Menu Close

Kiova Ukrainassa - matkaopas Kiovan helmiin

Olemme vierailleet Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa kahdesti, ja tämä kaupunki on itse asiassa yksi suosikkikaupungeistamme Euroopassa. Ukrainassa on 46 miljoonaa asukasta, ja se on pinta-alaltaan Euroopan kolmanneksi suurin maa. Vaikka siitä on jo muutama vuosi, kun viimeksi olimme Kiovassa, meillä on mielestämme muutama mielenkiintoinen vinkki jaettavaksi. Kiova on kaupunki niille, jotka pitävät historiasta, kauniista rakennuksista, shoppailusta ja epätavallisista ravintoloista.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Päivitys vuonna 2022: Ukrainaan helmikuussa 2022 tapahtuneen hyökkäyksen vuoksi ei tietenkään ole tarkoituksenmukaista vierailla maassa tällä hetkellä. Lue opas silti, jotta saat muistutuksen siitä, miten kaunis ja mielenkiintoinen maa tämä on!

Historiaa Independens Square -aukiolla

Kutsutpa sitä sitten itsenäisyyden aukioksi, itsenäisyyden aukioksi tai Maidaniksi, tämä aukio on ehdoton nähtävyys Kiovan-vierailun aikana. Aukiolla sijaitsee useita hotelleja ja tavarataloja, ja se on ollut myös useiden poliittisten mielenosoitusten näyttämönä.

Kiev
Itsenäisyyden aukio Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa

Vuonna 2004 ihmiset kokoontuivat tänne, oranssin väriselle aukiolle, protestoimaan Ukrainan hallituksen presidentinvaaleissa harjoittamaa laajaa petosta vastaan. Vuosien 2008-2009 talouskriisin aikana mielenosoittajat pystyttivät sen sijaan valkoisia telttoja aukiolle protestoidakseen juuri niitä hallitsevia puolueita vastaan, jotka nousivat valtaan vuoden 2004 oranssin vallankumouksen aikana.

Syksyllä/talvella 2013-2014 aukiosta tuli jälleen kokoontumispaikka, kun opposition kannattajat protestoivat poliittisen johdon Venäjä-keskeisyyttä vastaan. Kuukausia kestäneet mielenosoitukset, jotka mediassa tunnettiin nimellä Euromaidan, johtivat lopulta sekä presidentti Viktor Janukovitshin että pääministeri Mykola Azarovin hallituksen syrjäyttämiseen. Molemmat osapuolet luulivat olevansa oikeassa, kuten konfliktissa on tapana.

Kiev Ukraine
Turkis on suosittu talvella Kiovassa, Ukrainassa

Kultaiset ortodoksiset kirkot

Kiova on täynnä kauniita ortodoksikirkkoja, joissa on kultaiset kupolit. Ortodoksiset kirkot ovat maailman toiseksi suurin kristillinen kirkkokunta, jolla on Wikipedian mukaan jopa 300 miljoonaa kannattajaa. Ukrainan pääkaupungissa voi yksinkertaisesti kuljeskella ja tutustua erilaisiin kauniisiin kirkkoihin. Tunnetuin on vaikuttava Pyhän Sofian katedraali, joka on peräisin 1100-luvulta.

Ortodox kyrka
Kaunis sininen kirkko, jossa on kullanväriset sipulikupolit.

Lavran luolaluostari

Dnepr-joelle avautuva Kievo-Pechersky Lavran luolaluostari on yksi Kiovan tärkeimmistä nähtävyyksistä, jonka historia ulottuu 1100-luvulle. Tässä luostarissa munkit elivät askeettista elämää syvissä luolajärjestelmissä, joihin heidät on nyt haudattu lasihautoihin. Luostari houkuttelee vuosittain 200 000 pyhiinvaeltajaa, jotka tulevat rukoilemaan, sekä monia ukrainalaisia ja ulkomaisia turisteja.

Lavran luolaluostari on perustamisestaan lähtien ollut merkittävä itäisen ortodoksisen kristinuskon keskus Itä-Euroopassa, ja se on yhdessä Pyhän Sofian katedraalin kanssa maailmanperintökohde. Astuminen luoliin oli melkein hieman aavemaista! Meidän piti todella kumartua, jotta pääsimme liikkumaan, ja nämä munkit olivat vain 1,50 metriä pitkiä pienissä maanalaisissa käytävissä. Keskimääräinen elinikä ei voinut olla pitkä, sillä he eivät koskaan nähneet aurinkoa.

