Menu Close

Maailman suurimmat kielet - eniten puhujia omaavat kielet

Mitkä ovat maailman suurimmat kielet? Tarkistimme uteliaisuuttamme, millä kielillä on eniten puhujia maailmassa. Tässä on luettelo maailman kymmenestä suurimmasta kielestä. Yllättääkö jokin listalla olevista kielistä?

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Kuinka monta kieltä on olemassa?

Maailmassa on useita tuhansia kieliä, ja tarkkaa lukumäärää on vaikea määrittää, koska se riippuu esimerkiksi kielen ja murteen määritelmästä. Ethnologue-kieliluettelossa luetellaan 6909 kieltä maailmassa. Vaikuttavaa, eikö olekin?

världens största språk

Maailman suurin kieli

Kun puhumme maailman suurimmista kielistä, tarkoitamme kieliä, joilla on eniten ihmisiä. äidinkieliset puhujat. Puhujien lukumäärät vaihtelevat hieman eri lähteissä, ja olemme käyttäneet Ethnologuen vuoden 2015 lukuja.

Maailman suurimmat kielet, 10:stä 1:een

Seuraavassa luetellaan maailman suurimmat kielet alkaen kymmenennestä. Numero 1 on siis ylivoimaisesti maailman suurin kieli. Voimme myös paljastaa, että saksan kieli on sijalla 11, ja sillä on 78 miljoonaa puhujaa.

10. Punjabi

Punjabia puhuu noin 88,7 miljoonaa ihmistä pääasiassa Punjabin osavaltiossa Intiassa ja Punjabin maakunnassa Pakistanissa. Punjabia käyttävät muun muassa sikhiyhteisö ja bhangra-musiikkimuoto. Vaikka punjabi on Pakistanin suurin kieli, jota käyttää 44 prosenttia väestöstä, se ei ole maan virallinen kieli. Sen sijaan virallinen kieli on urdu.

Lahore, Pakistan, kuva: Pixabay

9. Japanilainen

Japania puhuu noin 128 miljoonaa ihmistä, joka on pääasiassa Japanin väestö. Japani on maan virallinen kieli, ja se jakautuu kahteen murteeseen: itäiseen ja läntiseen japaniin. Kielen katsotaan kuuluvan japanin kieliperheeseen, johon kuuluvat myös Itä-Kiinan merellä sijaitsevilla Ryukyu-saarilla puhutut Ryukyu-kielet.

Tokyo
Tokio, Japani, kuva: Pixabay

8. Venäjä

Noin 166 miljoonaa ihmistä puhuu venäjää, mikä tekee siitä yhden maailman suurimmista kielistä. Kieltä puhutaan pääasiassa Venäjämutta osittain myös muissa entisissä neuvostotasavalloissa, kuten Moldovassa ja Kazakstanissa, Ukraina, Valko-Venäjä, Georgia ja Baltian maat. Koska monet ovat muuttaneet maasta, suuria venäjänkielisiä yhteisöjä on myös muun muassa Israelissa ja Saksassa.

Tunnelbana Moskva
Metro Moskovassa

7. Bengali

Bengalin kieltä puhuu noin 189 miljoonaa ihmistä pääasiassa Bangladeshissa ja Intian Länsi-Bengalin ja Tripuran osavaltioissa. Bengalia puhutaan äidinkielenään myös Intian Assamin, Jharkhandin ja Andamaanien ja Nikobaarien osavaltioissa sekä Nepalissa. Tunnetuin bengalinkielinen kirjailija on Rabindranath Tagore, joka sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1913.

Dhaka
Dhaka, Bangladesh, kuva: Pixabay

6. Portugali

Arviolta 203 miljoonaa ihmistä puhuu portugalia. He asuvat Portugali (noin 10,3 miljoonaa asukasta) ja useissa muissa maailman maissa, kuten Brasiliassa, Angolassa, Kap Verdessä, Itä-Timorissa, Guinea-Bissaussaussa, Macaossa, Mosambikissa, Päiväntasaajan Guineassa sekä São Tomé ja Príncipessä. Kieli levisi ympäri maailmaa 1400- ja 1500-luvuilla, jolloin Portugalilla oli suuri siirtomaaimperiumi.

