Menu Close

Plitvicen järvet - koe Plitvicen kansallispuisto

Päivitetty 2023 - Kroatiassa sijaitseva Plitvicen järvet on kansallispuisto ja luontoalue, jossa on dramaattisia vesiputouksia, kauniita järviä ja laajoja vihreitä metsiä. Vierailimme Plitvicen kansallispuistossa lokakuussa syksyllä, ja vettä oli niin paljon, että vesiputoukset olivat lähes tulvillaan. Vuodenajasta riippumatta tämä on poikkeuksellinen luontoelämys.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Plitvice-järvet Kroatiassa

Kroatian Plitvice-järvet sijaitsevat Lika-Senjsin ja Karlovacin lääneissä, suunnilleen maan keskiosassa. Kroatiassa on yhteensä kahdeksan kansallispuistoa, ja Plitvicen kansallispuisto (Plitvicen järvet) on yksi tunnetuimmista. Se ei ole ihme - tämän on oltava yksi Euroopan kauneimmista luontoalueista, ja järvillä ja vesiputouksilla on upeaa vaellella.

16 suurta järveä kansallispuistossa

Kroatiassa sijaitsevat Plitvice-järvet ovat syntyneet Korana-joesta, joka muodostaa 16 järveä, joita ympäröi tiheä vihreä kasvillisuus. Järvet on jaettu kahteen ryhmään, ylempään ja alempaan ryhmään. Ylemmän ryhmän suuremmat järvet ovat nimeltään Prošćansko, Ciginovac, Okrugljak veliko, Galovac ja Gradinsko. Alemman ryhmän kaksi suurinta järveä ovat Kozjak ja Milanovac.

Plitvicesjöarna - Plitvice National Park

Kroatian vanhimmat metsät

Järviä ympäröivällä luonnonalueella on Kroatian vanhimmat metsät, ja siellä kasvaa yli 1460 eri kasvilajia tai -alalajia. Puisto on tunnettu myös lukuisista perhos-, yöperhos-, sudenkorento- ja lintulajeista. Petolintuja, kuten kotkia ja haukkoja, voi nähdä, ja syvällä metsissä vaeltavat karhut, sudet ja ilvekset.

Plitvicesjöarna i Kroatien

Unescon maailmanperintö

Kansallispuisto on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1979, ja se on suosittu kohde matkailijoille kaikkialta maailmasta. Täällä nähdään paljon eurooppalaisia, mutta myös monia aasialaisia turisteja. Plitvicejärvet on Kroatian vanhin ja suurin kansallispuisto, joka sijaitsee vuoristoalueella Mala Kapelan vuoriston länsi- ja luoteispuolella ja Lička Plješivican vuoriston kaakkoispuolella.

Plitvice National park

Vierailu Plitvice-järvillä

Plitvicen kansallispuisto on laaja alue, ja puistoon pääsee kahdesta eri sisäänkäynnistä: "Entrance 1" (pohjoinen sisäänkäynti) tai "Entrance 2" (eteläinen sisäänkäynti). Me menimme sisään "sisäänkäynnin 1" kautta eräänä päivänä lokakuussa, ja hintaan sisältyi veneajelut ja bussikuljetukset alueella. Voit myös varata 2 päivän lipun. Puisto on suuri, joten täällä ei ole vaikea viettää kahta päivää, jos haluaa.

Plitvicesjöarna i Kroatien

Korkein vesiputous Veliki Slap

Sisäänkäynti 1:n kautta pääset nopeasti suurelle vesiputoukselle "Veliki Slap". Tämä vesiputous on kansallispuiston korkein, ja sen pudotus on yli 78 metriä. Näköala on todella henkeäsalpaava, ja voit seistä ja katsella sitä tuntikausia.

veliki Slap i Plitvice nationalpark
Plitvicesjöarna

Neljä erilaista reittiä Plitvice-järvillä

Puistossa on neljä eripituista polkua. Polut on merkitty erivärisillä opasteilla, jotta voit seurata oikeaa polkua. Osa poluista kulkee puisia kävelyteitä pitkin veden päällä, ohi aaltoilevan veden ja lukemattomien pienten kauniiden vesiputousten.

