Menu Close

Panská skála - luonnonilmiö Tšekin tasavallassa

Panská skála on kiehtova luonnonilmiö Pohjois-Tšekissä, joka koostuu korkeista viisikulmaisista tai kuusikulmaisista basalttipylväistä. Muodot ovat niin tarkkoja, että voisi melkein uskoa, että tämä on ihmisen tekemä, mutta tämä luomus syntyi tulivuoritoiminnan tuloksena useita miljoonia vuosia sitten.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Panská skála

Panská skála on jännittävä nähtävyys, joka kertoo geologisesta historiastamme. Nimi voidaan kääntää "Herran kallioksi", mutta kalliomuodostumaa on joskus kutsuttu myös nimellä "Varhany", joka tarkoittaa tšekiksi urkuja.

Panská skála

Panská skála sijaitsee lähellä Kamenický Šenovin kaupunkia Liberecin alueella Pohjois-Böömissä. Se sijaitsee hieman yli 10 kilometriä pohjoiseen Praha.

Mikä on Panská skála?

Panská skála on luonnonilmiö, joka syntyi tulivuoritoiminnan seurauksena tertiäärikaudella eli 65,5-2,6 miljoonaa vuotta sitten. Useiden lähteiden mukaan tämä luonnonilmiö tapahtui noin 30 miljoonaa vuotta sitten.

Panská skála

Muodostuma koostuu viisikulmaisista ja kuusikulmaisista, järjestelmällisesti järjestetyistä basalttipylväistä, joiden halkaisija on 20-40 senttimetriä. Samanlaisia rakenteita on muualla maailmassa, muun muassa osoitteessa Giant's Causeway Pohjois-Irlannissa ja Kirkjugólf Islannissa.

Panská skála

Kalliomuodostelma on noin 30 metriä korkea, ja sen huippu on 597 metriä merenpinnan yläpuolella. Jo 1800-luvun lopulla pyrittiin suojelemaan aluetta, ja vuonna 1914 louhos suljettiin, mutta valitettavasti se avattiin uudelleen sodan aikana. Vuonna 1953 kallio julistettiin luonnonmuistomerkiksi, ja nykyään se on suosittu matkailukohde.

Panská skála

Vierailu Panská skálassa

Helpoin tapa päästä Panská skálaan on ajaa autolla. Ajomatka Prahasta kestää noin 1 tunti ja 40 minuuttia. Liberecistä matka kestää noin 40 minuuttia. Aivan paikan vieressä on pysäköintialue ja opastetauluja alueen eri vaellusreiteistä. Paikalle on pystytetty myös pieni installaatio eri aikakausien kattokruunuja.

Kristallkronor

Parkkipaikalta Panská skálalle on lyhyt kävelymatka. Kalliomuodostelman ympäri on myös helppo kiertää ja nähdä se eri näkökulmista.

Panská skála

Huipulle asti

Jos sinulla ei ole kävelyvaikeuksia, pääset huipulle ilman suurempia vaikeuksia. Matkan varrella voit ihastella näitä ainutlaatuisia kalliomuodostelmia.

Panská skála

Huipulle päästyään on näköala alas kalliomuodostelmaan ja ympäröivään maisemaan.

Panská skála
Panská skála

Tšekin maisema on vehreä ja vehreä, ja ympärillä kohoavat korkeat tuliperäiset vuorenhuiput.

WIFI.se
Panská skála
Panská skála

Lisää nähtävää naapurustossa

Aivan Pánska Skálan vieressä on Novy Bor, jossa lasista ja lasitaiteesta pitävillä on paljon löydettävää. Yleisesti ottaen Kristallilaaksossa ja sellaisissa paikoissa kuin Liberec ja Jablonec Nad Nisou on paljon löydettävää. Bohemian Paradise -alue tarjoaa myös kaunista luontoa. Lisäksi vierailu Litoměřiceen voi olla nautinnollinen.

Kaikki parhaat vinkkimme Tšekin tasavaltaan. Klikkaa kuvaa!

Oletko kuullut Panská Skálasta?

Oletko kuullut Panská Skálasta aiemmin tai ehkä jopa käynyt siellä? Tiedätkö jotakin paikkaa maailmassa, jossa on samanlaisia luonnonilmiöitä?

Tietoja Panská skálasta

  • Maa: Tšekin tasavalta
  • Alue: Böömi (Böömi)
  • Alue: Liberec (Liberecky kraj)
  • Sijainti: Lähellä Kamenický Šenovia, hieman yli 10 mailia Prahasta pohjoiseen.
  • Nimi: Panská Skála tarkoittaa "Herran kalliota", ja sitä voidaan kutsua englanniksi myös nimellä Mansion Rock tai Manor Rock. Kalliota voidaan myös kutsua tšekiksi nimellä Varhany (urut) sen muodon vuoksi.
  • Lue lisää: Lisätietoja on osoitteessa alueen verkkosivusto.

Tilaa uutiskirjeemme