Menu Close

Viikon vieras: Ditte Akker, opettaja Kiinassa 4 vuotta

Ditte Akker on kokenut matkailija, joka on kiinnostunut kulttuurista ja luonnosta ja joka on nähnyt vuosien varrella monia eri paikkoja maailmassa. Hän on myös asunut ja työskennellyt useissa eri maissa. Vuonna 2007 Ditte sai työpaikan opettajana Pekingin ruotsalaisessa koulussa ja muutti sinne miehensä Bossen kanssa. Se oli yhteensä neljä jännittävää vuotta Aasian vilkkaassa kaupungissa. Olemme tietysti uteliaita kuulemaan tästä lisää! Millaista on oikeasti asua niin erilaisessa maassa?

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Idag är Ditte och Bosse tillbaka i Sverige, men de pendlar regelbundet till sin andra bostad i Torrevieja i Spanien. Då och då rycker det också i restarmen för att uppleva nya spännande resmål. Om du vill läsa mer kan du följa Dittes resor och reflektioner i vardagen på bloggen Ditte Mitt i ...

Miten muutitte Pekingiin ja kuinka kauan asuitte siellä?

Flytten till Peking kom ganska hastigt på under hösten 2006. Jag har rest mycket i hela mitt liv och hade tidigare arbetat utomlands vid två tillfällen, i Tunisien och i Thailand. I Tunisien arbetade jag som reseledare i början av 1970-talet. 1980 fick jag möjlighet via UNHCR att arbeta i flyktingläger i Thailand, med kambodjanska flyktingar.

Työ kesti kolme kuukautta ja oli erittäin intensiivistä ja vaativaa, joten pidempi aika ei olisi ollut mahdollinen. Vuodet kuluivat ja matkoja tehtiin paljon ympäri maailmaa. Olen sydämeltäni opettaja; voimistelunohjaaja, yläasteen opettaja ja erityisopettaja, ja satuin katsomaan Ruotsin opetusviraston verkkosivuilta avoimia opettajanpaikkoja ulkomailla. Elämäntilanteemme oli sellainen, että se sopi täydellisesti!

Minulla oli hyvä työpaikka Upplands Väsbyssä valmistavassa luokassa, joka oli tarkoitettu Ruotsiin tulleille oppilaille, jotka eivät osanneet ruotsin kieltä, ja viihdyin siellä erittäin hyvin. Minua kuitenkin houkutteli lähteä ulkomaille, ja Pekingin ruotsalaisessa koulussa oli avoin paikka, jota hain.

Hakijoita oli paljon, ja haastattelujen ja keskustelujen jälkeen minulle tarjottiin paikkaa, ja vuoden 2007 alkuun mennessä olisin jo paikan päällä ja mieheni tulisi "mukaan". Irtisanouduin vakituisesta työpaikastani ja olin valmis lähtemään Kiinaan. Opettajan virka Pekingissä oli kuuden kuukauden koeaika, jota oli mahdollista jatkaa, sen tiesimme lähtiessämme. Päädyimmekin jäämään lähes neljäksi vuodeksi.

Voitko kertoa meille, millaista oli jokapäiväinen elämäsi Kiinassa?

Arkipäivät Pekingissä ja työskentely ruotsalaisessa koulussa olivat melko samanlaisia kuin työpäivät Ruotsissa, yleensä paljon pidempiä ja intensiivisempiä. Toisaalta luokat olivat paljon pienempiä ja suurin osa oppilaista oli erittäin motivoituneita tekemään parhaansa. Myös vanhemmat osallistuivat lastensa koulutukseen ja olivat kaikin tavoin hyvin kannustavia. Uudessa opetustehtävässäni vastasin 10 oppilaasta luokilla 3-4-5, joka oli ihana ryhmä.

Ruotsalainen koulu sijaitsi (se on nyt suljettu) muutaman kilometrin päässä Pekingistä luoteeseen, ja henkilökunta matkusti joka aamu "koulubussilla" Pekingistä. Koulussa oli noin 100 oppilasta, ja toinen tai molemmat oppilaiden vanhemmista työskentelivät ruotsalaisissa yrityksissä tai suurissa kansainvälisissä yrityksissä Pekingissä/Kiinassa/Aasiassa. Koulussa oli ruotsinkielinen opetussuunnitelma, mutta kaikki oppilaat oppivat esikoulusta lähtien englannin lisäksi myös kiinaa.