Utsikt över Plitvicesjöarna i Kroatien
Plitvice National park
Plitvicesjöarna i Kroatien

Veneet, soutuveneet ja sukkulabussit

Puistoa ei tarvitse kiertää vain kävellen. Voit halutessasi yhdistää kävelyn sukkulabusseihin, soutuveneisiin tai hiljaisiin sähköveneisiin. Me kävelimme lyhyen matkan ja teimme sitten matkan yhden järven yli sähköveneellä. Olipa hieno päivä!

Båt i Plitvicesjöarna
Båt på Plitvicesjöarna i Kroatien

Rankkasateiden ja tulvien vuoksi osa puistosta oli suljettu, joten yksi päivä tuntui juuri sopivalta. Jos koko puisto olisi ollut auki, olisimme luultavasti ostaneet 2 päivän passin ja viettäneet täällä hieman enemmän aikaa.

Fiskar i Plitvice nationalpark

Luolat Plitvice-järvillä

Aivan kansallispuiston ulkopuolella sijaitsee Baraćeve špilje -luolajärjestelmä. Täällä voit halutessasi varata noin 40 minuutin opastetun kierroksen. Me emme koskaan tehneet niin, vaan tyydyimme katselemaan luolamaista aluetta heti sisäänkäynnin sisäpuolella.

Pltivicesjöarna

Plitvicen kansallispuisto lokakuussa

Kun olimme täällä, oli satanut paljon, joten vettä virtasi epätavallisen paljon kaikkialla ... Ottaen huomioon turistien määrän, jonka tapasimme kansallispuistossa lokakuussa (bussilastillinen kiinalaisia bussilastillinen toisensa perään), arvelemme, että sen täytyy olla täynnä elokuussa. Siinä mielessä lokakuu oli juuri sopiva kuukausi Plitvice-järvillä käymiseen. Tänään oli myös miellyttävä ilmasto pitkille kävelyille.

Peter i Plitvice national park

Toisaalta oli satanut paljon, joten se oli todella märkä. Suuri osa puistosta oli tulvillaan, ja jotkut osat oli jopa suljettu. Se oli ajoittain jännittävä ja märkä kävelyretki upean kauniissa kansallispuistossa.

Plitvice national park - en magisk pärla i Kroatien
Plitvicen mukavilla kävelyreiteillä oli "melko" märkää ...
Plitvicesjöarna Plitvice national park
Hmmm... Hyviä merkkejä, mutta mietin, mihin suuntaan mennä? voi todella mennä...?

Vaellusreitit Plitvicen kansallispuiston ympäristössä

Tätä tutkimatonta aluetta kutsuttiin aikoinaan "paholaisen puutarhoiksi" sen tiheiden, läpitunkemattomien metsien vuoksi. Tarinoita Mustasta kuningattaresta, meritontuista, jäisistä talvista, vuorenjättiläisistä ja villeistä metsäeläimistä. Nykyään löydät huippuluokan vaellusreittejä huippujen ja vuorten ympäriltä, kuten Medevak, jonka kolmella huipulla on panoraamanäkymät Plitvicen järville ja idyllisille kylille. Polkujen varrelle on pystytetty infotauluja, jotka kertovat mielenkiintoisia tietoja ekosysteemistä.

Oštri Medveđak (899 metriä merenpinnan yläpuolella)

Ensimmäinen kohouma ja polku edustaa Medveđakin korkeinta huippua, josta on näkymät Lička Plješivicaan, Una-joen laaksoon (Bihać), Korana-joen laaksoon sekä Drežnik Gradin, Selište Drežničkon, Rakovican, Vaganacin ja Ličko Petrovo Selon kaupunkeihin ja kyliin.

