Menu Close

Viikon vieras: Marie Hagén, ulkosuomalainen Uudessa-Seelannissa

Marie Hagén ja hänen miehensä ovat aina nauttineet matkustamisesta ja ovat jo pitkään haaveilleet asumisesta ulkomailla, mieluiten jossakin eksoottisessa maassa. Noin puoli vuotta sitten he muuttivat Ruotsista Uuteen-Seelantiin 6-vuotiaan Caesar-poikansa kanssa. Perhe asuu nyt Aucklandissa, jossa miehellä on työpaikka ja poika on aloittanut peruskoulun.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Uusi-Seelanti on maantieteellisesti niin kaukana Ruotsista kuin vain voi olla, ja sen luonto ja kulttuuri ovat täysin erilaisia. Kysyimme Marialta kahdeksan uteliasta kysymystä kulttuurien törmäyksistä ja hänen parhaista matkavinkeistään niille, jotka haluavat vierailla Uudessa-Seelannissa turistina. Jos haluat tietää lisää elämästä Uudessa-Seelannissa, voit seurata Marien blogia. Matkustava perhe Uudessa-Seelannissa.

Voitko ensin kertoa meille hieman itsestäsi ja perheestäsi?

Nimeni on Marie, ja työskentelen omassa yrityksessäni ekonomistina. Perheeseeni kuuluu Niklas, joka on ilmailualan IT-asiantuntija, ja 6-vuotias poikamme Caesar. Perheemme on intohimoisia tutkimusmatkailijoita, jotka rakastavat matkustamista.

Asut nyt Uudessa-Seelannissa - miten päädyit muuttamaan sinne ja mitä teet siellä?

Nicke ja minä olemme puhuneet jo vuosia siitä, että halusimme molemmat asua ulkomailla enemmän kuin nuorempana, sillä opiskelimme molemmat ulkomailla jonkin aikaa. Olemme myös olleet tietoisia siitä, että Niklas on työnsä ansiosta kansainvälisten lentoyhtiöiden kannalta houkutteleva palkattava, koska hänellä on erityisosaamista lentoyhtiöiden henkilöstöhallinnosta.

Viime vuosina olemme aika ajoin puhuneet ulkomaille lähtemisestä, kun olin saanut lisää kokemusta nykyisestä ammatistani, mutta ennen kuin Caesarista oli tullut liian suuri ja juurtunut Ruotsiin. Jo muutaman vuoden ajan olen tuntenut olevani valmis näkemään jotain uutta, elämään uutta elämää jossain muualla, mieluiten jossain Ruotsia lämpimämmässä ja mieluiten myös hieman eksoottisessa paikassa.

Vuosien varrella olemme puhuneet yhä enemmän Uudesta-Seelannista, jossa olemme lomailtu aiemminkin. Juuri kun olimme aloittamassa etsintää, meille tarjoutui kultainen tilaisuus. Se tuskin voi olla sattumaa.

Mikä on parasta Uudessa-Seelannissa asumisessa?

Uuden-Seelannin luonto on aivan ihana. Kolmen tunnin matkan päässä Aucklandista on uskomattoman paljon patikointimahdollisuuksia, erittäin monia ja erilaisia rantoja, valtameriä, Bay of Islands, kaunis Coromandelin niemimaa, Rotorua kaikkine lämpömaisemineen, erilaisia kuumia lähteitä, joissa voi kylpeä, Waitomo, jossa on suuria luolia, joissa on valomadoja, Hobiton, surffausta, snorklausta ja paljon muuta. Ilmasto täällä pohjoisella Pohjoissaarella on aivan ihana. Nyt on Ruotsissa marraskuuhun verrattava aika, ja käytän edelleen lyhyitä hihoja ja kesäkenkiä.

Uusiseelantilaiset ovat uskomattoman ystävällisiä, kuten kaikki täällä lomailevat tietävät. Ystävällisyys ei ole vain pinnalla, vaan se on todella ystävällisyyttä, joka ulottuu sisältä ulospäin. Jos joku perheessämme on sairas, puhelimeni alkaa soida viestejä ystäviltä, jos tarvitsemme apua jossakin asiassa, jos joku kertoo, että tarvitsen kyydin, minulle tarjotaan se, sateenvarjo, jos sataa ja niin edelleen. Täällä vallitsee erittäin mukava huolehtiva asenne, jota arvostan suuresti.

Ihmiset täällä ovat paljon elämänmyönteisempiä, he tekevät työtä elääkseen eivätkä päinvastoin. He eivät stressaa niin paljon, ottavat aikaa toisilleen, nauttivat elämästä ja ovat paljon leikkisämpiä. Me ruotsalaiset olemme hyvin luterilaisia, ja kun kerron ihmisille, miten stressaavaa Tukholmassa on, he näyttävät melkein järkyttyneiltä.