Päivät olivat pitkiä, ja Pekingin vuosi vuodelta vilkkaammaksi käyvän liikenteen vuoksi matkat kesti yhä pidempään. Työtä oli paljon, mutta myös hauskaa. Yhteisö ruotsalaisten ja kiinalaisten kollegojen kanssa oli mahtava, ja usein kävimme yhdessä syömässä töiden jälkeen. Ja kun ottaa huomioon, että illallinen paikallisessa kiinalaisessa ravintolassa maksoi noin 20 kruunua/hlö juomineen, se oli ihan ok. Joka ilta vietin aikaa huomisen työn suunnitteluun ja mieluiten opiskelin myös hieman kiinaa. Kahdesti viikossa kotiin tuli yksityisopettaja, joka esitteli minulle tämän upean, mutta niin vaikean kielen.

Perjantaisin meillä oli lyhyemmät työpäivät, ja sitten oli After Work, joka alkoi usein rentouttavalla hieronnalla tai manikyyrillä/pedikyyrillä. Viikonloppuisin tehtiin pitkiä pyöräilyretkiä, kävelyretkiä vanhoissa hutoneissa, retkiä Pekingin alueella ja vierailuja erilaisissa market-tavarataloissa. Lauantaiaamuisin menimme usein johonkin suurista puistoista, joissa oli paljon toimintaa; leijan lennätystä, kuorolaulua, musiikkia, maalausta, tanssia, pöytätennistä, akrobatiaa, thai chiä ja paljon muuta. Fantastinen kokemus!

Bosse skjutsar Ditte hem från skolbussen, i Peking
Bosse antaa Dittelle kyydin kotiin koulubussista Pekingissä.

Mikä oli haastavinta elämässä ruotsalaisena Kiinassa? Voitko kertoa meille mahdollisista kulttuurikohtaamisista?

Kohtasimme jatkuvasti haasteita, ja alussa, koko ensimmäisen vuoden ajan ennen kuin aloin opiskella kiinaa, kieli oli haaste. Jo pelkkä shoppailu saattoi hermostuttaa. Kaikkea oli niin paljon, enkä osannut lukea pakkauksia. Mutta löysimme länsimaisia kauppoja, joissa joskus shoppailimme, ja jopa Carrefourin. Aluksi Carrefourissa ei ollut sellaista valikoimaa kuin odotimme, se oli kiinalainen versio. Mutta vuosien varrella valikoima muuttui, erityisesti vuoden 2008 olympialaisia varten.

WIFI.se

Pyöräilyretkillämme teistä kysyminen oli jännittävää, koska monilla vanhemmilla kiinalaisilla ei ollut tai oli vain vähän tapana käyttää karttoja, koska ne kiellettiin Maon aikakaudella, joten saatoimme päätyä täysin harhaan. Monet kiinalaiset ovat myös hyvin suoraviivaisia. Heidän mielestään meillä länsimaalaisilla on hirveän rumat nenät ja he kutsuvat meitä usein "pitkiksi neniksi" ja sanovat tämän ääneen.  

Emme ole tottuneet yskimään ja sylkemään ulkona, mutta Kiinassa liman nielemistä ei pidetä terveellisenä, joten syljetään. Vieraillessamme ravintolassa kiinalaisten ystävien kanssa emme olleet tottuneet riitelemään siitä, kumman pitäisi maksaa lasku. Laskun jakaminen niin kuin Ruotsissa on täysin käsittämätöntä, ja täällä on tärkeää saada kunnia maksaa. "Tilanteesta tykkääminen" auttoi meitä monta kertaa. Olimme vieraita maassa ja sopeutuminen oli avainasemassa.

Kiinassa suurimmat setelit ovat 100 juania, mikä on suunnilleen sama summa ruotsalaisessa rahassa, ja ennen kuin sain pankkikorttini, minun oli käytävä pankissa nostamassa rahaa. Tämä vei aikaa, ja oli hankalaa ymmärtää, mikä numerolappu minun pitäisi ottaa (valittavana oli monia), ja sitten varmistaa, ettei kukaan kiinalainen kuitenkaan ollut jonossa edellä. Minusta tuli hyvä siinä. Keittiökulttuuri ei ollut kovin kehittynyttä, mikä oli ihan ymmärrettävää noin 18 miljoonan asukkaan kaupungissa vuonna 2008.

Ennen vuoden 2008 olympialaisia jonotettiin "kaikki kerralla", mutta olympialaisten alla pekingiläisiä koulutettiin jonottamaan, ja tätä harjoiteltiin joka keskiviikko vapaaehtoisten kanssa muun muassa bussipysäkeillä, metroasemilla ja taksitolpilla jonotusjärjestelmän luomiseksi. Tämä onnistui varsin hyvin, ja se jatkuu tänäkin päivänä. Toinen asia, jota olen miettinyt paljon, on vanhusten kunnioittaminen myönteisessä mielessä. Vaikka bussi tai metrovaunu saattoi olla aivan täynnä matkustajia, minulle tarjottiin aina paikkaa. Minua pidettiin vanhempana ...

