Menu Close

Paklenican kansallispuisto Kroatiassa

Paklenican kansallispuisto Kroatiassa on dramaattinen puisto suuressa kanjonissa, joka on Unescon maailmanperintökohde sen vanhojen pyökkimetsien vuoksi. Kansallispuisto on hieman tuntemattomampi kuin Krka, Plitvice ja Kornati, mutta ehkä juuri siksi se on niin mielenkiintoinen tutkittava.

Paklenican kansallispuisto Kroatiassa

Paklenican kansallispuisto Kroatiassa (Nacionalni park Paklenica) koostuu kahdesta kanjonista: Mala (pieni) ja Velika (suuri) Paklenica. Puisto on osa Velebitin puistoa, joten se on ollut Unescon biosfäärialue vuodesta 1978. Vuonna 2017 alue lisättiin Unescon maailmanperintöluetteloon sen vanhojen pyökkimetsien vuoksi.

Paklenica nationalpark i Kroatien

Kansallispuisto sijaitsee Paklenica Starigradin pikkukaupungissa Velebit-vuoriston rinteellä Pohjois-Dalmatiassa, lähellä Zadaria.

Lähestymme Paklenican kansallispuistoa

Matkustimme autolla Zadarista, ja matka kesti noin 45 minuuttia. Lähestyessämme näimme vuoret, jotka nousivat yhä korkeammalle, mitä lähemmäksi pääsimme. Myös kasvillisuus muuttui yhä tiheämmäksi ja vihreämmäksi.

Paklenica nationalpark i Kroatien

Saavut ensin sisäänkäynnille, jossa sinun on maksettava, ja sitten voit jatkaa matkaa autolla. Se, kuinka lähelle voit ajaa, riippuu siitä, kuinka monta ihmistä on tullut aiemmin ja pysäköinyt lähimmäksi. Onneksi tämä ei ole Kroatian turistisin kansallispuisto, mutta jouduimme silti kävelemään hieman. Matkalla Peter onnistui myös ostamaan itselleen hatun!

Paklenica nationalpark i Kroatien

Jugoslavian armeijan rakentama "bunkkeri".

Sisäänkäynnin lähellä on myös keinotekoinen luola, joka tunnetaan yleisesti "bunkkerina" ja jonka Jugoslavian armeija rakensi Titolle vuosina 1950-1953 Jugoslavian ja Neuvostoliiton välisen kriisin aikana. Maanalaisen 2000 neliömetrin kokoisen bunkkerin sisältö pidettiin salassa 1990-luvulle asti, mutta nykyään siellä on vierailukeskus, museo, matkamuistomyymälä ja kahvila.

Underground secrets of Paklenica

Kiipeily Paklenican kansallispuistossa

Paklenican kansallispuistossa yksi ensimmäisistä asioista, jonka huomaa, ovat kaikki kiipeilijät. Siellä on sekä kokeneita että kokemattomia kiipeilijöitä, sekä lapsia että aikuisia. Se on joka tapauksessa suosittu!

klättrare i Paklenica
Paklenica klättrare

Anica Kuk

Täällä on kiivetty siitä lähtien, kun Dragutin Brahm (Raca) yritti kiivetä 712 metriä korkealle Anića Kukin kalliolle vuonna 1938 (kuk taitaa tarkoittaa huippua tai korkeutta tai lantiota tai jotain kroatialaisittain...!?). Valitettavasti yritys päättyi traagisesti, mutta kaksi muuta kiipeilijää toisti yrityksen kaksi vuotta myöhemmin paremmilla tuloksilla ja nimesi reitin "Brahmin reitiksi".

Anica Kuk i Paklenica nationalpark i Kroatien
Anica Kuk

Ylös ja ylös ...

Vaikka et kiipeilisi, saat liikuntaa! Paklenican kansallispuiston ensimmäinen osa Kroatiassa nousee ja nousee. Luonto on ihmeellinen, ja polun vierestä kuuluu koko ajan purojen solinaa. Mutta se on uuvuttavaa! Olimme iloisia siitä, että olimme täällä suhteellisen aikaisin aamulla, ennen kuin se oli kuumimmillaan.

Nyhetsbrev
Peter i Paklenica nationalpark i Kroatien
Paklenica nationalpark i Kroatien
Paklenica vandring

Nesteen ohjauslaitteet

Kun nouset ylös kuumuudessa, sinun on pysähdyttävä välillä hengittämään ja juomaan vettä. Täydellistä, että siellä oli paikkoja, joissa voit täyttää vesipullosi!

