Menü Schließen

Wie wollen SIE Ihr Leben leben?

Eine Palliativpflegerin hat sterbende Patienten gefragt, was sie im Leben bedauern, und teilt ihre Erfahrungen mit. Die häufigste Antwort war: "Ich wünschte, ich hätte den Mut gehabt, ein Leben zu führen, das ehrlich zu mir selbst ist, und nicht das Leben, das andere von mir erwarten".

Förväntningar att leva upp till

Visst kan det finnas många förväntningar att leva upp till. Författaren Lena Andersson skriver, i en kolumn i DN, om den norm och det sociala tryck som säger att ”barn är meningen med livet” och inte ger utrymme för andra sätt att leva.

Många har reagerat på kolumnen och en del, som Linda Skugge, har svårt att acceptera att alla inte vill leva samma (småbarns)liv som hon. Skugge skriver: ”De som medvetet avstår barn kommer ångra sig så bittert”.

Att vara ärlig mot sig själv

Men var det så de döende patienterna sa? Nej, de sa att de ångrade att de inte levt ett liv ”ärligt mot sig själv”. Och det måste ju kunna vara miljarder olika saker: 10 barn, inga barn, en stuga på landet, resa jorden runt, satsa på karriären/kärleken/ ideologin … Så frågan är, hur vill DU leva ditt liv? Och lever du efter det?

Vägskäl
Vägskäl. Foto: Pixabay

Abonnieren Sie unseren Newsletter