Grottklostret i Lavra
Näkymä Lavran luolaluostarista, Kiova, Ukraina.

Maanalaiset ostokset

Me todella pidämme siitä ostokset Ukrainassa. Kiova on täynnä kauppoja, ja vaatevalikoima on valtava, ehkä erityisesti naisille. Nykyaikaisista ostoskeskuksista löydät monia tavallisia ketjuja, myös sellaisia, joita ei ole saatavilla Ruotsissa. Kiovassa on myös useita eksklusiivisia ostoskeskuksia ja -katuja, joissa voit ostaa Guccin, Versacen ja Armanin kaltaisten merkkivaatteita.

Shopping Kiev
Löysimme paljon hauskoja suosikkeja, joissa on paljon värejä!

Eniten nautimme shoppailusta maanalaisessa Metrograd-ostoskeskuksessa. Metroasemien kanssa samassa kerroksessa on lähes loputon maanalainen käytäväjärjestelmä, jossa on jännittäviä pieniä kauppoja. Usein siellä on monia pieniä kauppoja, joissa on ehkä kymmenen kappaletta kutakin vaatekappaletta.

Yksi ostoslöytöistämme Kiovassa, Ukrainassa!

Valikoima on valtava, ja siinä on paljon turkista, kiiltonahkaa, glitteriä ja korkokenkiä. Vaatteet ovat usein lämpimästi vuorattuja, jopa kiiltonahkasaappaat. Hinnat? Ne vaihtelevat todella, todella halvoista (etenkin maanalaisessa ostoskeskuksessa) todella, todella kalliisiin (hienoimmissa liikkeissä).

WIFI.se
Shopping i Ukraina
Joitakin ostoslöytöjä ensimmäisellä Kiovan-matkallamme. Suurin osa tästä on edelleen minulla!

Entä miehet? Kyllä, hekin voivat tehdä ostoksia. Peter osti takkeja ja kalvosinnappeja, kun olimme täällä. Ja monenlaista muutakin!

Shopping Kiev
Peter kävi ostamassa tämän paidan Kiovassa ... ja kadotti sen myöhemmin Nairobissa.

Yllättävät ravintolat

Kokemuksemme oli, että Kiovassa on paljon mielenkiintoisia, hauskoja ja erilaisia ravintoloita. Kävimme muun muassa ravintola Pervak, jossa henkilökunta kulkee kuin vanhanaikaiset ukrainalaiset talonpojat ja jossa on huoneita, jotka on sisustettu kuin talli tai isoäidin kirjasto. Täällä meille tarjoiltiin alkuruoaksi leipää erilaisilla sekoituksilla, ja sitten tilasimme pääruokia, joissa oli lihaa tai kanaa.

restaurang pervak
Pervak-ravintolan katto on sisustettu intensiivisesti

Toinen mielenkiintoinen ravintola on Tsarskoje Selo, joka sijaitsee viehättävässä talossa lyhyen taksimatkan päässä Kiovan keskustasta. Täällä voit kokea perinteisiin vaatteisiin pukeutuneiden ukrainalaismuusikoiden esityksiä ja vilkasta siemailua naapuripöydistä. Emme oikeastaan muista, mitä täällä söimme, vaan kokemus on se, joka on pysyvä muisto!

Nykyään Kiovassa on varmasti paljon mielenkiintoisempia ravintoloita. Olemme esimerkiksi kuulleet, että siellä on laaja valikoima laadukasta aasialaista ruokaa.

Restaurang Tsarskoe selo
Tunnelma on korkealla Tsarskoje Selon ravintolassa illallisen jälkeen.

Hyvää ukrainalaista pikaruokaa

Me todella rakastuimme siihen Ukrainalainen pikaruokaketju Puzata Hata ja minä kaipaamme edelleen lounaita siellä. Otat tarjottimen ja valitset haluamasi pitkältä buffet-listalta, jossa on keittoja, salaatteja, piirakoita ja erilaisia lämpimiä ja kylmiä liha- ja kalaruokia. Halutessasi voit lisätä oluen ja maksaa sitten juuri siitä, mitä olet valinnut, mikä ei yleensä ole lainkaan kallista. Nauti vain lounaastasi!

