Menu Close

Sokeri - onko se myrkkyä? (Voiko sokeriin jäädä riippuvaiseksi?)

Onko sokeri myrkkyä? Voiko sokerista tulla riippuvainen? Ja jos näin on, mitä voit tehdä asialle? Meillä on "terveyspäivä" täällä FREEDOMtravelissa, ja tänään ajattelin puhua sokerista.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Ennen kuin aloitamme ...

Miksi kirjoitamme ruoasta ja terveydestä? Minä (Helena) olen kansanterveysalan lääkäri, joka on erikoistunut ravitsemukseen ja liikuntaan. Olemme päättäneet keskittyä muutaman keskiviikon ajan terveyteen, ja käytän yksinkertaisesti lähtökohtana tutkimustietoa eli koko maailman tutkimustulosten yhteenlaskettuja tuloksia. Yksinkertaistettuna se voidaan selittää näin: Jos esimerkiksi sokerista ja terveydestä on tehty maailmanlaajuisesti 20 000 tutkimusta, ja 19 900 osoittaa selvästi samaan suuntaan, se on tutkijoiden johtopäätöksen perusta.

Miksi pidämme sokerista ja makeisista?

Useimmat meistä pitävät makeasta mausta, vaikkakin hieman eriasteisesti. Alun perin luonto oli luultavasti tarpeeksi fiksu antaakseen meidän nauttia makeista mauista. Näin löysimme ravitsevia ja myrkyttömiä hedelmiä ja marjoja. Kivikaudella se oli luultavasti great pitämään sokerista. Mitä enemmän makeita hedelmiä ja marjoja voit napostella, sitä parempi! Biologisesti olemme nykyään melko samanlaisia olentoja kuin silloin, mutta elämme täysin erilaisessa ympäristössä.

Äpplen

Sokeri nyky-yhteiskunnassa

Sokeria on edelleen luonnostaan monissa elintarvikkeissa, kuten hedelmissä, joissakin vihanneksissa ja maidossa. Suuri ero nykyään on se, että voimme myös uuttaa sokeria ja lisätä sitä elintarvikkeisiin. ylimääräistä hyvää tavaraa monissa eri tuotteissa. Sokerin lisääminen on usein keino saada enemmän ihmisiä ostamaan tuotetta!

Onko lisätty sokeri vaarallista?

Ravitsemuksellisesti lisätyn ja luonnollisen sokerin välillä ei ole eroa. Lisätyn sokerin ongelma on se, että sitä on enemmän kuin sitä pitäisi olla - ja että sitä voi olla tuotteissa, joista et saa mitään ravintoa. Aiemmin sokeri houkutteli meitä ravitsevaan omenaan. Nykyään sokeri houkuttelee meidät coca colaan tai irtokarkkeihin eli tuotteisiin, joilla ei ole ravintoarvoa.

Onko sokeri myrkkyä?

Sokeri ei ole myrkky vaan hiilihydraatti, jota on luonnostaan monissa elintarvikkeissa. Sokeria on esimerkiksi seuraavassa muodossa:

 • glukoosi (dekstroosi)
 • fruktoosi (hedelmäsokeri)
 • sakkaroosi ("tavallinen" sokeri, joka koostuu glukoosista ja fruktoosista).
 • laktoosi (maitosokeri)

Sokeria ei siis ole "vaarallista", jos sitä syödään rajoitetusti. On kuitenkin olemassa riski, että sokeria nautitaan enemmän kuin on hyväksi, mikä voi vaikuttaa kielteisesti terveyteen.

Mjölka get

Syömmekö liikaa sokeria?

Pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan enintään 10 prosenttia kokonaisenergiansaannista saisi olla lisättyä sokeria. Keskivertoruotsalainen on Riksmaten 2010-2011 -raportin mukaan nykyisin suunnilleen tällä tasolla. Halutessasi voit verrata tätä amerikkalaisiin, joiden energiamäärä on keskimäärin noin 20 prosenttia.

Voisi luulla, että syömme yhä enemmän sokeria, mutta sekä elintarviketutkimuksista että markkinatutkimuksista saadut luvut osoittavat, että tilanne on pysynyt melko vakaana ajan mittaan. Olemme kuitenkin hieman muuttaneet malliamme. Ennen saimme enemmän sokeria leivonnaisista, jälkiruoista ja hilloista. Nykyään sokeria saadaan enemmän virvoitusjuomista, mehuista, makeisista ja makeista maitotuotteista. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että lapset syövät lisättyä sokeria suositeltua enemmän.

