Menu Close

Nin Kroatiassa - kuninkaallinen kaupunki, jossa on maailman pienin katedraali

Kroatian Ninillä on yli 3000 vuoden historia, ja se on myös kaupunki, jossa Kroatian ensimmäiset kuninkaat asuivat. Täältä löydät roomalaisen temppelin ja maailman pienimmän katedraalin. Nin tunnetaan myös pitkistä ja kauniista hiekkarannoistaan.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Nin Kroatiassa

Kroatian Ninin historiallinen pikkukaupunki sijaitsee aivan Zadarin pohjoispuolella. Pääsimme tänne autolla, ja matka Zadarista kesti noin 20 minuuttia.

Kaupunki tunnetaan historiastaan kuninkaallisena kaupunkina, mutta myös hienoista hiekkarannoistaan. Nin sijaitsee matalassa laguunissa, ja pienellä, vain 500 metriä leveällä saarella on vanha kaupunki, jossa ihmiset ovat asuneet yli 3 000 vuotta. Vuonna 2017 kaupunkia koetteli dramaattinen tulva, joka romahdutti kauniit vanhat sillat. Työt vahinkojen korjaamiseksi ovat edelleen käynnissä, mutta onneksi itse kaupunki on yhä ehjä.

Nin är en stad med sandstränder och världens minsta katedral
Yksi hiekkarannoista
Nin i Kroatien, med världens minsta katedral
Tervetuloa kaupungin historialliseen keskustaan!

Nin - Kroatian ensimmäinen pääkaupunki

Nin oli keskiajalla tärkeä kaupunki ja kroaattien ensimmäinen pääkaupunki. Kaupunki toimi useiden keskiaikaisten kroatialaiskuninkaiden pääkaupunkina, ja 9. vuosisadalta lähtien se oli erillinen hiippakunta, jolla oli oma piispa. Kävimme opastetulla kaupunkikierroksella, joka on erittäin suositeltava. Fantastisen mielenkiintoista kuulla kaikesta jännittävästä historiasta!

Nin i Kroatien, staden med världens minsta katedral
Nin i Kroatien, staden med världens minsta katedral
Innokas oppaamme, joka on arkeologi, kertoo meille kaupungin historiasta.

Gregory of Nin

Gregorius Ninin eli Grgur Ninski oli kroatialaispiispa 10. vuosisadalla. Hän vastusti paavin valtaa ja kannatti kroaatin kielen käyttämistä kirkon kielenä latinan sijasta, mitä monet pitivät tuolloin törkeänä.

Gregoriuksen työ edisti kristinuskon leviämistä Kroatiassa, ja hänellä oli myös merkittävä rooli kroaatin kielen kehittämisessä. Gregorius Ninin patsas on nykyään Ninin kaupungissa, ja jostain syystä hänen isovarpaansa koskettamista pidetään onnekkaana. Tietenkin tartuimme tilaisuuteen!

Gregorius av Nin i Kroatien, bredvid världens minsta katedral
Gregorius av Nin och världens minsta katedral
Onneksi se koskettaa Gregoryn isovarvasta.

Maailman pienin katedraali

Pyhän ristin kirkko (Crkva svetog Križa) on roomalaiskatolinen kirkko, jota pidetään maailman pienimpänä katedraalina. Tämä erikoinen pieni rakennus toimi aikoinaan sekä aurinkokellona että kalenterina. Katedraali rakennettiin 800-luvulla, ja sen hiippakunta oli aikoinaan hyvin merkittävä. Nykyään hiippakunta on osa Zadaria, joka on paljon suurempi kaupunki.

världens minsta katedral
Pyhän Ristin kirkko - maailman pienin katedraali

Roomalainen temppeli Ninissä

Kroatian Ninissä on myös Adrianmeren itärannikon suurimman roomalaisen temppelin jäännökset. Nin on kaupunki, jossa on äärimmäisen paljon historiaa pienellä alueella!

Nin sevärdheter, romerskt tenpel och världens minsta katedral

Historiallinen museo Ninissä

Ninissä on pieni historiallinen museo, jota on mielenkiintoista tutkia. Täällä käy ilmi, että ihmiset ovat asuneet alueella hyvin pitkään. Vanhimmat löydetyt esineet osoittavat, että ihmiset ovat asuneet täällä ainakin 3000 vuotta.

Museum i Nin i Kroatien

Museon mielenkiintoisimpia esineitä ovat todella vanhat kroatialaiset veneet. Kaksi parhaiten säilynyttä venettä ovat 1100-luvulta, ja ne ovat nimeltään Condura Croatica. Toisen veneen jäännökset ovat peräisin aivan ensimmäiseltä vuosisadalta. Oppaamme kertoi, että veneiden konservointia varten hankittiin ruotsalaista asiantuntemusta, sillä he eivät olleet koskaan aiemmin tehneet mitään vastaavaa.

Gammalt skepp i Nin i Kroatien

Lounas Sokol-ravintolassa

Söimme lounaan ravintola Sokolissa, joka sijaitsee aivan kaupungin muurien sisäpuolella. Oikein mukavaa ja erittäin hyvää! Aloitimme lautasella paikallisia erikoisuuksia - oliiveja, Pagin juustoa ja lihavalmistetta nimeltä "Sokol". Jälkimmäinen on suolattua ja kuivattua lihaa sian niskasta, erittäin maukasta!

WIFI.se

Tarjoilija ehdotti sitten pastaa meriahvenen ja katkarapujen kera, ja hyväksyimme ehdotuksen mielellämme. Soooo hyvää!