Täällä asuvilla ystävilläni ei ole varaa thaimaalaiseen ruokaan, uusiin keittiöihin, ulkomaanlomiin ja design-vaatteisiin samalla tavalla kuin Ruotsissa asuvilla ystävilläni. He pysyvät mieluummin kotona lastensa kanssa pidempään, ja lähipiirissäni on melko paljon kotiäitejä ja -miehiä. Lisäksi Uudessa-Seelannissa on maine, että siellä on paljon hyviä kouluja, mikä on meille hyvin tärkeää, sillä Caesar aloitti ensimmäisen luokan muuttaessaan tänne.

New Zealand
Uusi-Seelanti, kuva: Marie Hagén

Kaipaatko Ruotsissa jotain ja jos kaipaat, niin mitä?

Kaipaan tietysti perhettäni ja ystäviäni. Tänne ei ole mahdollista tulla viikonlopuksi tai edes viikon mittaiselle matkalle, koska lennot ovat pitkiä. Rakastan mereneläviä ja kalaa, ja niiden laatu täällä Uudessa-Seelannissa on loistava, lukuun ottamatta yhtä asiaa: katkarapuja, jotka ovat täällä melko mauttomia ja mauttomia. Ruotsalaiset katkaravut ovat paljon parempia, ja kun palaan kotiin, aion ostaa ensimmäiseksi tuoreita katkarapuja tai katkarapuvoileivän, luulisin.

Paradoksaalisesti edelliseen kysymykseen antamaani vastaukseen nähden kaipaan myös ruotsalaista tehokkuutta ja ruotsalaisten jokapäiväisten palvelujen korkeaa vähimmäistasoa. Täällä ihmiset ovat tottumattomampia tekemään oma-aloitteisesti. Kaupan myyjä voi seisoskella odottamassa esimiestään sen sijaan, että hän selvittäisi tilanteen itse, kuten Ruotsissa on totuttu tekemään.

Voitko kertoa meille kulttuurien välisestä yhteentörmäyksestä, jota olet kokenut?

Ensimmäiset viikot asuimme vuokra-asunnossa, ja kun asuinkompleksin toimisto avattiin, menin sinne saadakseni Internet-yhteyden ja niin edelleen. Kävelin sisään toimiston naisen luo ja sanoin nopeasti: "Hei, mitä kuuluu, tarvitsisin internetin, asuinkompleksin osoitteen saadakseni veronumeromme", ja jatkoin sitten luetteloa pienistä asioista, joissa tarvitsin hänen apuaan.

Hän katsoi minua, edelleen kohteliaasti, kuten uusiseelantilaiset aina ovat, mutta hieman tavallista ankarampaan sävyyn, ja sanoi: Hän sanoi: "Olit täysin tehokas." Tapa, jolla hän sanoi sen, oli kohtelias, mutta siinä oli selvä kritiikin sävy. Olin ennen lähtöämme lukenut hieman Uuden-Seelannin säännöstöstä, joten tajusin, että hän piti minua töykeänä.

Minun olisi pitänyt sanoa jotain sellaista kuin: "Hei, miten kaunis aamu. Mitä kuuluu?" Hän olisi vastannut: "Kiitos, mitä kuuluu?" "Kiitos." Minä: "Ihan hyvin, aion juuri nauttia kävelystä laiturilla. Nimeni on Marie ja asun huoneistossa 1C pari viikkoa. Olemme Ruotsista ja arvostamme suuresti asumista tässä mukavassa kompleksissa. Miten kauniita istutuksia teillä onkaan pihalla." Nainen: "Kiitos, kyllä talonmiehemme nauttii niiden kanssa työskentelystä ja hän on erittäin hyvä siinä. Miten voin auttaa?"

Ja siinä olimme listan ensimmäisessä kohdassa, yksi asia kerrallaan, ilman stressiä. Paljon enemmän lull lull tarvitaan tässä, vaikka sähköpostilla asioista tai työpaikalla. Sanot hyvää huomenta, kun tapaat jonkun aamukävelylläsi ja juttelet mielelläsi tuntemattomien kanssa, jos roikut bussipysäkillä. Se on hyvin erilaista kuin Ruotsissa koettu hiljaisuus ja eristäytyneisyys. Se luo hyvin miellyttävän ilmapiirin. Tunnen kuuluvani tänne paremmin.

Miten poikasi Caesar on kokenut muuton ja miltä hänestä tuntuu asua Uudessa-Seelannissa nykyään?

Alkuaika oli hänelle erittäin rankkaa. Hän ei ollut edes aloittanut esikoululuokkaa Ruotsissa, vaan hänet heitettiin tänne heti ensimmäisen luokan lopussa. Hän ei ymmärtänyt englantia eikä monesti ymmärtänyt, mitä koulussa tehtiin.

