Skuggen, on vaikea hyväksyä sitä, että kaikki eivät halua elää samaa (pikkulapsi)elämää kuin hän. Skugge kirjoittaa: "Ne, jotka tietoisesti pidättäytyvät hankkimasta lapsia, tulevat katumaan sitä katkerasti".

Rehellisyys itsellesi

Mutta niinkö kuolevat potilaat sanoivat? Ei, he sanoivat katuvansa sitä, etteivät ole eläneet "rehellistä elämää itselleen". Ja se tarkoittaa varmasti miljardeja eri asioita: 10 lasta, ei lapsia, mökki maalla, maailmalla matkustaminen, uran/rakkauden/ideologian tavoittelu... Kysymys kuuluu siis, miten SINÄ haluat elää elämäsi? Ja elätkö sinä sitä?

Vägskäl
Risteys. Kuva: Pixabay

Tilaa uutiskirjeemme