Snabbmat Kiev
Suosittelemme piroguea, kermasalaattia, keittoa ja isoa vahvaa Puzata Hatassa.

Yökerhot täydessä vauhdissa

Kiovan asukkaat tykkäävät juhlia! Kävimme yökerhossa nimeltä Avalon kun vierailimme kaupungissa. Tämä oli erityisen upea paikka, jossa oli kullalla koristeltuja huoneita, riikinkukkotuoleja ja pieniä siltoja uivien kalojen yli. Kun googlettaa, näyttää siltä, että paikka on ehkä modernisoitu ja muutettu. koska olimme siellämutta käykää vapaasti katsomassa!

Club Avalon Kiev Ukraina
Helena Robinin vaimon Alexandran kanssa Club Avalon -ravintolassa vuonna 2012.

Kävimme myös Arena City -nimisessä yökerhossa. Täälläkin olemme hieman epävarmoja siitä, onko klubi vielä olemassa, mutta siitä huolimatta olemme varmoja siitä, että juhlatunnelma on edelleen vallalla Ukrainan pääkaupungissa. Arena Cityssä saattoi tilata oman pöydän samppanjan kera ja liikkua sitten eri kerrosten välillä vartijan vahtiessa pöytää ...

Nattklubb Kiev
Peter ja satunnainen ukrainalainen tuttava Arena Cityssä, Kiova, Ukraina 2009

Juhlia joulua ja uutta vuotta Kiovassa

Olemme viettäneet sekä joulua että uutta vuotta Kiovassa ja olemme sitä mieltä, että kaupunki tarjoaa täydellisen tunnelman, varsinkin jos se on paljon lunta. Kun olimme täällä joulun ja uudenvuoden aikaan, itsenäisyyden aukion keskellä oli suuri joulukuusi. Aukio ja sitä ympäröivät kadut oli myös koristeltu valoilla, ja siellä oli paljon pukeutuneita "jouluhahmoja". Ortodoksista joulua vietetään kuitenkin vasta 7. tammikuuta, joten älä odota mitään erityisiä joulujuhlia 24.-25. joulukuuta.

Snögubbe
Helena talvisen valkoisessa Kiovassa, Ukrainassa, Itsenäisyyden aukiolla.
kiev
Joulukuuset ruotsalaisissa ... anteeksi ukrainalaisissa väreissä
Jul vid Maidan
Jouluhahmot ja tapahtumat joulun aikaan Itsenäisyyden aukiolla joulun aikaan

Uusi vuosi on Ukrainassa hyvin suuri juhlapäivä, ja sitä vietetään suurella fanfaarilla. Kun olimme täällä, uudenvuoden juhlallisuudet alkoivat ilmaisella ulkoilmakonsertilla Itsenäisyyden aukiolla. Sen jälkeen jatkoimme juhlia Arena Cityssä, jossa oli mahtava tunnelma koko illan.

Nyår Kiev
Esityksiä Kiovan keskusaukion keskellä uudenvuodenaattoyönä
Nyårsresor mer populärt
Malja uudelle vuodelle 2011/2012, Kiova, Ukraina

Asuminen Kiovassa

Kiovassa on paljon hotelleja, joista monet sijaitsevat keskeisellä paikalla. Emme tiedä, mikä on muuttunut viime vuosina, mutta täällä käydessämme taso oli yleensä hieman heikompi kuin esimerkiksi Ruotsin hotelleissa. On siis hyvä varautua siihen, että tähtien määrä ei aivan vastaa sitä, mihin on tottunut.

Olemme yöpyneet Kiovassa kahdessa eri hotellissa, jotka molemmat sijaitsevat keskellä Itsenäisyyden aukiota. Ensimmäisellä kerralla yövyimme hotellissa Kozatskiykuten alla olevan kuvan keskellä näkyy. Tämä hotelli oli hyvin tavallinen, mutta sijainti on erinomainen.

Hotelli Kozatskiy itsenäisyyden aukiolla Kiovan keskustassa, Ukraina

Toinen hotelli, jossa yövyimme, on Hotelli Ukraina, joka sijaitsee samalla aukiolla. Tämä hotelli on suurempi ja mahtipontisempi, ja ehkäpä taso on täällä hieman korkeampi. Huoneemme oli mukava, mutta hieman kylmä. Hotellissa oli myös iso ravintola, joka toimi aamuisin aamiaisravintolana. Ennen kaikkea täällä on hieman siistiä yöpyä, koska tämä on yksi Kiovan kuuluisimmista kommunismin aikaisesta hotellista. Yritä saada huone, josta on näköala Itsenäisyyden aukiolle!

