Menu Close

Auta meitä löytämään murteellisia sanoja ja ilmaisuja.

Tänään haluamme, että autat meitä löytämään murteellisia sanoja ja ilmaisuja, mieluiten omituisia! Aiomme kirjoittaa blogikirjoituksen ruotsin murteiden sanoista ja ilmauksista, ja haluamme sinun apuasi. Teemme tämän yhdessä, joten likaa kätesi! Julkaisemme postauksen ensi viikonloppuna, ja siihen mennessä toivomme saavamme paljon sanoja, ilmaisuja ja hulluja tarinoita hulvattomista tilanteista, jotka ovat täynnä väärinkäsityksiä! Sillä välin tarjoan muutamia kokemuksia lapsuudestani Skånessa ...

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Ruotsi on täynnä murteita

Usein sanotaan, että Ruotsi on pitkulainen maa, ja se on hyvin totta! Pitkät maantieteelliset etäisyydet voivat myös vaikuttaa siihen, että murteemme vaihtelevat. Kuulostaa hyvin erilaiselta, jos olet Norrlannissa, Göteborgissa, Gotlannissa, Skånessa tai kenties Älvdalenissa. Puhumattakaan niistä ruotsin murteista, joita löytyy tietysti Suomesta, myös Pohjanmaalta. Ja miltä nämä murteet oikeastaan kuulostavat?

Renar på vägen
Matkailuautolla Pohjois-Ruotsissa

Muutto Skånesta Tukholmaan

Minä (Helena) olen kotoisin Skånesta, ja kun muutin Tukholmaan 14-vuotiaana, jouduin kohtaamaan monia "outoja" sanoja. Asioita ei yksinkertaisesti kutsuttu niin kuin olin tottunut kotona Skånessa. Tukholmalaiset puhuivat vähän "oudosti". Toisesta näkökulmasta katsottuna ehkä juuri minun käyttämäni sanat olivat "outoja".

Skånska on itse asiassa useita eri murteita, ja minun pitäisi ehkä kertoa, että olen syntynyt ja kasvanut Lundissa. Murresanat voivat myös muuttua ajan myötä, ja muistoni "kielisekoituksesta" ovat peräisin lähinnä 1980-luvun lopulta. Joka tapauksessa kerron teille muutamista sanoista, joita pidin outoina Tukholmassa, ja mihin murteellisiin sanoihin olin tottunut.

Sergels Torg
Tukholmassa he puhuivat hieman "oudosti", ajattelin 14-vuotiaana.

Skånen murteelliset sanat

Tapasin joitakin outo sanoja Tukholmassa 14-vuotiaana, mutta tukholmalaiset pitivät sanojani luultavasti vielä oudompina. Joitakin sanoja, joihin jouduin nopeasti tottumaan, olivat:

 • Panna (kattila)
 • Rajoituskupla (semla)
 • varvas (hink)
 • Maissi tulipalo (Toukokuun tulipalo)

Minusta "kattila" on edelleen yksi naurettavimmista sanoista, joita voin kuvitella. Oikeasti, kuunnelkaa tuota sanaa! Minusta tuntuu myös vähän hölmöltä, kun katsot suurta nuotiota ja kutsut sitä "nuotioksi". Minulle nuotio on edelleen jotain hyvin, hyvin pientä, jonka sytytät kiukaaseen... Muita sanoja, jotka muistan Skånesta ovat:

 • Hialös (levoton, kärsimätön)
 • Rälig (ällöttävää)
 • Flabba (naurua)
 • Vierivä taakka (kottikärryt) - emme varmaankaan käyttäneet tätä sanaa kovin usein, paitsi että oli hieman hassua kutsua lannan kottikärryä tallissa ...
 • Mahdollinen (lannoitesäiliö)
 • Cockaigne (cola)
 • Pushing (koulun lintsaaminen ... ja puhun tietysti vain asioista, joita muut tekivät, haha).

Voin kertoa myös siitä, kun äitini (joka on kotoisin Hallandista) kävi ostamassa perunapuristimen Skånesta. Kesti kauan ennen kuin myyjä ymmärsi, mitä hän halusi, mutta lopulta hän sanoi (laajalla skandinaavisella kielellä): "Ai, päärynäpuristin, miksi sanoit sen heti?".

Med husbilen genom Skåne
Asuntoauton kanssa Skånen läpi

Kerro meille murteellisista sanoista ja ilmauksista!

Nyt haluamme kuulla kaikista murteellisista sanoista ja ilmauksista, joita olet kuullut tai ehkä käyttänyt Ruotsissa tai Suomessa! Kerro meille, mitä sanat/ilmaukset tarkoittavat ja missä olet kuullut ne! Tietenkin, jos sinulla on tarina väärinkäsityksestä tai hauskasta tilanteesta, se on ihana bonus! Kirjoita hauskat kokemuksesi kommenttiin. Keräämme ne ja julkaisemme postauksen ensi sunnuntaina (25. marraskuuta).

visby

Tilaa uutiskirjeemme