Miten täysin erilaisessa kulttuurissa eläminen on vaikuttanut sinuun ja miten hyödynnät tätä kokemusta nykyään?

Pekingissä vietettyjen vuosien kokemukset ovat aina läsnä ja eri tavoin. Ystävyys kollegoideni ja muiden siellä saamieni ystävien kanssa on aina mukanani, vaikka olemme nyt eri puolilla maailmaa. Pekingissä tunsin aina oloni turvalliseksi, kävelinpä sitten yksin kotiin myöhään illalla, pyöräilin, matkustin bussilla tai metrolla, ja olen sittemmin ymmärtänyt, että jos voin liikkua Pekingissä yksin mihin vuorokaudenaikaan tahansa, voin tehdä niin melkein missä tahansa. Olen myös oppinut neuvottelemaan ja tinkimään, missä en ollut kovin hyvä aiemmin. Joustavuuden lisäämiseksi: Ruotsi on pieni maa, eikä kaikki ole täällä "parasta", vaikka paljon onkin hyvää.

Minulle on edelleen paljon hyötyä siitä, että yritin oppia riittävästi kiinaa selviytyäkseni jokapäiväisestä elämästä. Kieli on aina tärkeä tekijä kommunikoinnissa, eikä ruotsin kieli aina riitä. Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä se, että minusta on tullut paljon rohkeampi tuntemattomissa tilanteissa. Jos pystyn järjestämään matkan omin päin Kiinassa, pystyn siihen missä päin maailmaa tahansa. Tiedän, että selviän aina tavalla tai toisella.

Mitä kaipaat Pekingistä ja Kiinasta nyt, kun et asu siellä?

Kaipaan elämää ja sykettä ja kaikkea sitä hauskaa, mitä jatkuvasti tapahtui. Siellä oli aina mitä koomisimpia tilanteita, enkä ole varmaan koskaan nauranut niin paljon kuin siellä. Pyöräretkiä, pieniä "hole-in-the-wall"-ravintoloita, ostoksia, retkiä, Kiinan muuria, puistoja, kävelyretkiä ja kaikkia spontaaneja asioita, joita Pekingissä tapahtui, voin kaivata. Sekä päivän viettämistä SPA:ssa, jossa oli hierontaa ja erilaisia vartalohoitoja noin 250 kruunun hintaan. Asuminen Pekingissä oli todella elää "keskellä", keskellä vanhaa historiallista ja keskellä jättimäistä, modernia kaupunkia, jossa kaikki on siellä ja vähän enemmän.

Mitkä ovat parhaat vinkkisi Pekingiin ja Kiinaan matkustamiseen matkailijana?

Matkustaminen Kiinassa vaatii aikaa ja suunnittelua, sillä lento- ja junaliput loppuvat usein kesken. Kun otat yhteyttä paikalliseen matkatoimistoon ja saat apua tässä asiassa, kaiken järjestäminen on paljon helpompaa lähes ilmaiseksi. Jos asut Pekingissä, kannattaa tutustua Kiinan kulttuurikeskukseen ja sen verkkosivuihin, sillä ne tarjoavat päiväretkiä sekä pidempiä matkoja maan sisällä. Olemme matkustaneet heidän kanssaan useita kertoja, ja asiantuntevat englanninkieliset oppaat ovat aina mukana.

Pekingissä on paljon hotelleja, mutta valitettavasti monet ruotsalaiset matkatoimistot ovat yhteydessä hotelleihin, jotka sijaitsevat kaukana kaupungin eteläosassa tai hieman keskustan ulkopuolella. Metro on hyvin kehittynyt ja toimii erinomaisesti, mutta suosittelen silti majoittumista "toisen kehätien" sisäpuolella.

Suuri muuri ja vaellus siellä on ehdoton käyntikohde, ja hyvä paikka on Mutianyu, jonne on hieman yli tunnin ajomatka Pekingistä. Tänne pääsee helposti vuokrattua kuljettajaa käyttäen (kuljettaja odottaa ja ajaa takaisin kotiin, kun sinä päätät). Jos sinulla on enemmän aikaa, suosittelen vierailemaan muurilla Simataissa, noin 8 kilometrin päässä Pekingistä, ja patikoimaan sitten 10 kilometriä Jinshalingiin. Joitakin nähtävää ja koettavaa Pekingissä:

