Menu Close

Omiš Kroatiassa - merirosvojen kaupunki

Omišin merirosvokaupunki Kroatiassa sijaitsee Adrianmeren rannalla Dalmatiassa, Splitistä kaakkoon. Keskiaikaisen kaupungin kyläläiset olivat 1200- ja 1300-luvuilla merirosvoja, jotka hyökkäsivät kauppalaivojen kimppuun nopeilla veneillä, jotka liukuivat Cetina-jokeen. Nykyään joella voi tehdä lomailuun sopivampia retkiä, joihin kuuluu vierailu Mirabellan linnoituksessa.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Omiš Kroatiassa

Omiš on rannikkokaupunki Dalmatian maakunnassa Etelä-Kroatiassa. Se sijaitsee Split-Dalmatian läänissä Adrianmeren rannalla, ja siellä asuu noin 15 000 ihmistä. Pikkukaupunkia ympäröivät korkeat, dramaattiset vuoret, ja kaupungin läpi virtaa Cetina-joki, joka laskee mereen aivan sen ulkopuolella.

Omiš i Kroatien

Omišin merirosvokaupunki Kroatiassa

1300- ja 1300-luvuilla merirosvot (Omiski gusari) ryöstivät Omišia. He hyökkäsivät nopeilla veneillä kauppalaivojen kimppuun joen suulla. Onnistuneiden hyökkäysten jälkeen he vetäytyivät nopeilla ja ketterillä veneillään (Sagittae) Cetina-jokea ylöspäin, jonne kauppalaivat eivät voineet seurata.

Omiš i Kroatien

Tänä aikana Omišin merirosvot olivat koko Adrianmeren rannikon pelätyimpiä, ja jotkut kauppavaltakunnat tekivät (kalliita!) sopimuksia merirosvojen kanssa välttääkseen hyökkäykset. 

Lopulta ristiretkeläiset lähetettiin voittamaan merirosvot. Ensimmäisellä kerralla he epäonnistuivat, mutta toisella kerralla he onnistuivat pysäyttämään merirosvot ja heidän riehumisensa. Vieraile Mirabellan linnakkeessa, jossa seisomme valokuvaa varten ja josta avautuu valtava näkymä Omišin merirosvokaupunkiin.

Omiš i Kroatien

Camping Galeb Omišissa

Kun saavuimme asuntoautomme kanssa Omišiin, menimme suoraan Kamp Galebin leirintäalueelle, joka sijaitsee kauniilla paikalla meren rannalla ja kävelymatkan päässä kaupungista. ACSI-alennus koskee suurta osaa leirintäalueesta, eli juuri nyt (syyskuussa 2015) maksat 16 euroa/vrk sesonkiaikana, jos sinulla on ACSI-kortti.

Kamp Galeb

Kun ajoimme leirintäalueelle, löysimme paikan norjalaisen vierestä. Saadakseen meidät "tuntemaan olomme kotoisaksi" hän käveli paikalle pullon Norrlands Guldia ja nuppi O.P. Anderssonin kanssa. Mutta sitten ... voiko parempaa vastaanottoa saada?

Svensk öl och svensk nubbe i Kroatien
Ruotsalaista olutta ja nubbea Kroatiassa

Omišin hiekkarannat 

Omišissa on myös jotain niinkin epätavallista (Kroatiassa) kuin hiekkarannat. Kun majoitut Kamp Galebissa, sinulla on pitkä hieno hiekkaranta koko leirintäalueen pituudelta. Fantastista! Veden lämpötila voi kuitenkin olla hieman alhaisempi kuin muualla Kroatiassa, koska Cetina-joesta virtaa raikasta ja viileää vettä, joka sekoittuu meriveteen. Nämä rannat löytyvät Omišista:

 • Kamp Galebin ranta on pitkä hiekkaranta, joka kulkee Kamp Galebin varrella ja jatkuu myös leirintäalueen ulkopuolella.
 • Velika plaza (pääranta) on noin 700 metriä pitkä ja sijaitsee kaupungin keskustassa.
 • Slavinjin ranta ja Brezetin ranta on kaksi pientä sorarantaa, jotka sijaitsevat aivan keskustan eteläpuolella.
Sandstranden på Camping Galeb i Omis
Camping Galebin hiekkaranta

Vanha kaupunki

Nykyään Omiš on suosittu matkailukohde, jossa on paljon ravintoloita, ulkoilmabaareja ja kahviloita. Vanhankaupungin kapeilla kujilla on viihtyisää kävellä ja ehkä piipahtaa jossakin pienistä kaupoista. Meille tähän kuului mekon ostaminen.

