Menu Close

Hvarin kaupunki ja Hvarin saari Kroatiassa

Hvarin kaupunki Kroatiassa sijaitsee Hvarin saarella Adrianmerellä. Hvarin vanhakaupunki on keskiaikainen kaupunki, jossa on kiiltäviä kivilattioita, mahtavia rakennuksia ja korkeita kirkkoja, kuten Pyhän Tapanin katedraali. Kaupungissa on myös leveä satamakatu, ja koska se on autoton, se on ihastuttava lomakaupunki, jossa on veneitä, palmuja ja juhlia.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Hvarin saari Kroatiassa

Saarta kutsutaan laventelisaareksi, koska kesäkuussa, kun laventeli kukkii kaikkialla saarella, se muuttuu värikkääksi. Vanhassa kaupungissa on mukava tunnelma ilman autoja, ja täällä Hvarin kaupungissa on enemmän kulta- ja korukauppoja kuin ruokakauppoja. Sataman rantakatu on leveä, ja siellä on paljon veneitä mäntyjen ja palmujen keskellä kivimuurien ja ravintoloiden ja pubien kanssa.

Staden Hvar i Kroatien

Hvarin kaupunki sijaitsee Adrianmeren toisessa päässä samannimisellä pitkänomaisella saarella, joka lausutaan "Kvar". Hvar on yksi suurimmista väestömäärältään 11 000 asukkaan saarista, ja se sijaitsee Dalmatiassa. Aurinkoa paistaa yli 300 tuntia vuodessa, ja kaupunki on täynnä yöelämää ja suihkuseuraa. Täältä on lähellä Makarskan Rivieraa, mutta myös naapurisaaret Vis ja Brac.

Lomat Hvarin kaupungissa Hvarin saarella Hvarin saarella

Hvarin turistikaupunki on keskiaikainen kaupunki, ja vanha linnoitus kaupungin muureineen sijaitsee kukkulan huipulla ja ylpeilee. Pyhän Tapanin katedraali sijaitsee vanhassa kaupungissa. Saaren edustalla on 20 pientä romanttista saarta, joilla on pieniä hiekkarantoja, jotka suojaavat saarta säältä. Tutustu kaupunkiin kaikkine pienine kujineen, viehättävine pikkubaareineen, kauppoineen ja ravintoloineen. 

Pyhän Tapanin aukio

Pyhän Tapanin aukio on yksi Kroatian suurimmista aukioista, ja se on rakennettu noin 4500 neliömetrin suuruisen aukion ympärille. Kävely 2000 vuotta vanhojen kiillotettujen kivien päällä tuntuu kuin olisi jonkun olohuoneessa. Täältä löydät useimmat asiat, kuten vanhan teatterin, katedraalin, kauppoja ja ravintoloita, ja aukiolta pääset alas viehättävään satamaan, joka on Hvarin kaupungin tärkein nähtävyys.

Pyhän Tapanin katedraali

Hvarin katedraali tai Pyhän Tapanin katedraali, kuten se myös tunnetaan, on 1300-luvulta peräisin oleva goottilainen kirkko. Kellotorni on 4 kerrosta korkea ja se lisättiin 1600-luvulla.

Missä Arsenal & teatteri

Sataman Adrianmerelle päin avautuvan aukion kulmassa on Hvar Arsenal & Theatre. Se rakennettiin 1300-luvulla korjaamaan kaleereita, ja siinä oli korkeat katot. Ottomaanit tuhosivat rakennuksen, mutta se rakennettiin uudelleen 1600-luvulla, jolloin yläkertaan rakennettiin teatteri, joka on nykyään yksi Euroopan vanhimmista kaupunginteattereista.

Fortica

Korkealla kukkulalla Hvarin kaupungin yläpuolella sijaitsee Fortica (Spanjola), 1600-luvulla rakennettu linnoitus. Linnoituksesta avautuu myös panoraamanäkymä koko kaupunkiin, satamaan ja merelle selfieitä ja auringonlaskuja varten. Kulje pohjoisen aukiolta pääkaupungin portin eli Porta di datallon (Dataportti) ohi ja kävele portaita ylös kaupungin vanhan osan läpi. 