 • Tiananmenin aukio ja Kielletty kaupunki; vierailu kestää vähintään puoli päivää.
 • Taivaan temppeli ja puisto siellä, hyvä yhdistää vierailuun Pearl Marketilla (valtava markkinakeskus).
 • Huhai-alue, kolme tekojärveä ja vanhat hutong-korttelit.
 • Järvien lähellä sijaitsevat Kellotorni ja Rumputorni ovat vierailun arvoisia.
 • Jingshang-puisto, Ritan-puisto tai Taivaan temppelin puisto varhain lauantaiaamuna, kun pekingiläiset ovat siellä ja monia aktiviteetteja on meneillään.
 • China World Summit Wing -huippukokouksen siiven 60. kerroksessa, Jinnguomen Dajie, sijaitsevasta The Atmosphere -taivasbaarista on upeat näkymät Pekingiin, ja sinne kannattaa mennä myöhään iltapäivällä ja selkeän sään vallitessa.
 • Samppanjabrunssi sunnuntaina Hotel St. Regis -hotellissa, Jinaguomen Dajie 21, ei kannata jättää väliin, pöytävaraus välttämätön.
 • "Hieno" ostoskatu Wanfujing voi olla mielenkiintoinen, ja siellä on myös erityiset yömarkkinat.
 • Käytä metroa liikkumiseen, se säästää paljon aikaa ja on halpa, maksaa noin 2 kr/matkan.
 • Taksit ovat halpoja, autot ovat kiinni kadulla, mutta suuren liikenteen aiheuttamat jonot vievät aikaa (varmista, että taksamittari on päällä).
 • Kesäpalatsi on kaunis nähtävyys, jos vierailet Pekingissä keväällä, ja sinne kulkee metro.
 • Pienissä kiinalaisissa ravintoloissa on usein hyvää ruokaa edulliseen hintaan, ja niissä on yleensä kuvia ruoasta, jos et puhu tai lue kiinaa.
 • Bussin kyytiin hyppääminen ja katsominen on jännittävää, ja saat nähdä paljon ihmisiä ja ympäristöä!

Olet matkustellut paljon Kiinassa vietettyjen vuosien lisäksi. Mitä muita kohteita haluaisit nostaa esiin ja miksi?

Haluaisin korostaa Tiibet. Menimme junalla Pekingistä sinne, ja se kesti 48 tuntia, ja lensimme kotiin. Lisäviisumeita tarvitaan ja on hyvä käyttää kiinalaista matkatoimistoa, joka järjestää kaiken, myös kuljettajan ja oppaan Lahdessa ja sen ympäristössä (voi kestää jonkin aikaa saada paperit kuntoon).

Tiibet on niin erityinen sekä historiansa, luontonsa että kulttuurinsa puolesta, eikä se toistaiseksi ole merkittävä matkailukohde, mutta monissa paikoissa eletään elämää niin kuin se on aina ollut. Junalla Lhasaan matkustamisen etuna on se, että korkeuserot eivät niinkään haittaa, koska Lhasa sijaitsee 3650 metrin korkeudessa ja junamatkan aikana sinne kuljetaan yli 5000 metrin korkeudessa (happea on saatavilla junan jokaisessa vuoteessa, jos tarvitset sitä).

Vietnam on matkakohde, josta pidimme kovasti ja matkustimme pääasiassa maan eteläosissa Saigonin kanssa ja kävimme muun muassa Phu Qucin saarella. Thaimaan pohjoisosat, Chang Rai ja Chang Mai tarjoaa upeita luontokokemuksia, ja vaellus täällä ja yöpyminen pienissä majataloissa on erityistä. Uusi-Seelanti, Eteläsaari tarjoaa upeita maisemia ja ihania luontoelämyksiä. Matkailuauton vuokraaminen täällä on täydellistä, koska sinun ei tarvitse etsiä hotellia ja voit yöpyä missä haluat. 

Fidži ja siellä sijaitseva saaristo oli ikimuistoinen, ja siellä oli upeaa snorklausta ja sukellusta. Australia oli jännittävä, ja kokemukset vaihtelevat sen mukaan, missä päin maata olet. Valitettavasti olimme hiukan pettyneitä valliriuttoihin Fidzin sukelluksen ja snorklauksen jälkeen. Mutta varmasti se oli vierailun arvoinen.

Lopuksi kysymys, jonka kysymme kaikilta haastattelemiltamme: Mikä on unelmiesi matkakohde?

Yksi unelmakohde on Etelämanner ja Pääsiäissaari yhdistettynä Galapagossaariin ja toinen Etelä-Afrikka yhdistettynä safariin vähemmän hyödynnetyllä alueella. Mutta myös Sansibar ja Seychellit ovat unelmakohteita, ehkä yhdessä Etelä-Afrikan kanssa.

Kinesiska muren
Kiinan muuri

Kiitos Ditte Akker, kun jaoit kokemuksiasi ja ajatuksiasi!

Tilaa uutiskirjeemme