Onko lihapullissa ja maksamakkarassa sokeria?

Jotkin valmiit tuotteet, kuten monet lihapullapakkaukset ja maksapasteijat, sisältävät jonkin verran sokeria. Jos näin on, se mainitaan ainesosaluettelossa, ja voit yrittää välttää sitä. Neuvoni on kuitenkin, ettei näistä pienistä sokerimääristä kannata huolestua liikaa. Kaikki tutkimukset osoittavat, että mahdollisesti liiallinen sokerin kulutuksemme johtuu muista tekijöistä.

Miksi meidän ei pitäisi syödä liikaa sokeria?

Sokeri ei ole myrkkyä, mutta silti ei ole hyvä syödä liikaa sokeria. Sokerin riski on, että voit saada:

WIFI.se
 • liikaa energiaa (mikä voi johtaa painonnousuun).
 • liian vähän ravintoa (koska saat täyteen tuotteita, jotka sisältävät sokeria mutta eivät ravintoa).
 • hampaiden reikiintyminen

Voiko sokerista tulla riippuvainen?

Sokeririippuvuus on aihe, josta on joskus keskusteltu "kuumasti". Voiko sokerista tulla riippuvaiseksi vai ei? Tämä ei ole vain lääketieteellinen kysymys, vaan myös hieman kielikysymys. Eli mitä tarkoitamme "riippuvuudella"?

Ei ole tieteellistä näyttöä siitä, että sokeri aiheuttaisi riippuvuutta samalla tavalla kuin esimerkiksi tupakka tai heroiini. Riippuvainen henkilö haluaisi saada huumeen puhtaimmassa muodossaan, mikä sokeririippuvuuden tapauksessa tarkoittaisi pyrkimystä kohti tomusokeria tai sokeripaloja.

Se ei oikeastaan toimi niin. Miehet Toisaalta on osoitettu, että ihmiset voivat tulla riippuvaisiksi kaikenlaisista asioista. Esimerkiksi "peliriippuvuus" on diagnoosi, ja ongelma voi olla yhtä monimutkainen. Jos sinusta tuntuu, että sinulla on ongelma, niin totta kai sinulla on.

Mitä voit tehdä, jos tunnet olevasi riippuvainen sokerista?

Jos tunnet olevasi riippuvainen sokerista tai makeista tuotteista, se on tietenkin ongelma, ja minulta kysyttiin, mitä voit tehdä. En voi sanoa varmasti, mikä aiheuttaa sokerin himon, mutta voin kuvitella muutamia eri mahdollisuuksia.

 • Ehkä aterioiden välissä on liikaa aikaa, joten syntyy energianhimo?
 • Ehkä olet todella väsynyt ja yrität piristää itseäsi sokeria sisältävillä tuotteilla (joka antaa nopeaa energiaa)?
 • Ehkä olet tottunut palkitsemaan tai lohduttamaan itseäsi makeilla ja maukkailla asioilla?

Minulla ei todellakaan ole kaikkia vastauksia siihen, mitä pitäisi tehdä. Minusta voisi olla hyvä miettiä, mitä "riippuvuus" voisi olla. Voisitko ehkä löytää parempia välipaloja, parantaa unta tai löytää muita tapoja palkita itseäsi? Tai ehkä voisit löytää ystävän, jonka kanssa jutella, kun asiat ovat vaikeita? Joissain tapauksissa voi tietysti olla myös hyvä idea hakea ammattiapua.

Grapefrukt

Yhteenveto

Okei, tämä oli aika pitkä, joten teen siitä yhteenvedon:

 • Sokeri ei ole myrkky, vaan hiilihydraatti.
 • Sokeria on luonnostaan monissa elintarvikkeissa
 • Lisätty sokeri ei ole vaarallisempaa - mutta usein sitä on liikaa.
 • Liika sokeri ei ole hyväksi terveydelle
 • Sokeri ei aiheuta riippuvuutta samalla tavalla kuin tupakka tai heroiini, mutta saatat silti kokea riippuvuutta makeisiin tuotteisiin.

Lisää lukemista ruoasta ja terveydestä

Tässä on lisää lukemista aiemmilta terveyspäiviltä:

Tilaa uutiskirjeemme