Pasta med fisk och räkor

Vierailu suolamuseossa

Yksi Ninin tärkeimmistä nähtävyyksistä Kroatiassa on suolamuseo. Solana Nin. Suolaa on louhittu tältä alueelta roomalaisista ajoista lähtien - noin 500 vuoden tauon jälkeen, kun Venetsian valtakunnalla oli suolamonopoli ja se sulki kaikki alueen suolatehtaat lukuun ottamatta Pagin saarella sijaitsevaa suurinta tehdasta.

Kävimme opastetulla kierroksella suolalammikoissa, mikä oli todella mielenkiintoista. Voit oppia prosessin eri vaiheista ja työstä menneisyydessä ja nykyisyydessä.

Solana Nin i Kroatien

Kierros sisälsi myös odotettua enemmän luontoa. Altaissa asuu monia erilaisia lintuja, kuten haikaroita ja seiväshaita (kuvassa), jotka saavat vaaleanpunaiset jalkansa syömällä altaissa eläviä pikkuruisia rapuja.

Pääsimme myös maistamaan yhtä vihreää kasvia, joka kukoistaa ja on syötävää. Se maistui suolaiselta (tietysti!) ja oli herkullista! todella Hyvä. Ilmeisesti muutamat ravintolat ovat löytäneet sen, ja useampienkin pitäisi!

Krabbor i saltbassängen i Nin i Kroatien
Oppaamme esittelee suolalammikoissa eläviä pikkuruisia rapuja.

Siellä on myös pieni kauppa, josta voit ostaa suolaa ja muita tuotteita, kuten suklaata ja saippuaa. Ja kyllä, me teimme ostoksia. Purkki tryffelisuolaa lähti mukaan kotiin!

Queen's Beach Ninissä, Kroatiassa

Teimme lyhyen retken Ninin rannalle, jota kutsutaan nimellä "Queen's beach". Nimen takana on tarina Kroatian ensimmäisestä kuninkaasta, kuningas Tomislavista. Aina kun kuningas ja kuningatar tulivat Niniin, kuningatar kävi rannalla, jossa hän käytti terveellistä mutaa tehdäkseen ihostaan kauniin. Kuningas Tomislav sanoi vaimolleen, että kaunis ranta olisi hänen, ja siitä lähtien sitä on kutsuttu kuningattaren rannaksi.

Voimme olla samaa mieltä Kroatian ensimmäisen kuninkaan kanssa siitä, että pitkä hiekkaranta on erittäin kaunis, varsinkin kun taustalla näkyy sinisiä vuoria.

Lääketieteellinen savi

Kroatian Nin ei ole tunnettu ainoastaan suolasta, vaan myös savesta. Peloidlera-nimistä savea käytetään monien sairauksien, kuten reuman ja ihosairauksien, hoitoon.

medicinsk lera i Nin i Kroatien
Oikealla oleva nainen on peloidiöljyn peitossa.

Zaton lomakeskus

Zaton Holiday Resort on leirintäalue ja viihdekeskus samassa, ja se on niin suuri ja ylellinen, että olemme kirjoittaneet siitä blogikirjoituksen (klikkaa linkkiä). Niille, jotka eivät halua majoittua "ylimääräisen kaiken" kanssa, on myös muita leirintäalueita ja huoneistohotelleja.

Zaton holiday resort

Nähtävää ja koettavaa Ninin ympäristössä Kroatiassa

Ninin ympäristössä on monia erinomaisia pyöräilyreittejä, joista yksi johtaa läheiselle aasitilalle. Jos haluat tehdä retkiä autolla, lähistöllä on myös monia mielenkiintoisia vierailukohteita:

Kroatien
Kaikki parhaat vinkkimme Kroatiasta. Klikkaa kuvaa!

Faktoja Ninistä Kroatiassa

 • Maa: Kroatia
 • Maisema: Dalmatia
 • Maakunta: Zadarin kreivikunta
 • Väestö: Noin 4600 (2001)
 • Paikkakunnat kunnassa: Nin, Zaton, Grbe, Ninski Stanovi, Zereva ja Poljica Brig.
 • Lähin suuri yhteisö: Zadar sijaitsee 17 kilometriä Ninistä etelään.
 • Leirintäalueet: Leirintäalue Nin, Camping Ninska Laguna, Camping Peros ja Zaton Holiday Resort
 • Hotellit ja huoneistot: Alueella on useita huoneistohotelleja, kuten Condura Croatica ja Lekavski. On myös mahdollista vuokrata yksityisiä huoneistoja.
 • Museot: Ninin antiikkimuseo, Solana Ninin suolamuseo
 • Kirkot: Pyhän Ristin kirkko (maailman pienin katedraali), Pyhän Ambrosiuksen kirkko (13. vuosisata) ja Pyhän Anselmin seurakuntakirkko (5.-18. vuosisata), jossa säilytetään Kristuksen äidin Zecevon patsasta. Ninin ja Zatonin välillä on myös Pyhän Nikolauksen kirkko 1100-luvulta.
 • Nähtävyydet: Gregorius Ninin patsas, prinssi Branimirin patsas (kuuluisa hallitsija, jonka aikana Kroatia sai ensimmäisen kansainvälisen tunnustuksen), roomalainen temppeli, alemman kaupunginportin jäännökset, muurin jäännökset itäpuolella, roomalainen mosaiikki 100-luvulta ja asuntojen jäännökset vanhan kaupungin keskustassa.
 • Lue lisää: Lisätietoja on osoitteessa Nins matkailutietosivusto.

Tilaa uutiskirjeemme