Menu Close

Anna-täti Doelin aavekaupungissa Belgiassa

Vieraileva kirjoittaja: Anna Nilsson Spets

Jos haluat tehdä Belgiassa jotain täysin erilaista, suuntaa Doelin kuntaan, joka sijaitsee aivan Antwerpenin ulkopuolella.  

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Doel on hylätty alue, josta on taisteltu oikeudessa vuosia; nykyään se on lähes autio lukuun ottamatta muutamia asukkaita, jotka eivät suostu muuttamaan. 

Vuonna 1998 päätettiin, että satama Antwerpen laajennettaisiin, se on Euroopan toiseksi suurin satama, ja sinne tulee ja menee suuria konttialuksia, jotka lastataan ja puretaan erittäin suurilla nostureilla. Satama on ollut olemassa 1500-luvulta lähtien. Antwerpenissä on itse asiassa kaksi satamaa kaupungin molemmin puolin.  

Logistiikka on minulle mysteeri ...

Jo 1960-luvulla alettiin keskustella Doelista, joka sijaitsee lähellä Schelde-jokea, joka on yhteys Pohjanmeren ja sataman välillä. 

1998 yhteisö tyhjeni, ja osa asukkaista myi asuntonsa edulliseen hintaan, osa on säilyttänyt omistuksensa, ja vain kourallinen asukkaita on jäänyt paikalle. 

Kylästä tuli talonvaltaajien ja ilkivallan tyyssija, ja ikkunoiden ja ovien päälle asetettiin metallikiekkoja. Laittoman asumisen estämiseksi on otettu käyttöön myös henkilöllisyystarkastukset, joissa henkilökortit skannataan illalla ja aamulla sulun luona. 

Kirkko on peräisin 1850-luvulta, ja se on edelleen käytössä. Se on kunnostettu, mutta maan vajoamisen vuoksi se on hieman vinossa. Uuden satamalaiturin rakentamista varten suoritetun evakuoinnin aikana suurin ongelma olivat tietenkin haudat.  

Doelissa on myös yksi Flanderin vanhimmista tuulimyllyistä, joka on peräisin 1700-luvulta. 

Yhteisöä on 1960-luvulta lähtien varjostanut neljä ydinvoimalaa.  

Nykyään Doel on matkailunähtävyys, ja monet ihmiset vierailevat yhteisössä, koska heillä on outo tunne, että se on hylätty, aavekaupunki. Toiset tulevat katsomaan graffiteja. Joka vuosi täällä järjestetään festivaali. Täällä on kuvattu monia elokuvia.  

WIFI.se

Doelin tulevaisuus ei ole vieläkään selvä, keskustelut ovat käynnissä, mutta nykytilanteessa sinne ei tule uutta satamalaituria. Ne, joilla on vielä omistusoikeus, voivat nyt muuttaa takaisin, mutta talot ovat periaatteessa asumiskelvottomia 25 vuoden jälkeen. 

Luontoäiti on alkanut ottaa ohjat käsiinsä. 

Odotan innokkaasti Doelin tulevaisuutta. 

Doelissa Belgiassa vierailemiseen liittyvät käytännöt

  • Tänne pääseminen: Tänne pääsee helpoimmin autolla; junat ja bussit ovat mahdollisia mutta hankalia. 
  • Ruokapalvelu: Kahvia ja ruokaa vain tiettyinä päivinä.
Anna Nilsson Spets

Follow Anna here:

Sverige

Anna Nilsson Spets

60-vuotias nainen, jolla on elinikäinen rakkaus Afrikkaan. Muutti Flanderiin Belgiaan ja työskentelee päivittäin kasvien parissa. Kirjoittaa, valokuvaa ja yrittää inspiroida muita budjettimatkailuun omatoimisesti. Bloggaa "Anna's Blendissä" matkustamisesta, työstä, kasveista, kirjoittamisesta ja paljon muusta.

Tilaa uutiskirjeemme