Menu Close

Katkaravunpyynti hevosen selässä Belgiassa - Anna-täti ja Pohjanmeren jätit

Vieraileva kirjoittaja: Anna Nilsson Spets

Katkaravunkalastaja istuu tonnin hevosen selässä vetäen troolia edestakaisin matalikossa Belgian rannikkokaupunki Koksijden edustalla. Kyseessä on katkaravunpyynti, ja olen matkustanut lähes kaksi ja puoli tuntia nähdäkseni tämän vanhanaikaisen kalastustavan, joka on itse asiassa Unescon kulttuuriperintökohde. 

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa
Räkfiske med häst i Belgien

Katkaravunpyynti hevosen selässä on ikivanha ammatti, jota harjoitetaan enää vain harrastuksena tai turistinähtävyytenä. Tämänkaltaisen kalastuksen perinne ulottuu 500 vuoden taakse, ja sitä harjoitettiin Belgian, Alankomaiden ja Ranskan Pohjanmeren rannikoilla. Nykyään hevostroolausta harjoitetaan vain Belgiassa, ja siellä on vain 12 aktiivista katkaravunpyytäjää, joista kaksi on naisia. 

Hevosilla tapahtuva troolikalastus oli köyhien maanviljelijöiden tapa täydentää tulojaan talvikuukausina, mutta nykyään troolikalastus tapahtuu veneellä ja sisälmysten poisto tapahtuu muissa maissa.  

Räkfiske med häst i Belgien

Hevosten työpäivä alkaa kotona tallissa, ne valjastetaan mataliin kärryihin, jotka on lastattu verkoilla, koreilla ja kaikilla tarvittavilla tarvikkeilla, ja ne ajavat hitaasti rannalle, jossa ne tapaavat kollegansa, purkavat ne ja valmistautuvat troolikalastukseen. 

Trooli on 7-10 metriä pitkä rengasmainen verkko. Hevosen ja verkon välissä on pari suurta puukiekkoa, joiden avulla pohjan hiekka raaputetaan, jotta katkaravut hyppäävät ylös piilopaikoistaan. 

Räkfiske med häst i Belgien
Nät

Ratsastajat ovat pukeutuneet suojautuakseen vedeltä ja tuulelta; keltaiset öljynahat tekevät heidät näkyviksi. Ratsastajilla ei ole perinteistä satulaa, vaan eräänlainen satulan kaltainen puinen jalusta. Tämä työ on epäilemättä fyysisesti hyvin vaativaa sään, tuulen, kylmän veden ja raskaiden sauvojen vuoksi. 

Drabant

Sitten joukkueet kahlaavat ulos, kunnes vesi yltää noin hevosen rinnan korkeudelle, ja ratsastavat edestakaisin rannikkoa pitkin, sillä on laskuvesi, ja heillä on noin kolme tuntia aikaa ennen kuin vuorovesi nousee jälleen.  

Räkfiske med häst i Belgien

Entä hevoset ... ihmeellisen sitkeät ja valtavan voimakkaat Brabantin hevoset ...  

Drabant

Ehdoton suosikkihevoseni, jota ei valitettavasti näe Ruotsissa kovin montaa, mutta kuvittele hevonen, joka on hieman isompi kuin Ardennien hevonen, joka on muuten myös belgialainen hevosrotu. 

Drabant

Brabant painaa noin tonnin eli 1000 kiloa, joten kyse ei ole poneista, vaan muinaisesta rodusta, joka alenevassa järjestyksessä viittaa alkukantaisen hevosen suuntaan. Rotu on kylmäverinen, noin 165-175 cm säkäkorkeudeltaan. Värejä ovat muun muassa fawn, ruskea ja punainen, ruskea ja harmaanharmaa. Luonteenomaisia piirteitä ovat tietenkin lihakset ja suuret litteät kaviot, joissa on paljon viiksiä.  

Drabant
Drabant

Aiemmin hännän hännän kiinnittämistä estettiin, jotta se ei sotkeutuisi kärryihin ja muihin työvälineisiin. Tämä on nyt kielletty. 

WIFI.se
Drabant
Drabant

Troolauksen päätyttyä verkot ovat näkyvissä, tänä päivänä saalis oli pieni, ja verkot sisälsivät myös simpukoita, pieniä rapuja, meduusoja ja satunnaisia kaloja, ja kaikki muut paitsi katkaravut heitetään takaisin mereen. 