Lapset ovat täällä selvästi Ruotsia edellä tiedoissaan, ja suurin osa hänen luokastaan osasi lukea ja kirjoittaa hyvin jo 5-vuotiaana. Noin 8 viikon koulunkäynnin jälkeen teimme jotain melko radikaalia, kun hänen opettajansa kertoi meille, että hänestä oli tulossa itsepäinen koulussa. Sanoimme Caesarille, ettemme halua kuulla mitään negatiivista koulusta viikkoon.

Tuon viikon aikana hän ei saanut valittaa, itkeä aamuisin tai olla eri mieltä opettajiensa kanssa. Koska meillä ihmisillä on taipumus voimistaa sitä, mitä ilmaisemme, valittaminen johtaa siihen, että jokin asia koetaan entistäkin tylsemmäksi.

Viikon lopussa kysyin häneltä, mitä mieltä hän oli viime viikosta, ja hän sanoi, että se oli hänen mielestään parempi ja miellyttävämpi kuin mikään muu kouluviikko. Tuon viikon jälkeen asiat ovat muuttuneet hänen kohdallaan, ja hän on nyt hyvässä vauhdissa, hänellä on paljon hyviä ystäviä ja hän on alkanut oppia englantia.

Koska kouluissa on niin paljon maahanmuuttajia, ne ovat hyvin tottuneita siihen, että siellä on lapsia, jotka eivät osaa englantia, ja Caesar käy edelleen erityisopettajan luona pari kertaa viikossa muiden koulun maahanmuuttajien kanssa.

Hän kuitenkin kaipaa lunta ja Ruotsia enemmän kuin me. Me vanhemmat huomaamme kuitenkin, että hän on täällä paljon harmonisempi, ja koska hän on erittäin sosiaalinen, sosiaalinen ilmapiiri sopii hänelle täällä paremmin. Tukholmassa hän usein hurrasi tai jutteli tuntemattomille, jotka eivät vastanneet tai katsoivat häntä happamasti. Täällä näin ei tapahdu juuri koskaan, ja häntä tervehditään aina hymyillen ja muutamalla ystävällisellä sanalla.

Mitkä ovat parhaat vinkkisi ruotsalaisille, jotka haluavat käydä Uudessa-Seelannissa lomalla?

Aikaa riittää. Monet ihmiset tulevat tänne ajatellen, että tämä on pieni maa, jonka voi kiertää parissa viikossa. Se onnistuu, jos ei koskaan nouse autosta... Etäisyydet ovat melko pitkiä, tiet usein pieniä ja mutkaisia, ja ennen kaikkea tämä maa on enemmän ajan arvoinen, koska se on yksi maailman kauneimmista maista.

Lisäksi monet parhaista nähtävyyksistä ja maisemista löytyvät usein pienen hiekkatien päästä erämaasta. Matkailuautolla matkustaminen on erittäin yleistä, ja se on ehdottomasti paras tapa matkustaa täällä.

Monet ihmiset eivät ymmärrä, että joulu- ja tammikuu on täällä teollisuuden lomakausi, jolloin suurin osa kansainvälisistä matkailijoista saapuu tänne. Maa on pieni, ja pienten viihtyisien kylien hotellihuoneet voidaan myydä loppuun lähes 1 vuosi etukäteen.

Jos haluamme lähteä viikonlopuksi, kun täällä on pitkä viikonloppu, hotellihuoneet ja leirintäalueet koko kaupungissa, jossa aiomme vierailla, voivat olla loppuunmyytyjä 4 viikkoa ennen lähtöä, täysin loppuunmyytyjä. Täällä kannattaa olla paljon enemmän ajoissa liikkeellä hotelli- ja lentovarausten kanssa. Hotellit ja lennot ovat myös kalliimpia kuin mihin olemme Euroopassa tottuneet.

Lopuksi kysymys, jonka kysymme kaikilta haastattelemiltamme: Mikä on unelmiesi matkakohde?

Vau, en edes tiedä mistä aloittaa. Nyt kun asumme täällä, olemme ajatelleet taktisesti ja keskittyneet kohteisiin, joihin on ruotsalaisena kaikkein vaikeinta ja kalleinta päästä, ja se on Etelämeren saaret. Tänä vuonna matkustamme oikeastaan kolmeen todelliseen unelmakohteeseen.  

Parin kuukauden päästä lähdemme Fidžille laivamatkalle ja myöhemmin tänä vuonna Samoalle. Vuoden päätteeksi vietämme muutaman viikon matkailuautolla Eteläsaarella, jota emme ole vielä paljon nähneet. Cookinsaaret, Tahiti ja Norfolkin saaret ovat muita saaria, joilla toivomme vierailevamme täällä vietettyjen vuosien aikana.

Nya Zeeland, foto: Marie Hagén
Uusi-Seelanti, kuva: Marie Hagén

Kiitos Marie Hagén, kun jaoit kokemuksiasi ja ajatuksiasi!

Tilaa uutiskirjeemme