Napoleonin linnoitus

Hvarin Napoleonin linnoitus rakennettiin vuonna 1812 230 metrin korkuisen kukkulan huipulle. Voit odottaa puolitoista tuntia kävellä koko matkan ja ohittaa matkalla ylöspäin Fortica Spanjolan, mutta mikä olisikaan parempi tapa saada paras selfie tai auringonlasku. Vuokraa ajoneuvo ja aja ylös!

Luostari

Hvarissa on kaksi luostaria, joissa kannattaa vierailla: fransiskaaniluostari ja benediktiiniluostari. Fransiskaaniluostari sijaitsee lahdella, jossa on kirkkaansiniset vedet, ja siellä on museo. Benediktiiniluostari sijaitsee Fortican linnoituksen suunnassa, ja täällä voit ihailla nunnien kutomia kauniita pitsejä.

Hvarin kaupungin markkinat

Hvarin kaupungin aseman ja aukion välissä olevilla ulkotoreilla on tarjolla tuoreita vihanneksia ja vastapoimittuja hedelmiä. Satamassa rantakadun varrella on laventelia, jota kasvatetaan saarella ja myydään sitten markkinoilla, ja se tuoksuu upealta. Mikset ostaisi laventeliöljyä tai kuivattua laventelia kotiin vietäväksi?

WIFI.se

Sataman kävelykatu

Hvarin kaupungin satama on paikallisten kalastusalusten, purjelaivojen ja eri puolilta maailmaa tulevien jahdien vetonaula. Jos haluat nauttia tunnelmasta, istahda kahvilaan tai baariin laiturilla ja nauti satama-alueella liikkuvien ihmisten jatkuvasta virrasta.

Unescon aineettoman maailmanperinnön juhlakulkue Za Krizenissä

Kulkue Za Krizen - Suurtorstaina joka vuosi kuusi ristinkantajaa kuudesta Hvarin saaren kylästä lähetetään paljain jaloin kuljettamaan ristejä 25 kilometrin päähän eri kyliin ilman lepoa. Tämä on vanha katolinen tapa.

Aurinko ja uinti Hvarin kaupungin ja saaren ympärillä Hvarissa

Mihin tahansa menetkin ottamaan aurinkoa tai uimaan, ota mukaan runsaasti vettä. Monilla mukavilla rannoilla ja poukamissa ei ole kauppoja, joten varmista, että sinulla on mukanasi vettä ja jotain syötävää. Jos menet saarille, vuokraa oma vene, jotta pääset liikkumaan omaan tahtiisi.

Staden Hvar
 • Paklenin saaret: Aivan Hvarin sataman ulkopuolella ovat Pakleni-saaret, joiden kauniissa lahdissa monet ihmiset käyvät uimassa. Lähde taksiveneellä 5 minuutissa päivällä saarille. Yksi saari Jerolim on nakusaari, jossa on baareja ja ravintoloita. Lähin saari Galesnik, josta on paras näkymä Hvarin kaupunkiin mereltä, jossa on ravintola vanhasta armeijan linnoituksesta.
 • Vis-saari Missä ABBA-elokuva kuvattiin
 • Bracin saari jossa on maailmankuulu ranta nimeltä Zlatny Rat.
 • Vihreä laguuni ja vihreä luola
 • Sininen luola Bisevon saarella
 • Fransiskaaniluostarin alapuolella on pieni ranta Hvarissa.
 • Pokonji Dol joka on pikkukiviranta, joka sijaitsee lahdella kävelyetäisyydellä ja josta voit myös vuokrata aurinkotuoleja, polkuveneitä ja kanootteja.
 • Mekicevica on naturistiranta lähellä hvaria, jonne voit mennä, jos haluat uida ilman vaatteita, mikä on hyvin yleistä Kroatiassa.
 • Mlini Milnais on kaksi rantaa, ja ne ovat koko Hvarin suosituimpia rantoja, ja se on noin 3 kilometrin päässä keskustasta. Siellä on myös ravintoloita, joissa voit syödä ja ostaa vettä.
 • Milna Noin 9 minuutin ajomatkan päässä Hvarin kaupungista on 4 mäntymetsän ympäröimää rantaa, jossa männyt tarjoavat myös varjoisia paikkoja.
 • Dubovica Dubovica sijaitsee saaren eteläpuolella noin 11,8 km Hvarin kaupungista itään ja 4 km Milnan kylästä. Tämä on yksi saaren suurimmista ja kauneimmista hiekkarannoista, joka sijaitsee suojaisassa lahdessa, jossa on ravintoloita lähellä.
 • Mina hiekkaranta Jelsan kylässä
 • Mlaska Vrboskassa on hiekkaranta, ja siellä on myös nudistiranta niille, jotka haluavat uida alasti.