Det är mysigt att strosa i Gamla stan och det finns massor av uteserveringar
Vanhakaupunki on viihtyisä paikka kävellä, ja siellä on runsaasti ulkoistuimia.

Ravintolassa vanhassa kaupungissa

Olimme hyvällä tuulella ja innostuimme hieman kaupungin lauantaitunnelmasta - ympärillämme oli häitä ja juhlia. Päätimme ottaa siitä kaiken irti ja lähteä kaupungille. Tämä kaupunki on mielettömän viehättävä ja pidimme siitä heti.

Omišin merirosvokaupunkiin saapumisen kunniaksi söimme illallisella ylellisen "kalalautasen". Useimmissa vanhankaupungin ravintoloissa tarjoillaan kalaa, lihaa ja grillattua ruokaa. Halutessasi voit myös etsiä jonkin Cetina-joen varrella sijaitsevista ravintoloista.

WIFI.se
Peter och en "Fish platter" i Omis, Kroatien
Peter ja "Fish platter" Omišissa, Kroatiassa - otettu matkapuhelimen kameralla.

Fort Mirabella ja Fort Starigrad

Mirabellan linnoitus on peräisin 1200-luvulta, ja se sijaitsee korkealla vuoristossa. Linnoitukseen pääsee portaita pitkin, jotka alkavat vanhassakaupungissa sijaitsevasta Pyhän Mikaelin kirkosta. Sinun on maksettava pieni maksu, ja portaita on melko paljon, mutta se on ehdottomasti sen arvoista. Ylhäältä avautuu upea näköala vuorille, Cetina-joelle ja Adrianmerelle.

Siellä on myös toinen linnoitus, nimeltään Starigrad (tai Fortica). Tämä linnoitus on peräisin 1400-luvulta, ja se sijaitsee vuoren huipulla kaupungin keskustan takana.

Omiš i Kroatien
Dramatiska Piratstaden Omis i Kroatien som piraterna använde för sina härjningar
Omišin merirosvokaupunki Kroatiassa, jota merirosvot käyttivät ryöstöretkillään.

Cetina-joki

Joet Cetina on 100 kilometriä pitkä joki, joka saa alkunsa Dinarassa, joka on osa Dinarian omenoita, 385 metriä merenpinnan yläpuolella. Lopussa joki virtaa Omišin kautta Adrianmereen. Joella ja sen ympäristössä voit kokea kaikkea koskenlaskuista ja kanjonisuunnistuksesta rentouttaviin veneretkiin ja patikointiin rehevässä luonnossa.

Floden Cetina

Veneretki Cetina-joella

Päätimme kokeilla rauhallista veneretkeä jokea pitkin. Veneretkiä järjestetään Omišin jokisuulta, ja meidän piti maksaa 80 kunaa (noin 105 kr) per henkilö. Nyt on hiljainen sesonki, joten luultavasti hieman kalliimpi sesonkiaikana.

Kun hyppäsimme kyytiin, vene puksutti hitaasti jokea ylöspäin pienessä veneessä yhdessä noin 20 muun turistin kanssa. Joki on korkeiden vuorten ympäröimä ja maisema on intensiivisen vihreä - hyvin, hyvin kaunis!

Båt för turer på floden Cetina
Vene retkiä varten Cetina-joella
Omis Kroatien
Vihreä ja kaunis

Noin 45 minuutin kuluttua kiinnityimme laituriin, ja täällä meillä oli tunti aikaa palata veneelle. Käytimme ajan kävellessämme tiheän, vihreän kasvillisuuden läpi ja seurataksemme jokea edelleen ylävirtaan. Toiset päättivät syödä lounasta suuressa lounasravintolassa, joka sijaitsi strategisesti laiturilla.