Vätskekontroll i Paklenica nationalpark i Kroatien
Fylla på vatten i Paklenica nationalpark i Kroatien

Vihdoinkin ylös!

Vihdoinkin olimme ylhäällä! Täällä tie tasaantui, ja rasittava tie muuttui miellyttävämmäksi kävelyksi. Ehdimme nähdä vain pienen osan puistosta, mutta olisimme mielellämme viettäneet täällä enemmän aikaa. Hämmästyttävän kaunista!

WIFI.se
Paklenica nationalpark i Kroatien

Puistossa on useita mielenkiintoisia vierailukohteita, kuten luola. Kauempana puistossa on myös joitakin mökkejä, joissa voi yöpyä, ja paikka, josta voi ostaa yksinkertaisen aterian. Älä kuitenkaan odota mitään hienoa - kaikki puistossa myytävä on kuljetettava ylös hevosella.

Paklenica nationalpark i Kroatien

Paklenica Starigrad

Aivan Paklenican kansallispuiston vieressä Kroatiassa sijaitsee Starigradin pikkukaupunki. Kroatiassa on kuitenkin useita Starigrad-nimisiä kaupunkeja, ja sekaannusten välttämiseksi muihin Starigradin kaupunkeihin lisätään joskus "Paklenica".

Paklenica Starigrad

Starigrad tarkoittaa muuten vanhaa kaupunkia, mikä on varsin mielenkiintoinen nimi kaupungille, jolla ei ole vanhaa keskustaa. Kun kysyimme nimen syytä, saimme kaksi eri selitystä - joko se, että kaupunki on hieman vanhempi kuin toinen uudempi kaupunki, tai sitten se, että täällä on ollut vanha kaupunki jo kauan sitten.

Starigrad Paklenica

Mirila - sielujen haudat

Yksi tälle alueelle ominainen piirre on niin kutsuttujen mirilojen esiintyminen. Aikaisemmin, ennen matkailua, alueen asukkaat asuivat vuorilla. Vaikka he hautasivat vainajansa tavallisille hautausmaille, he päättivät pystyttää sieluilleen muistomerkkejä vuorille, ja näitä muistomerkkejä kutsutaan "mirilaksi".

mirila

Muistomerkit koostuvat seisovasta kivestä päädyssä, seisovasta kivestä jalkaosassa ja niiden välissä olevista kivistä, joten ne näyttävät melkein kivipediltä. Päässä olevaan kiveen on joskus kaiverrettu vainajan muistoa.

mirila Kroatien

Perinne hävisi 1960-luvulla, kun ihmiset lakkasivat asumasta vuoristossa, mutta on vielä vanhempia ihmisiä, jotka muistavat perinteen. Jostain syystä vanhimmat eivät ole halunneet kertoa paljoa, joten osa historiasta on mysteerin peitossa. On kuitenkin olemassa pieni vaellusreitti, jota pitkin voit tutustua eri miriloihin. Aivan ensimmäisiin pääsee autolla, ja ne sijaitsevat hieman ylhäällä vuorella, ei kaukana Starigradin matkailutoimistosta.

Mirila Starigrad

Paklenica Starigradin näköalapaikat

Jos olet matkannut ensimmäiselle "mirilalle" autolla, kannattaa jatkaa ylöspäin autolla - pääset pian useille hienoille näköalapaikoille.

Utsiktspunkt vid Paklenica Starigrad
Peter i Starigrad
Selfie i Paklenica Starigrad

Paklenican kansallispuiston leirintäalueet Kroatiassa

Kroatian Paklenican kansallispuiston alueella on useita leirintäalueita, ja useimmat niistä ovat suhteellisen pieniä. Aivan puiston sisäänkäynnin luona on muutamia pieniä perheleirintäalueita. Hieman alempana veden äärellä on kaksi leirintäaluetta, joilla on viihtyisät rannat ja kauniit näkymät.

Paklenican kansallispuiston leirintäalue

Jos jatkat kansallispuistosta ja ajat alaspäin kohti vettä, pääset Paklenican kansallispuiston leirintäalueelle (Camp Nacionalni ParkTämä on pieni leirintäalue, joka sijaitsee kauniilla paikalla veden äärellä, ja taustalla näkyvät vuoret.