Tupi Medveđak (868 metriä merenpinnan yläpuolella)

Toinen vaellusreitti on vaikuttava huippu, jolta avautuu upeat näkymät kuudelle järvelle (Prošćansko-järvi, Ciginovac, Okrugljak, Galovac, Gradinsko-järvi ja Kozjak), Lička Plješivicalle ja Mala Kapelalle.

Turčić (801 metriä merenpinnan yläpuolella)

Turčićilta, joka on Medveđak-kolmikon kolmas polku ja alin huippu, voit ihailla näkymiä Kozjak-järvelle, Suurille putouksille ja niiden ympäristölle, Jezero-hotellille sekä Poljanan ja Plitvican kyliin. Jos sää on hyvä, on esteettömät näkymät Bjelolasicalle, Velika Kapelan massiivin suurimmalle vuorelle.

Čorkovan lahden vaellusreitti 21 km pitkä

Tämän polun alku on Labudovacissa, ja etsit Plitvica-nimistä polkua Čorkova Uvalan kylään ja takaisin Preka Kosa -vuoren yli, jossa se yhtyy jälleen Plitvica-polkuun ja johtaa edelleen Kozjačka dragan laivalaiturille. Karttoja on saatavilla sisäänkäynneillä.

Plitvica polku (patikointireitti) 9 km pitkä

Tämänkin polun alku on Labudovacissa, jossa se erkanee Čorkova uvala -polulta, jossa se yhdistyy uudelleen Čorkova Uvala -polkuun, joka jatkuu Plitvica-puroa pitkin alavirtaan suurelle vesiputoukselle ja Kozjačka draga -laiturille. Karttoja on saatavilla sisäänkäynneillä.

Leirintäalue Karhuleiri

Kävimme Plitvicen järvillä matkailuautolla ja kirjauduimme ensin hieman hienompaan (ja hieman kalliimpaan) leirintäalueeseen. Camp Tourist Grabovac - vain huomataksemme, että luvattu WiFi ei toiminut lainkaan... Kirjauduimme ulos uudelleen puolen tunnin kuluttua ja siirryimme pieneen paikkaan. Karhuleiri, joka on yksinkertainen pieni leirintäalue sedän puutarhassa. Tämä paikka oli yksinkertainen, mutta WiFi toimi kuin rasvattu!

Bear Camp vid Plitvice National Park
Karhuleiri Plitvicen kansallispuistossa, jossa seisoimme matkailuauton kanssa kaatosateessa.

Talvi Plitvice-järvien ympäristössä

Hiihto on ollut osa Plitvicen järvien kansallispuiston tarjoamaa talvimatkailua 1980-luvulta lähtien. Mukinjen hiihtokeskus ja Mukinjen kylä sijaitsevat noin 5 kilometrin päässä sisäänkäynniltä 1.

Lomakeskuksessa on hiihtohissi 700 metrin korkeuteen merenpinnan yläpuolelle ja useita hiihtolatuja. Hiihtämisen ja lumilautailun lisäksi paikan päällä voi vuokrata kelkkailua, lumitynnyreitä ja kelkkoja. Viikonloppuisin, kun rinteet ovat täynnä lunta, järjestetään myös yöhiihtoa valonheittimillä.

Lisää Kroatian kansallispuistoja

On vielä seitsemän muuta Kroatian kansallispuistot. Olemme käyneet kahdessa niistä, ja voimme suositella vierailuja molempiin. Klikkaa linkkejä lukeaksesi lisää!

krka
Krkan kansallispuisto

Lisää nähtävää ja tehtävää Plitvicejöarman lähistöllä

Plitvicen järvien läheisyydessä on tietenkin paljon muutakin nähtävää. Voit esimerkiksi vierailla sellaisissa kaupungeissa kuin Opatija, Zagreb tai Zadar, tai ehkä tehdä retki Pagin saari. Alta löydät vielä lisää vinkkejä.

