Menu Close

Unescon maailmanperintökohteet Belgiassa - 13 kiinnostavaa kohdetta

Oletko nähnyt yhtään Unescon maailmanperintökohdetta Belgiassa? Niitä on tällä hetkellä 13, ja monet niistä ovat erittäin mielenkiintoisia. Olemme käyneet tähän mennessä viidessä Belgian maailmanperintökohteessa, mutta toivomme näkevämme vielä muutaman. Missä te olette käyneet? Mitkä niistä kiinnostavat sinua?

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Unescon maailmanperintö Belgiassa

Tätä artikkelia kirjoitettaessa Belgiassa on yhteensä 13 Unescon maailmanperintökohdetta, mutta määrä voi ajan myötä kasvaa, jos uusia maailmanperintökohteita nimetään. Maailmanperintökohteet ovat maailman kulttuuri- ja luonnonympäristöjä, joita pidetään ylivoimaisesti merkittävimpinä ja tärkeimpinä koko ihmiskunnalle.

Maailmanperintökohteista toiset ovat näkemisen arvoisia kuin toiset, mutta on hauska pitää kirjaa niistä. Ja voit varmasti löytää joitakin helmiä! Tässä on täydellinen luettelo Belgian maailmanperintökohteista. Olemme käyneet numeroilla 1, 2, 4, 5 ja 9. Oletko sinä käynyt jossain niistä?

brygge dörrar

1. Flaaminkieliset alkutuotantotilat

Beguiinit olivat naisia, jotka omistivat elämänsä Jumalalle vetäytymättä maailmasta. He perustivat 1200-luvulla "béguinages", eräänlaisen suljetun yhteisön, joka koostui taloista, kirkoista ja viheralueista. Nämä rakennukset muistuttavat nykyään keskiaikaisesta perinteestä. Pistäydyimme yhdessä niistä opastetun Bruggen kierroksen aikana ...

  • VAR?  Useissa Flanderin paikoissa, kuten Bruggessa ja Antwerpenissä.
Opas kertoo Bruggen käynnistystiloista.

2. La Grand-Place Brysselissä

Grote Markt eli Grand Place on Brysselin pääaukio ja tunnettu maailmanperintökohde Belgiassa. Se on vaikuttava kokoelma suuria ja kauniita rakennuksia, jotka ovat pääosin peräisin 1600-luvun lopulta. Aukio toimii vetonaulana turisteille ja muille, ja me olimme yhtä vaikuttuneita kuin kaikki muutkin, kun vierailimme Brysselissä joulukuussa 2018.

Grote Markt by night

3. Canal du Centren neljä venehissiä.

Historiallisen Canal du Centren neljä hydraulista laivahissiä ovat vaikuttavia teollisia monumentteja. Yhdessä itse kanavan kanssa ne esittävät 1800-luvun lopun teollisuusmaisemaa. Hissit rakennettiin vuosisadan vaihteen tienoilla, ja ne ovat ainoat maailmassa, jotka ovat yhä alkuperäisessä toimintakunnossaan.

  • VAR? La Louvière ja Le Roeulx (Hainaut): Houdeng-Goegnies, Houdeng-Aimeries, Strépy-Bracquegnies ja Thieu (Brysselistä lounaaseen).
Unescon maailmanperintökohde Le Roeulxissa Belgiassa, kuva: Unsplash.

4. Belgiassa ja Ranskassa sijaitsevat kellarit (beffroies).

Maailmanperintökohteeseen kuuluu 33 kellotornia (beffroier) Belgiassa ja 23 Pohjois-Ranskassa. Kellotornit on rakennettu 1100-1700-luvuilla, ja niissä näkyy roomalainen, goottilainen, renessanssi- ja barokkityyli. Muualla Euroopassa keskityttiin raatihuoneisiin, mutta täällä painotettiin kellotorneja. Olemme nähneet niitä muun muassa Gentissä ja Bruggessa.

  • VAR?  26 kellotornia Flanderissa ja 7 Valloniassa.
Beffroi - Unesco världsarv i Belgien
Beffroi Bruggessa

5. Bruggen historiallinen keskusta

Brugge on ainutlaatuinen esimerkki keskiaikaisesta arkkitehtuurista, ja se on ehkä yksi Belgian suosituimmista maailmanperintökohteista. Kaupunki on säilyttänyt historiallisen rakenteensa vuosisatojen aikana, ja siellä on monia esimerkkejä goottilaisesta tyylistä. Kaupunki on myös erittäin viehättävä kanaaleineen, siltoineen, veneretkineen ja mielenkiintoisine museoineen. Suosittelemme lämpimästi vierailua täällä!