Vid floden Cetina i Kroatien
Cetina-joella Kroatiassa
Restaurang vid floden cetina
Ravintola Cetina-joen varrella

Lisää toimintaa

Jos rauhallinen veneajelu luonnossa ei riitä, on olemassa muitakin aktiviteetteja, jotka nostavat adrenaliinin määrää. Hieman ylempänä joella voit kokeilla koskenlaskua (vaikeustaso 1-2), ja jos haluat mieluummin ylittää yli joki voidaan testata köysirata.

Alueella on myös mahdollisuuksia patikointiin, kiipeilyyn ja pyöräilyyn. Canyoning. Rannikolla voi myös kokeilla kaikenlaisia vesiurheilulajeja.

Zipline över floden Cetina i Kroatien
Zipline Cetina-joen yli Kroatiassa

Nähtävää ja koettavaa Omišin lähellä

Onko sinulla aikaa ja mahdollisuutta tutustua Omišin ympäristöön? Silloin sinulla on paljon valinnanvaraa. Tässä on ehdotuksia mukavista ja mielenkiintoisista retkistä:

Kroatien
Kaikki parhaat vinkkimme Kroatiasta. Klikkaa kuvaa!

Tietoa Omišista Kroatiassa

 • Maa: Kroatia
 • Maisema: Dalmatia
 • Maakunta: Split-Dalmatian lääni
 • Väestö: Noin 15 000 (2011)
 • Nimi: Omiš (Onaeum latinaksi ja Almissa italiaksi).

Nähtävää ja koettavaa Omišissa, Kroatia

 • Nähtävyydet: Mirabellan linnoitus, Starigradin linnoitus ja useita kirkkoja (esim. Pyhän Mikaelin kirkko) ja vanha luostari.
 • Toiminta: Veneretkiä, koskenlaskua, canyoningia, ziplinea, kiipeilyä, patikointia, sukellusta, erilaisia vesiurheilulajeja ja paljon muuta.
 • Tapahtumat ja festivaalit: Kesäisin järjestetään Klapa-festivaali (laulujuhla kirkoissa ja toreilla), ja merirosvokaupunki Omišissa järjestetään erilaisia merirosvoihin liittyviä tapahtumia.

Majoitus Omišissa Kroatiassa

 • Hotelli: Omišissa on vähän hotelleja. Tarkista esimerkiksi Booking.com tai Hotels.com.
 • Asunnot: Monet asukkaat vuokraavat huoneita ja asuntoja.
 • Telttailu: Galebin leiri sijaitsee hienolla hiekkarannalla, kävelymatkan päässä kaupungista. Leirintäalueella on tilaa leirintäautoille ja vuokrattavia mökkejä. Leirintäalueen koordinaatit: N 43° 26′ 28", E 16° 40′ 51".

ravintolat OMIŠ Kroatiassa

 • Vanhankaupungin ravintolat - Vanhakaupunki on täynnä viihtyisiä ravintoloita ja ulkoilmakahviloita.
 • Ravintola Kramenko, Svinisce bb, tarjoilee mereneläviä sekä kroatialaisia ja välimerellisiä ruokia.
 • Radmanove Mlinice, Kanjon Rijeke Cetine, tarjoilee grillattuja sekä eurooppalaisia ja välimerellisiä ruokia.
 • Ravintola Kastil Slanica sijaitsee Cetina-joen varrella, noin 4 kilometrin päässä Omišista. Ravintolassa tarjoillaan kroatialaisia, eurooppalaisia ja välimerellisiä ruokia.

Matkustaminen Omišiin Kroatiassa

 • Lento: Splitiin voi lentää, ja sesonkiaikana SAS lentää suoraan Tukholman Arlandasta Splitiin. Splitistä Omišiin pääsee noin tunnissa autolla, ja myös busseja kulkee.
 • Auto: Omišiin Kroatiassa sijaitsevaan Omišiin ajaminen Rostockista Saksasta kestää noin 16 tuntia (1690 kilometriä). Voit ajaa Saksan, Itävallan ja Slovenian kautta Kroatiaan.
 • Bussi: Paikallisbusseja kulkee esimerkiksi Splitistä. Bussit kulkevat säännöllisesti, eivätkä ne ole kovin kalliita. On myös yksityisiä minibusseja.

Tilaa uutiskirjeemme