Camping Paklenica national park
Camping Paklenica National Park
matställe

Bluesun Camp Paklenica

Aivan Camping Paklenican kansallispuiston vieressä on paljon suurempi Camping Paklenican kansallispuisto. Bluesun Camp Paklenica. Tämä on vehreä ja vehreä leirintäalue, joka sijaitsee myös mukavasti veden äärellä.

Bluesun Camp Paklenica
Camping vid Paklenica nationalpark i Kroatien

Asuntoautojen, asuntovaunujen ja telttojen lisäksi Bluesun Camp Paklenicassa on myös asuntovaunupaikkoja. Pääsimme kurkistamaan yhteen niistä sisälle, ja se näytti erittäin raikkaalta ja mukavalta. Parasta oli näkymä vedelle.

Söimme aterian Tavern Batela -ravintolassa, joka sijaitsee leirintäalueen sisällä. Aloitimme hyvällä parsakaalikeitolla, ja sitten maistoimme superhyvää kalalautasta, jossa oli hammasahventa, meriahventa, tonnikalaa, kalmaria, rapuja, simpukoita, grillattuja vihanneksia ja perunoita mangoldilla, joka on tavallinen lisuke kalalle Kroatiassa. Uskomattoman herkullista!

Fiskplatta på Bluecamp Paklenica

Nähtävää ja koettavaa Paklenican kansallispuiston ympäristössä

Pidimme todella paljon tästä alueesta - erittäin hieno sekä vuorten että meren kanssa, eikä se ole liian täynnä turisteja. Jos haluat nähdä lisää lähiseudulla, tässä on muutamia ehdotuksia:

krka
Krkan kansallispuisto Kroatiassa

Tietoa Paklenican kansallispuistosta Kroatiassa

 • Maa: Kroatia
 • Maisema: Dalmatia
 • Maakunta: Zadarin lääni ja Lika-Senjin lääni
 • Puiston avajaiset: 19. lokakuuta 1949
 • Kansallispuiston nimi: Nimi Paklenica tulee luultavasti sanasta "paklina", joka on puiden mehua, jota on perinteisesti käytetty lääkkeenä.
 • Alue: 95 neliökilometriä
 • Korkeus merenpinnasta: 1103 metriä
 • Vuori: Velebit, Kroatian pisin vuori
 • Suurin korkeus: Vaganski vrh, 1757 metriä merenpinnan yläpuolella.
 • Suurin kivi: Anića Kuk, 712 metriä korkea
 • Luolat: Manita peć ja keinotekoinen luola sisäänkäynnillä.
 • Luonnonilmiöt: Kartsberg, mustamäntymetsät, pyökkimetsät, niityt, kaksi kanjonia ja erämaa.
 • Kasvisto: Yli 1000 kasvilajia, joista 80 on endeemisiä.
 • Eläimistö: 59 nisäkäslajia (joista 24 lepakkolajia), 260 lintulajia, 25 matelijalajia, 6 sammakkolajia ja 85 perhoslajia.
 • Ilmasto: Alueen ilmasto on lauhkea. Vuoden keskilämpötila on 12 celsiusastetta. Heinäkuussa keskilämpötila on 23 astetta, ja tammikuussa keskilämpötila on 0 astetta. Keskimääräinen vuotuinen sademäärä on 1855 millimetriä. Elokuussa on kuivinta ja marraskuussa sataa eniten.
 • Toiminta: Vaellus, kiipeily, luontokuvaus ja eräelämä.

Puiston nähtävyydet ja paikat

 1. Marasovicin etninen talo ja Marasovic Taverna - Kulttuurinen maailmanperintökohde, jossa on kivityöläisten käsityötaitoja.
 2. Paklenican myllyt - 13 myllyä 1800-luvulta. Yksikään niistä ei ole käytössä, mutta yksi on kunnostettu ja siihen voi tutustua.
 3. Paklaricin näköalapaikka ja linnoitus - Näköalapaikka merelle, ei kaukana myllyistä.
 4. "Pjeskarica"-opetusrata - 1,5 kilometrin pituinen vaellusreitti alkaa kunnostetun myllyn luota.
 5. Paklenican maanalaiset salaisuudet -vierailijakeskus - Sisäänkäynnin 1 kohdalla näissä 1950-luvun tunneleissa on nyt museo, matkamuistomyymälä ja kahvila.
 6. Paklenican kiipeilyalue - Velika Paklenican kanjoni on Kroatian kuuluisin kiipeilyalue. Alueella on yli 500 varustettua kiipeilyreittiä.
 7. Luola Manita peć - Luola, johon voi tutustua opastetulla kierroksella. Kierros kestää noin 30 minuuttia, ja se on suunniteltava etukäteen, sillä luola on avoinna vain muutaman tunnin päivässä.
 8. Lugarnican metsämökki - Noin 4 kilometrin päässä pääparkkipaikalta on tämä mökki, josta voit tilata teetä, kahvia ja joitakin ruokia.
 9. Paklenica Mountain Lodge - Noin 6 kilometrin päässä pääparkkipaikalta on tämä majatalo, jossa voit yöpyä. Majoitus on varattava etukäteen.
 10. Ramicin ja Paricin kylät - Paikalliset ovat kunnostaneet pieniä kivitalojaan ja tarjoavat ateriapalveluja.