Yöelämä Hvarilla lomasi aikana

Rantaklubi "Carpe diem", josta otat taksiveneen Marinkovacin saarelle, jossa on legendaariset juhlat, dj, tanssilattia, baareja, kyllä, kaikkea koko yöksi.

Hula-hula-baari, joka on 15 minuutin kävelymatkan päässä Hvarin kaupungista ja jossa on täysi tupa ja valtava määrä nuoria ihmisiä meren rannalla.

Febril aktivitet på segelbåtarna i hamnen i staden Hvar
Kuumeista toimintaa purjeveneillä Hvarin satamassa
Staden Hvar ligger fint vid vattnet på ön Hvar
Hvarin kaupunki sijaitsee Hvarin saarella kauniilla ranta-alueella.

Stari grad Hvarin saarella lomallasi

Kroatian vanhin kaupunki Stari Grad sijaitsee Hvarin saarella, pienellä lahdella saaren luoteispuolella. Kreikkalaiset perustivat tämän historiallisen kaupungin vuonna 384 eaa., jonka silloinen nimi oli Pharos. Nykyään se on kapeiden, viehättävien kujien ja aukioiden kaupunki.

Voit kävellä satamakäytävää pitkin aina Lanternan rannalle asti rantaviivaa pitkin. Kaupunki on rauhallinen, eikä täällä ole yöllisiä juhlia! Kävely kapeilla kujilla ja pienillä aukioilla, kuten Petar Hektorovicin aukiolla ravintoloiden keskellä, vanhan Pyhän Tapanin kirkon ohi tuntuu historialliselta. Kaupungin keskustan ulkopuolella on viinitarhoja ja oliivitarhoja. Etsi Kabalin niemi ja lahti, joka on unelma, ja Titon luolat sen kärjessä.

Unescon maailmanperintökohde Stari Gradin tasangolla

Hvarin saarella sijaitsee yksi Kroatian kymmenestä Unescon maailmanperintökohteesta. Tämä maailmanperintökohde, Stari Gradin tasanko, on kulttuurimaisema, joka on säilynyt suurelta osin muuttumattomana siitä lähtien, kun kreikkalaiset asuttivat sen 4. vuosisadalla eaa. Tuolloin viinirypäleitä ja oliivi täällä, ja he tekevät niin edelleen.

Lisää nähtävyyksiä Hvarin saarella

Basina

Basinan kylä on hyvin idyllinen paikka saarella, ja se sijaitsee lahdella saaren koillispuolella. Sitä ympäröivät oliivipuut, laventeli ja meri. Basina on loistava paikka, jos matkustat lasten kanssa, koska siellä on rauhallista ja hiljaista eikä siellä ole kaupunkielämää.

Vrboska

Vrboskaa kutsutaan "pikku Venetsiaksi" sen monien viehättävien siltojen, gotlantilaisten talojen ja viihtyisää tunnelmaa tarjoavien huviloiden vuoksi. Vrboska on pieni kaupunki saaren pohjoisrannikolla, ja se sijaitsee syvän vuonon pohjalla.