6. Arkkitehti Victor Hortan merkittävät teokset Brysselissä.

Arkkitehti Victor Horta on vastuussa neljästä merkittävästä rakennuksesta Brysselissä: Hôtel Tassel, Hôtel Solvay, Hôtel van Eetvelde ja Maison & Atelier Horta. Victor Horta oli yksi varhaisimmista jugendtyylin edistäjistä ja 1800-luvun lopun pioneereista. Rakennukset ovat avoimia, valoisia ja kaarevia.

  • VAR? Hotel Tassel: Rue Paul Emile Janson, Ixelles, Hôtel Solvay: Avenue Louise 224, Hôtel van Eetvelde: Avenue Palmerston 4, Maison & Atelier Horta: Rue Américaine 25.

7. Spiennesin neoliittiset piikivikaivokset

Spiennesin neoliittiset piikivikaivokset ovat Euroopan suurin ja varhaisin muinaisten kaivosten kokoelma. Ne ovat myös merkittäviä kaikkien käytettyjen teknisten ratkaisujensa vuoksi.

  • VAR? Rue de Nouvelles 7032, Mons
Kuva: Spiennesin esihistorialliset kaivokset Ines sKaikki Creative Commons

8. Notre-Damen katedraali Tournaissa

Notre-Damen katedraali Tournaissa rakennettiin 1200-luvun ensimmäisellä puoliskolla. Tämä vaikuttava rakennus on rakennettu goottilaiseen tyyliin monine torneineen ja veistoksineen.

WIFI.se
  • VAR? Place de l'Evêché 1, Tournai
Notre Dame-katedralen i Tournai - Unesco världsarv i Belgien
Notre Damen katedraali Tournaissa, kuva: Pixabay

9. Plantin-Moretus-museo

Plantin-Moretus-museo on renessanssin ja barokin aikakaudelta peräisin oleva kirjapaino ja kustantamo. Kirjapaino liittyy muun muassa typografian keksimisen ja leviämisen historiaan. Kirjansitoja Christophe Plantinin tarinaa kertovasta museosta tuli suosikkimuseomme, kun vierailimme Antwerpenissä vuonna 2018.

10. Bokur-metsät Karpaateilla ja muilla Euroopan alueilla.

Tämä laaja pyökkimetsä ulottuu peräti 12 maan alueelle. Se alkoi levitä viimeisen jääkauden lopulla muun muassa Alppien ja Karpaattien eristetyiltä alueilta, ja se leviää edelleen.

  • VAR?  12 maata
Urbokskog och andra Unesco världsarv i Belgien

11. Stocletin palatsi

Pankkiiri ja taidekeräilijä Adolphe Stoclet tilasi tämän vaikuttavan talon johtavalta arkkitehdiltä vuonna 1905. Vuonna 1911 valmistunut talo ja puutarha merkitsivät käännekohtaa jugendtyylissä, joka muodosti Art Decon ja modernin arkkitehtuurin liikkeen.

  • VAR? 1150 Woluwe-Saint-Pierre

12. Vallonian suuret kaivokset

Valloniassa on hiilikaivoksia 1800- ja 1900-luvuilta. Kaivosalueilla on nähtävillä varhaiselta teollisuuskaudelta peräisin olevaa arkkitehtuuria, ja myös 1600-luvulta on löydettävissä teollisia jälkiä.

  • VAR?  Vallonien (Grand-Hornu Boussussa, Bois-du-Luc La Louvièressa, Bois du Cazier Charleroissa ja Blegny-Mine Blegnyssä).

13. Le Corbusierin arkkitehtoniset teokset

17 kohdetta on valittu arkkitehti ja taiteilija Le Corbusierin töistä. Monet niistä sijaitsevat Ranskassa, ja osa eksoottisissa osissa maailmaa. Yksi rakennuksista, Maison Guiette, sijaitsee Antwerpenissä Belgiassa.

  • VAR?  Antwerpen (ja useat muut maat maailmassa)

Mitkä Unescon maailmanperintökohteet Belgiassa olet nähnyt?

Mitkä Unescon maailmanperintökohteet Belgiassa olet nähnyt? Mitkä niistä kiinnostavat sinua?

Gent
Kaikki Unescon kulttuuriperintömme eri maissa. Klikkaa kuvaa!

Tilaa uutiskirjeemme