Opas: Aukioloajat ja hinnat

 • Aukioloajat: Paklenican kansallispuisto on avoinna vierailijoille ympäri vuoden.
 • Astu sisään: Sisäänkäynti 1 (Velika Paklenica) on pääsisäänkäynti ja ainoa sisäänkäynti, joka on avoinna ympäri vuoden. Täältä voit ostaa lipun yhdeksi tai useammaksi päiväksi, ostaa pysäköintilipun ja saada tietoa. Sisäänkäynti 2 (Mala Paklenica) on avoinna vain sesonkiaikana, ja se sopii kokeneille vaeltajille.
 • Hinnat: Aikuisen päivän lippu maksaa heinä-syyskuussa 60 kruunua (noin 93 kruunua), maalis-toukokuussa ja lokakuussa 40 kruunua (noin 62 kruunua) ja marras-helmikuussa 20 kruunua (noin 30 kruunua) (2019). Lapset, opiskelijat ja eläkeläiset (yli 65-vuotiaat) saavat alennusta. Tarjolla on myös 3 päivän, 5 päivän ja vuosiliput. Manita pećin luolan sisäänpääsy maksaa lisämaksun, 30 kuna (noin 46 SEK) aikuisilta ja 15 kuna (noin 23 SEK) lapsilta (2019).
 • Maksu: Sisäänkäynnillä ja vierailijakeskuksessa sinun pitäisi pystyä maksamaan kortilla. Muualla puistossa voi maksaa vain käteisellä.
 • Palvelu: Sisäänkäynnin lähellä on käymälöitä ja pieniä hattuja ja muita tavaroita myyviä kauppoja. Sisäänkäynnin lähellä olevassa keinotekoisessa luolassa on matkailukauppa ja näyttelyitä. Puiston sisällä on joissakin paikoissa saatavilla juomavettä, ja siellä on myös joitakin ostettavia tavaroita, joiden valikoima on rajallinen.
 • Saavutettavuus: Puiston ensimmäinen osa on ylämäkeä, joka on kivistä ja soraista. Samaa pätkää alaspäin mentäessä voi olla hieman liukasta. Siellä ei pääse liikkumaan millään moottorikäyttöisellä ajoneuvolla. Pyöräily on sallittua vain ensimmäiset 2 kilometriä, mutta ei vaellusreiteillä.
 • Lemmikit: Lemmikkikoirat ovat sallittuja puistossa, mutta niiden on oltava hihnassa.
 • Ajattelemaan: Älä vaella yksin. Valitse käytännölliset vaatteet ja tarkista säätiedotus. Ota mukaan vettä ja kartta. Tulipaloriskin vuoksi: älä sytytä tulta tai heitä savuketumppeja pois.
 • Lue lisää: Lisätietoja on osoitteessa kansallispuiston verkkosivusto.

Majoitus

 • Puistossa: On mahdollista majoittua Paklenican vuoristomajassa tai mökissä (Ivine vodice, Struge, Vlaški grad). Majoitus kannattaa varata etukäteen. Telttailu ei ole sallittua puistossa.
 • Telttailu: Aivan puiston pääsisäänkäynnin ulkopuolella on muutama pieni perheleirintäalue, kuten Camping Marko ja Camping Adriana. Ranta-alueella sijaitsevat Bluesun Camp ja Camp Nacionalni Park. Alueella on muitakin leirintäalueita.
 • Hotelli: Starigrad-Paklenicassa on useita hotelleja, erityisesti pienempiä. Tarkista esimerkiksi Booking.com. Siellä on myös yksityishuoneita vuokrattavana.

Tilaa uutiskirjeemme