Lissabon
Raitiovaunu Lissabonissa

5. Arabia

Arabiaa puhuu noin 242 miljoonaa ihmistä monissa eri maissa Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä. Arabiaa puhutaan muun muassa Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa, Saudi-Arabiassa ja Syyriassa, Egypti, Marokko, Libanon, Sudan, Irak ja Jemen. Arabian kieli vaihtelee maittain, ja se jaetaan karkeasti kolmeen päälajiin: moderni standardiarabia, klassinen arabia ja murteet.

Vattenman Marocko
Vesimies Marokossa

4. Hindi

Hindiä puhuu noin 260 miljoonaa ihmistä pääasiassa Intian keski- ja pohjoisosissa. Intia on 1,3 miljardin asukkaan valtavan suuri maa, jossa on monia virallisia kieliä. Hindin voidaan kuitenkin sanoa olevan maan tärkein virallinen kieli. Se kuuluu hindulaiskielten perheeseen yhdessä esimerkiksi Pakistanissa puhutun urdun kanssa.

WIFI.se
Hindi, ett av världens största språk
Taj Mahal Intiassa, kuva: Pixabay

3. englanti

Noin 335 miljoonaa ihmistä puhuu äidinkielenään englantia, mikä tekee siitä maailman kolmanneksi suurimman kielen. Suurin osa englantia äidinkielenään puhuvista asuu Yhdysvalloissa, Australiassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Irlanti, Kanada ja Uusi-Seelantimutta myös Intian ja Etelä-Afrikan kaltaisissa maissa.

Sen lisäksi, että englanti on monien ihmisten äidinkieli, se on maailman puhutuin kieli, ja se toimii usein "lingua franca", eli kieli, jota voidaan käyttää silloin, kun ihmisillä on eri äidinkieli.

Engelska är ett av världens största språk
Muusikot Galway, Irlanti

2. Espanjan kieli

Espanjaa puhuu 399 miljoonaa ihmistä Etelä-Amerikassa ja Euroopassa. Espanja ja Yhdysvallat. Espanja, Argentiina, Bolivia, Chile, Costa Rica, Dominikaaninen tasavalta, Ecuador, Espanja, Guatemala, Honduras, Honduras, Nicaragua, Espanja, Panama, Paraguay, Peru, Puerto Rico, Uruguay, Kuuba, Venezuela ja Päiväntasaajan Guinea ovat virallisia kieliä. Kieli tuli Amerikan mantereelle espanjalaisen siirtomaavallan aikana 1500-luvulla.

Spanska är ett av världens största språk
Espanjalaisia miehiä Las Fallasin aikana Valenciassa

1. Maailman suurin kieli: mandariini (kiina)

Mandariinia, joka on joukko kiinan murteita, puhuu 848 miljoonaa ihmistä maailmassa. He asuvat pääasiassa Kiina ja Taiwanissa, mutta myös Singaporessa, Indonesiassa ja Malesiassa. Mandariinia puhuvat myös kiinalaiset siirtolaiset kaikkialla maailmassa. Mandariinin kieli voidaan jakaa useisiin eri murteisiin, jotka eroavat toisistaan kielellisesti monin tavoin.

Kinesiska är världens största språk
Kielletty kaupunki Pekingissä

Puhutko yhtä tai useampaa maailman tärkeimmistä kielistä?

Puhutko yhtä tai useampaa maailman tärkeimmistä kielistä? Tai haluaisitko oppia jonkin niistä? Puhumme englantia ja olemme opiskelleet myös espanjaa ja venäjää. Valitettavasti emme puhu mitään näistä kielistä, mutta kielitaito voi silti auttaa!

Benidorm Spanien
Suurkaupungin tunnelma Benidormissa, Espanjassa

Tilaa uutiskirjeemme