Sandstrand på ön Hvar
Vrboskan hiekkaranta

Jelsa

Jelsan kaupunki on kasvanut suosituksi matkailukohteeksi, joka on hieman rauhallisempi kuin Hvar, ja siellä on sekä suuria klassisia hotelleja että pienempiä vuokrattavia huoneita. Jelsan 1300-luvun satama oli yksi saaren tärkeimmistä kalasatamista, ja sen aukiota ympäröivät ravintolat, pikkukaupat ja vanhat renessanssitalot. Vieraile Jelsan perheomisteisessa jäätelöbaari Eis Caffessa, joka perustettiin vuonna 1962 ja joka on edelleen hyvin suosittu. Kroatialaisen jäätelön sanotaan olevan maailman parasta, ja tulet katumaan, jos et maista sitä.

Utsikt från ön Hvar

Milna

Milnan kylä sijaitsee suojaisalla lahdella, ja siellä on kaksi saaren hienoimpia rantoja. Täällä on myös mukavia ravintoloita, mutta kylässä ei ole paljon yöelämää, joten tänne kannattaa tulla, jos haluat rentoutua ja päästä pois kaupungin keskustasta.

Gdinj

Jos haluat asua rauhallisemmalla alueella, Gdinj sijaitsee saaren keskustassa. Gdinj on pieni kaupunki, jota ympäröivät vihreät kukkulat, oliivipuut, laventeli ja viinitarhat. Täältä voit vuokrata talon tai huoneiston.

Staden Hvar i Kroatien
Oliivitarhoja kaikkialla

Majoitus Hvarin kaupungissa ja Hvarin saarella lomasi aikana.

Majoitus

Hvarin kaupungin ympäristössä on runsaasti hotelleja ja aamiaismajoituksia eri hintaluokissa. Saarelta löytyy myös hostelleja, huoneistoja tai pieniä taloja vuokrattavaksi.

Leirintäalueet

Vrboskan nudistileiri, jossa yövyimme, kun olimme täällä muutaman viikon matkailuautolla.

Leirintäalue Vira hieman Hvarin ulkopuolella. Tämä on raikas, mukava ja melko mäkinen leirintäalue, josta on vesinäköala useaan suuntaan.

Camping Vira vis staden Hvar
Vapaus leirintäalueella Vira

Retket Hvarin saarelta mantereelle

Mantereella et halua jättää väliin Splitin historiallista kaupunkia, Trogista tai Omisia.

Bracin saarella sijaitseva Zlatni Rat

Matkustaminen Hvariin ja Hvarin saarelle

Hvar lautalla Splitistä Hvarin kaupunkiin lautta kestää noin 1 tunti 5 minuuttia Jadrolinija-lauttayhtiön kanssa. Jos et ole aiemmin ostanut lippua netistä, voit ostaa sen satamasta, mutta varaudu odottamaan useita tunteja sesonkiaikana. Tarjolla on useita lauttayhtiöitä sekä pikaveneet (katamaraanit), jos haluat niitä.

Dubrovnikista Hvariin voit ajaa katamaraaneilla ja pikaveneillä.

Drvenikin pikkukaupunki autolautalla mantereelta Hvarin saarella sijaitsevaan Sucurajiin, mikä on lyhin lauttamatka. Lautta kestää vain 35 minuuttia, ja se sijaitsee 25 km Makarskasta etelään.

Färja på väg till ön Hvar
Autolautta Drvenikin ja Sucurajin välillä Hvarin saarella.
Vacker kyrka på ön Hvar
Sucuraj Hvarin saarella

Ruoka Kroatiassa

The Kroatialainen ruoka on erittäin hyvä, ja sitä tarjoillaan lounaaksi klo 11.00-15.00 ja illallinen avataan noin klo 18.00-23.00. Ruoka on hieman halvempaa kuin Ruotsissa, kun taas alkoholi on paljon halvempaa. Kokeile jotain uutta Kroatiasta lomallasi Bracissa.