Hotell Ukraina Kiev
Hotel Ukraine sijaitsee kukkulalla itsenäisyyden aukion yläpuolella.
Kiev hotell
Huoneemme hotellissa Ukraina

Matkustaminen Kiovaan

Tukholmasta voit lentää Kiovaan esimerkiksi Air Balticilla tai Ukraine International Airilla, ja matka kestää noin 2,5 tuntia. En usko, että enää tarvitsee matkustaa potkurikoneella, kuten muutama vuosi sitten lentäessämme. Lensimme Tukholmasta Riikaan potkurikoneella, johon mahtui 50 matkustajaa, Fokker 50:llä. Riiassa vaihdoimme lentoa ja jatkoimme Kiovaan, edelleen potkurikoneessa.

Kiovan lentoasema on Kiovan Boryspilin kansainvälinen lentoasema, joka sijaitsee noin 29 kilometriä kaakkoon kaupungin keskustasta. Sieltä pääset kaupungin keskustaan bussilla tai taksilla.

Air Baltic

Katso lisää: Krimin niemimaa

Olemme käyneet Ukrainassa kolme kertaa, ja yksi niistä oli Krimin niemimaalla, jonka Venäjä on nyt ottanut takaisin. Venäjä ja Ukraina olivat molemmat aikoinaan osa Neuvostoliittoa, mutta kun Ukraina itsenäistyi vuonna 1991, Krimin niemimaasta tuli osa Ukrainaa. Venäjä suostui vuonna 1992 50-vuotiseen sopimukseen, jolla se vuokrasi Ukrainalta oman laivastotukikohtansa Mustallamerellä.

Nyt Venäjä varustautuu, ja heidän laivastotukikohtansa tulee olemaan venäläinen Mustallamerellä. Lisäksi Venäjä haluaa, että Itä-Ukrainasta pääsee oman maansa läpi laivastotukikohtaansa, kun taas Itä-Ukrainassa on runsaasti luonnonvaroja ja se on siksi houkutteleva.

Pontus och Billie på stranden i Odessa
Pontus ja Billie rannalla Odessassa

Lähdimme Krimin niemimaalle Peterin pojan ja veljenpojan kanssa, kun he olivat 13-vuotiaita ja saivat valita matkakohteensa itse. Päädyimme ensin Odessaan, joka oli todellinen seikkailu. Siellä on muun muassa siistiä rantaviivaa Mustallemerelle päin ja 25 kilometriä maanalaisia käytäviä.

Myöhemmin matkustimme Krimin niemimaalle venäläis-ukrainalaisten kanssa. Täällä kohtasimme aivan uudenlaisen pukeutuneiden ja joskus hyvin rikkaiden ihmisten maailman. Voit lukea lisää seikkailuistamme täältä:

Jalta Ukraina
Itku Krimin niemimaalla

Ukrainan kärsimys

Ukrainalaiset ja Ukrainan sosialistinen neuvostotasavalta (1922-1991) ovat pitkään olleet kärsivä kansa. Jos se ei ollut Hitler toisen maailmansodan huipulla, se oli Stalin.

Neuvostoliitto lähetti miljoonia ihmisiä Ukrainasta työleireille, ja kun saksalaiset tulivat, he olivat ensin pyhimyksiä ja vapauttivat Ukrainan. Myöhemmin heidät lähetettiin taas työleireille, ja se oli sama kuin ennenkin. Ukrainalaisten suhde Venäjään ei ole kivuton.

Kuten näette, Ukrainan kansa on joutunut kovaan vuoristorataan, mutta ehkä heidän aikansa ei ole vielä koittanut? Me pidimme Kiovasta todella paljon ja emme malta odottaa, että pääsemme takaisin kaikkien ystävällisten ihmisten ja siistin kaupungin pariin, jossa haluamme käydä vielä ainakin kerran!

Talvi Kiovassa, Ukrainassa
Kaikki huippuvinkkimme Ukrainasta. Klikkaa kuvaa!

Tilaa uutiskirjeemme