Kroatien
Kaikki parhaat vinkkimme Kroatiasta. Klikkaa kuvaa!

Tietoa Plitvice-järvistä Kroatiassa

 • Maa: Kroatia
 • Maakunta: Lika-Senjin lääni ja Karlovacin lääni
 • Nimi: Plitvicen järvet tai Plitvicen kansallispuisto (kroatiksi: Nacionalni park Plitvička jezera).
 • Perustettu: Vuosi 1949
 • Historialliset tapahtumat: Keväällä 1991, Jugoslavian hajoamisen ja Kroatian itsenäisyyssodan aikana, tapahtui "Plitvicen verinen pääsiäinen", aseellinen yhteenotto, jossa kuoli useita ihmisiä.
 • Maailmanperintö: Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1979. Vuonna 2000 sitä laajennettiin 10 020 hehtaarilla, ja nyt se kattaa yhteensä 29 482 hehtaaria.
 • Astu sisään: Sisäänkäynti 1 (Rastovačan pysäköintialue, jossa 1000 paikkaa), sisäänkäynti 2 (Hladovinan pysäköintialue, jossa 1200 paikkaa) ja Flora (ei pysäköintiä).

Järvet, joet ja vesiputoukset

 • Järvet: Puisto koostuu 16 järvestä, jotka ovat nimeltään Prošćansko-järvi, Ciginovac-järvi, Okrugljak-järvi, Batinovac-järvi, Veliko jezero, Malo jezero, Vir-järvi, Galovac-järvi, Milino-järvi, Gradinsko-järvi, Veliki Burget-järvi, Kozjak-järvi, Milanovac-järvi, Gavanovac-järvi, Kaluđerovac-järvi ja Novakovića Brod.
 • Joet: Korana, Plitvica, Bijela Rijeka (valkoinen joki) ja Crna Rijeka (musta joki).
 • Vattenfall: Veliki Slap, Sastavci Slap (Novakovican sillalla), Veliki Prštavac (Gradinsko-järvellä), Slapovi Milke Trnine (Milanovac- ja Gavanovac-järvien välissä), Milanovački Slap (Kozjak- ja Milanovacko-järvien välissä) ja Galovački Buk (yläpuolisilla järvillä).

Eläimet ja luonto

 • Luolat: Baraćeve špilje ja Gajina pećina (molemmat luolat ovat aivan puiston ulkopuolella).
 • Kasvisto: Puistossa on yli 1460 eri kasvilajia tai -alalajia.
 • Eläimistö: Niihin kuuluu 321 perhos- ja yöperhoslajia. Lisäksi on 80 perhoslajia ja 163 lintulajia. Nisäkäslajeja on 58, muun muassa karhuja, susia, ilveksiä ja saukkoja.

Tekemistä kansallispuistossa

 • Toiminta: Patikointi, luolat, veneretket, venevuokraus, opastetut kierrokset, pyöräily, kiipeily ja opintopolut.
 • Vaellusreitit: Medvjeđak (10,1 km, helppo), Čorkova Uvala (21 km, keskipitkä), Plitvican polku (9 km, helppo), Gola Plješevica (13,6 km) ja Mrsinj-grad (4,5 km).
 • Pyörätiet: Oko Mrsinja (36 km), Obroncima Plješevice (36,5 km), Gola Plješevica (44,9 km), Popolju (16,8 km) ja The trial (20,9 km).