 • Cevapcici - maustetut jauhelihapihvit
 • Dalmatialainen pasticada - pekonilla ja valkosipulilla täytettyä vasikanlihaa punaviinissä keitettynä
 • Aivar - paprika, jota käytetään erilaisten liha- ja jauheliharuokien lisukkeena. 
 • Gregada - Dalmatialainen kalaruoka, jossa on erilaisia kaloja ja perunoita kypsennettynä yhdessä.
 • Kylmäkuuri - Dalmatialaista proscuttiota ja juustoa
 • Pršut - ilmakuivattu savukinkku 
 • Paski sir - vanhentunut hyvä juusto Pagin saarelta
 • Tryffelit - Kroatiassa on sekä mustia että valkoisia tryffeleitä.
 • Öljy - Oma olut Black lane -käsityöbaarissa
 • Syyttäjä - kotimainen jälkiruokaviini Hvarista
 • Rakija - Paikalliset maustetut väkevät alkoholijuomat
Peka serveras på ön Hvar
Puulämmitteisessä uunissa haudutettua vasikanlihaa. Tilattu 2 tuntia ennen.

Lisää vinkkejä lomallesi Kroatiassa

Vettä (Voda) voi juoda suoraan hanasta kaikkialla Kroatiassa.

Useimmat rannat ovat pikkukivirantoja, ja uimakenkiä suositellaan.

Saarella pääsee liikkumaan paikallisbusseilla, jotka täyttyvät usein nopeasti sesonkiaikana. Jos et ole menossa kovin kauas, voit vuokrata polkupyörän tai mopon Hvarin kaupungista, mutta ole varovainen, sillä tiet ovat hieman kapeita. Vuokraa auton sijaan mönkijä, jos menet pienille yksityisille lahdille.

Kroatien
Kaikki parhaat vinkkimme Kroatiasta. Klikkaa kuvaa!

Tietoa Hvarin kaupungista ja Hvarin saaresta

 • Maa: Kroatia
 • Alue: Split-Dalmatian maakunta
 • Pääkaupunki: Hvarin kaupunki (Kroatian saariston neljänneksi suurin saari).
 • Korkein kohta: Sveti Nikola 628 m
 • Saaren pituus: 68 km
 • Kieli: kroatia (monet puhuvat myös hyvää englantia ja joskus saksaa).
 • Valuutta: Euro (1. tammikuuta 2023 alkaen, aiemmin Kuna)
 • Väestö: noin 11 000
 • Hintatilanne: hieman halvempi kuin Ruotsissa, mutta kalliimpi kuin naapurimaissa.
 • Ilmasto: Dalmatian rannikolla vallitsee välimerellinen ilmasto, jossa vuorokauden keskilämpötila on toukokuussa 23 astetta, heinäkuussa 30 astetta ja syyskuussa 25 astetta.
 • Matkailuneuvonta: TZ Pyhän Tapanin aukiolla

Ennen 400 vuotta eKr. kreikkalaiset asettuivat ensimmäisinä Hvarin saarelle, ja siellä, missä Hvarin kaupunki nykyään sijaitsee, kaupungin nimi oli silloin Dimos ja Star Gradin kaupungin nimi Pharos.

Vuosi 300 eKr. fretit ottivat vallan hetkeksi

Vuosi 219 eKr. roomalaiset tulivat ja nimesivät Pharoksen uudelleen Phariaksi. He rakensivat paljon Jeslan kylässä, josta löytyy jäänteitä nykyäänkin.

Vuosi 1420 keskiajalla Venetsian valtakunta hallitsi Hvaria.

Vuosi 1797 itävaltalaiset valtasivat

Vuosi 1806 ranskalaiset ottivat saaren haltuunsa

Vuosi 1860 Itävalta otti saaren takaisin

Vuosi 1918 italialaiset ottivat hallituksen ja saaren haltuunsa.

Vuosi 1921 saari kuului Hvarin Jugoslaviaan.

Vuosi 1992 siitä tuli Kroatia

Tilaa uutiskirjeemme