Hyvänä päivänä miehistö voi pyytää noin 10 kiloa hiekkakatkarapuja tai hevoskatkarapuja, jotka ovat paljon tavallisia katkarapuja pienempiä. Katkarapuja voi pyydystää kaikkina vuoden kuukausina paitsi kesällä, jolloin meri on liian lämmin. 

Päivän pieni saalis puhdistetaan kaikesta muusta kuin katkaravuista, keitetään merivedessä ja värjäytyy hieman ruskeanoranssiksi. Puhdistusprosessi on ylellinen pyhiinvaellus. 

Belgiassa näitä pikkuruisia otuksia kutsutaan "grijse garnaleniksi" eli harmaiksi katkaravuiksi, ja ne ovat herkku, jota syödään yleensä cocktailina tomaattien ja majoneesin kanssa tai katkarapukrokettien ainesosana. Päivähinta rannikolla on 270 euroa kilolta kuorimattomasta katkaravusta.  

belgiska räkor

Koksijde on yksi monista kaupungeista Belgian 67 kilometrin pituisen rannikon varrella. 

belgiska kusten
belgiska kusten

 Rantaraitiovaunulla voi helposti kulkea eri kaupunkien välillä, jotka näyttävät minusta melko samanlaisilta, eli rikkinäisiltä ja luonnottomilta.  

belgiska kusten

Rantaa pitkin on pitkä kävelymatka, jonka varrella on ravintoloita, kahviloita ja pikkutavarakauppoja. Korkeat asuntokompleksit lyhytaikaiseen tai pitkäaikaiseen vuokraukseen, ugh, niin inhottavan rumia. 

belgiska kusten

Se on kallista, hyvin kallista, mutta belgialaiset menevät sinne, ja kesällä ruuhkat ovat valtavia. Sinä päivänä kun olin siellä, 7. lokakuuta, sää oli loistava ja 23 astetta lämmintä ja meressä oli vielä lämmintä, mutta uiminen on vain unohdettava, koska Belgiassa on kiellettyä uida, jos ei ole hengenpelastajia. Minä sentään kahlasin reiteen asti, jotta sain hienoja kuvia.  

Rannikkokausi on käytännössä ohi, vaikka lokakuun puolivälissä järjestettävä katkarapufestivaali houkuttelee tuhansia vierailijoita. Nyt rannikko sulkeutuu, ja asukkaat vetäytyvät kevään tuloon asti. Hienot hevoset ja niiden taitavat ratsastajat saavat myös hengähdystauon, kunnes kalastusnäytökset alkavat jälleen huhtikuussa.  

Räkfiske med häst i Belgien
Räkfiske med häst i Belgien

* Unescon kulttuuriperintöluettelo ei ole sama kuin maailmanperintöluettelo. Kulttuuriluettelossa on kyse enemmänkin perinteiden ja tiedon säilyttämisestä. 

Räkfiske med häst i Belgien

Hevosen selässä tapahtuvan katkaravunpyynnin käytännöt Belgiassa

  • Tänne pääseminen: Kesäaikaan paras matkustaa junalla, koska liikenne on kauheaa. Antwerpenistä 3 tuntia 45 minuuttia, Brysselistä 2 tuntia 45 minuuttia. 
  • Majoitus: Kaikkea retkeilystä luksukseen, kesällä varaa hyvissä ajoin etukäteen jopa viikonloppuisin. 
  • Hyvä tietää: Katkaravunpyyntiä voi seurata ilmaiseksi, ja se lähtee useimmiten Oostduinkerkestä, päivämäärät ja kellonajat löytyvät osoitteesta: NAVIGO Kansallinen kalastusmuseo (navigomuseum.be) 
Anna Nilsson Spets

Follow Anna here:

Sverige

Anna Nilsson Spets

60-vuotias nainen, jolla on elinikäinen rakkaus Afrikkaan. Muutti Flanderiin Belgiaan ja työskentelee päivittäin kasvien parissa. Kirjoittaa, valokuvaa ja yrittää inspiroida muita budjettimatkailuun omatoimisesti. Bloggaa "Anna's Blendissä" matkustamisesta, työstä, kasveista, kirjoittamisesta ja paljon muusta.

Tilaa uutiskirjeemme