Menu Close

Vieraile Brysselin Atomiumissa - ja Belgian Mini-Euroopassa.

Oletko utelias vierailemaan Brysselin Atomiumissa tai kenties Belgian Mini-Euroopassa, joka sijaitsee aivan vieressä? Atomiumista on tullut yksi Brysselin symboleista, ja me halusimme tutustua tähän outoon rakennukseen. Se oli jännittävä retki!

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Mikä on Atomium?

Brysselissä sijaitseva Atomium on 102 metriä korkea rakennus, jota pidetään usein Brysselin symbolina. Sen loi André Waterkeyn vuoden 1958 Brysselin maailmannäyttelyä (Expo 58) varten. Monumentti koostuu useista toisiinsa liitetyistä "palloista", ja se kuvaa itse asiassa rautakristallia 165 miljardia kertaa suurennettuna.

Kun se rakennettiin, se oli tarkoitettu näyttelyesineeksi, joka oli tarkoitus purkaa Expo 58:n päätyttyä, mutta monumentin suosion vuoksi sen purkamista lykättiin. Ja niin se yksinkertaisesti jäi!

Koska Atomiumin tulevaisuus oli lopulta vaarassa, koska se ei halunnut käyttää rahaa ylläpitoon, mutta sitten perustettiin voittoa tavoittelematon ryhmä "Save the Atomium". Hanke onnistui Brysselin kaupungin, Belgian hallituksen, yksityisten lahjoitusten ja haalistuvan alumiinikuoren (joka oli korvattava) osien myynnin avulla. Nykyään muistomerkki on suosittu matkailukohde, jossa on ravintola, näköalapaikka ja näyttelyitä.

Besöka Atomium
Atomiumin edessä Brysselissä

Vierailu Atomiumissa Brysselissä

Pääsimme Atomiumiin metrolla, ja metrolta oli vain lyhyt kävelymatka. Saatuamme liput lipunmyynnistä jonotimme hissiin. Vierailu aloitetaan hissillä korkeimmalle "pallolle".

Hissimies pyysi meitä katsomaan ylös lasikaton läpi, ja oli itse asiassa hieman henkeäsalpaavaa nähdä, kuinka nopeasti siirryimme 92 metriä ylös. Kun Atomium luotiin, tämä oli ilmeisesti - maailman nopein hissi viedä ihmisiä näin korkealle. Lue lisää Atomiumeista verkkosivusto.

atomium ritning

Yläpallossa on ravintola, mutta kun olimme täällä, se oli täynnä, joten voi olla hyvä ajatus varata pöytä hyvissä ajoin etukäteen. Huipulta on myös upea panoraamanäkymä Brysseliin. Kun olimme täällä, satoi, mutta näimme silti kaupungin. Näimme myös Belgian Mini-Euroopan, joka sijaitsee aivan Atomiumin vieressä ja jossa on tunnettuja eurooppalaisia rakennuksia pienoiskoossa. Halusimme katsoa sitä tarkemmin!

atomium utsikt
Näkymä Brysseliin ja Mini-Eurooppaan
Little Europe Brussels
Alla on Belgian Mini-Eurooppa.

Kun olet käynyt huipulla, menet hissillä taas alaspäin ja jatkat sitten vierailuasi liukuportaita ja portaita pitkin tutustuaksesi joihinkin muihin palloihin. Ensimmäisissä oli näyttelyitä, muun muassa valokuvia rakentamisesta ja avajaisista. Pidin eniten pallosta, joka oli valaistu eri valoilla musiikin säestämänä. Vaikka Atomium on 1950-luvulta, tunnelma tässä huoneessa oli futuristinen!

Atomium invändigt
Atomiumin sisällä Brysselissä
Atomium Bryssel
Näkymä yhdestä "välipallosta"

Vierailu Mini-Euroopassa Belgiassa

Emme koskaan ehtineet käydä Adam - Brussels Design Museumissa, joka sijaitsee myös täällä ja kuului itse asiassa lippuumme. Olimme kuitenkin hieman uteliaita katsomaan Mini-Europea lähemmin! Suhteellisen suurelle alueelle on rakennettu kuuluisat rakennukset eri puolilta Eurooppaa miniformaatissa. Mukavaa ja hauskaa katseltavaa! Mukaan voi ottaa myös paksun esitteen, josta voi lukea eri maista ja rakennuksista. Lue lisää Mini-Europen sivuilta verkkosivusto.

Stockholm mini
Tukholman kaupungintalo! Kun painat sinistä painiketta, kuulet "Du gamla du fria".
Finland Mini
Suomea edustaa Olavinlinna.
Peter som viking
Pietari viikinkinä ...
Brussels airlines mini
Brussels Airlines (jolla lensimme) minimuodossa.
Bryssel mini
Mikä kaunis kaupunki tämä on? Bryssel, tietenkin!
Dinant Mini
Tämä kirkko näyttää siistiltä! Ilmeisesti sijaitsee Dinantissa, Belgiassa.
Sacre Coeur Paris
Sacre Coeur Pariisissa, Ranskassa
Atomium Brussels
Atomium taustalla ja Mini-Eurooppa etualalla.

Lue lisää Brysselistä

Brysselissä ja sen ympäristössä on paljon muutakin nähtävää ja koettavaa. Lue muita juttujamme, joista saat vinkkejä ja matkustusinspiraatiota:

Kaikki parhaat vinkkimme Belgiaan. Klikkaa kuvaa!

Matkustaminen Atomiumiin

  • Maanalainen rautatie: Atomium ja Mini-Europa sijaitsevat Heysel/Heizelin metroasemalla Brysselissä.
  • Kävellen: Heyselin metroasemalta on 300 metrin kävelymatka Atomiumiin ja vielä muutama sata metriä Mini-Europeen.

opas: Aukioloajat ja hinnat

  • Aukioloajat: Atomium on avoinna lähes joka päivä klo 10-18. Huomaa, että rakennus voi olla suljettuna muutamana päivänä vuodessa kunnostustöiden vuoksi.
  • Hinnat: Atomium, Adam Design Museum + Mini-Europa maksaa 27,50 euroa aikuisilta (2018), Atomium ja Adam vain 15 euroa ja Mini-Europa vain 15,50 euroa (2018). Alle 115 cm:n pituiset lapset pääsevät sisään ilmaiseksi, ja pidemmille lapsille, opiskelijoille ja eläkeläisille on joitakin alennuksia.
  • Saavutettavuus: Atomiumin ensimmäinen osa vierailusta tapahtuu hissillä, mutta toinen osa sisältää portaita. Mini-Eurooppaan voi mennä ilman portaita.

Tilaa uutiskirjeemme