Aukioloajat Plitvice Lakes

 • Plitvicen kansallispuisto on avoinna 365 päivää vuodessa, mutta aukioloajat voivat vaihdella. Lippuja myydään klo 15:00 asti. Huomaa, että aukioloajat voivat muuttua - katso nykyiset aukioloajat osoitteesta kansallispuiston verkkosivusto.
 • Talvi (lokakuun viimeisestä sunnuntaista alkaen): Avoinna 8-16 (viimeinen sisäänpääsy klo 14:00)
 • Meidän (maaliskuun viimeisestä sunnuntaista alkaen): Avoinna 08-19 (viimeinen sisäänpääsy 17:00)
 • Kesä (1. kesäkuuta - 20. elokuuta): Avoinna 07-20 (viimeinen sisäänpääsy klo 18:00).
 • Syksy (21. elokuuta - lokakuun viimeinen lauantai): Avoinna 07-19 30. syyskuuta asti (viimeinen sisäänpääsy klo 17:00), sitten 08-18 (viimeinen sisäänpääsy klo 16:00).

Hinnat kansallispuistossa

 • Hinnat vaihtelevat riippuen vuodenajasta, iästä ja henkilöiden määrästä sekä siitä, ostatko yhden vai kahden päivän lipun. Huomaathan, että hinnat voivat muuttua ja että Kroatia siirtyy käyttämään euroa vuonna 2023 - katso nykyiset hinnat kansallispuiston verkkosivuilta.
 • Aikuiset maksavat sesonkiaikana 30 euroa yhden päivän lipusta ja noin 50 euroa kahden päivän lipusta.
 • Lapset 7-18 vuotta maksaa noin 12 euroa yhden päivän lipusta ja noin 26 euroa kahden päivän lipusta.
 • Lapset alle 7-vuotiaille vuosi ja vammaiset (vähintään 50 %) pääsevät ilmaiseksi.

Plitvice-järvien palvelut

 • Elintarvikeliikkeet löytyy pääasiassa Plitvicen kansallispuiston sisäänkäynneiltä. Myös kansallispuiston sisällä, vene- ja bussipysäkeillä on joitakin yksinkertaisia ateriapalveluja.
 • Ravintolat ovat Lička kuća (vastapäätä sisäänkäyntiä 1), ravintola Poljana (Velika poljanassa) ja ravintola Borje (D-1-valtiontiellä, 15 km Plitvice-järviltä).
 • Bistrot ja buffetravintolat ovat Kozjačka draga (Kozjak-järven rannalla), Hladovina bistro (sisäänkäynnillä 2), Buffet Labudovac (Prošćansko-järven rannalla ja asemalla 3), Bistro Vučnica (Mukinjen kylässä, 2 km sisäänkäynniltä 2), Buffet Kupalište (Kozjak-järven rannalla) ja Buffet Slap (sisäänkäynnillä 1).
 • Kahvilat ovat Rapajinka-kahvila (asemalla 1) ja Flora-kahvila (asemalla 2).
 • Piknik-alueet ja penkkejä löytyy silloin tällöin vaellusreittien varrelta.

Majoitus Plitvice-järvillä

 • Hotelli: Lähistöllä on useita hotelleja, kuten Hotel Grabovac, Hotel Plitvice, Hotel Bellevue ja Hotel Jezero.
 • Vierastalot: On myös mahdollista majoittua majataloissa, esimerkiksi Jezercen kylässä.
 • Telttailu: Alueella on useita leirintäalueita, kuten Kamp Korana, Kamp Borje, Kamp Turist Grabovac ja Bear Camp.

Matkustaminen Plitvicen järville Kroatiassa

 • Auto: Plitvicen kansallispuistoon pääset helposti omalla tai vuokra-autolla. Ajoaika Zagrebista on noin 2 tuntia, Rijekasta noin 2 tuntia, Splitistä noin 2,5 tuntia ja Dubrovnikista lähes 5 tuntia.
 • Bussi: Voit matkustaa myös bussilla, ja bussit lähtevät monista eri paikoista Kroatiassa, kuten Zagrebista, Zadarista, Rijekasta, Splitistä ja Dubrovnikista. Lue lisää osoitteesta BussCroatia.com.
 • Junat: Lähin juna-asema on Vrhovinessa, 5 kilometrin päässä Plitvice-järviltä, mutta sieltä ei ole muuta liikennettä.

Tilaa uutiskirjeemme