Menu Close

Belgialainen olut - ja Belgian panimot

Belgialainen olut on jännittävää, ja vierailu belgialaisissa panimoissa on seikkailu. Löydät kaikkea vehnäoluesta ja trappisti-oluesta kirsikkaolueseen ja spontaanisti käyneeseen olueen, jotka valmistetaan samalla tavalla kuin sata vuotta sitten. Belgiaa on joskus kutsuttu "oluen Disneylandiksi", ja on helppo ymmärtää, miksi - belgialaisen oluen maistaminen on kuin lähtisi harvinaisen yllättävään vuoristoratamatkalle.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Belgialainen olut on jännittävää

Minä (Helena) tutustuin belgialaiseen olueen ensimmäisen kerran työmatkalla Belgiassa. Gent 2013. Menin illalla ulos kollegoideni kanssa ja join kaksi olutta. Se oli hyvää, mutta en millään pystynyt ymmärtämään, miksi tunsin oloni niin vaikuttuneeksi. Se oli ennen kuin tajusin, että belgialainen olut voi olla... erittäin vahva.

Belgisk öl
Olutta De Koninckin panimossa Antwerpenissä

Tiedän nyt, että belgialainen olut voi olla maukas, vahva, hedelmäinen, hapokas ja yllättävä monella muulla tavalla. Peter ja minä olemme matkustaneet takaisin Belgiaan useita kertoja ja vierailleet erilaisissa panimoissa. Tässä teemme yhteenvedon siitä, mitä olemme oppineet belgialaisesta oluesta, ja annamme parhaat vinkkimme Belgian panimoihin ja olutbaareihin Brysselissä.

Peter panimossa Belgiassa

Belgialainen olut: trappisti- ja luostarioluet

Trappistinen olut on olutta, jota luostareissa panevat munkit, jotka kuuluvat luostariin. Portaikon portti. Jotta olutta voidaan kutsua trappistiseksi olueksi, tiettyjen lisävaatimusten on täytyttävä. Trappist on suojattu tavaramerkki, jonka omistaa ja jota valvoo International Trappist Association. Vain jos järjestö on hyväksynyt tuotteen, se voidaan merkitä "aidoksi trappistituotteeksi".

Luostarit, jotka eivät täytä trappisti-oluille asetettuja vaatimuksia, voivat valmistaa "luostarioluita", jotka muistuttavat trappisti-oluita. Näitä oluita koristavat usein luostarien tai munkkien kuvat.

Trappistinen olut - vahva ja maukas

Trappistiset oluet ovat yleensä ylikäymisteitse valmistettuja, maukkaita ja alkoholipitoisuudeltaan korkeita (6-11 tilavuusprosenttia). Oluille on usein ominaista suuri maltaiden määrä, ja niitä kuvaillaan usein täyteläisiksi ja runsaan makeiksi. Joitakin merkkejä maustetaan myös esimerkiksi mausteilla, yrteillä tai raakasokerilla.

Belgisk öl - Orval
Trappisti-olut Orval Gentin ravintolassa - monille belgialaisille oluille on omat lasinsa

Puolet kaikista trappistiluostareista sijaitsee Belgiassa.

Puolet maailman 12:sta olutta tuottavasta trappistiluostarista sijaitsee Belgiassa. Näiden luostareiden tunnetuin olut on Chimay, jota voi ostaa Systembolagetista Ruotsissa. Joitakin pieniä tuotemerkkejä voi saada vain matkustamalla kyseiseen luostariin.

Kaksinkertainen ja kolminkertainen - tumman- tai kullankeltainen.

Dubbel on trappisti- ja luostarioluen tyyli. Tämä olut on tummaa, maltaista, hieman makeaa ja sen alkoholipitoisuus on 6-7 tilavuusprosenttia. Tripel on sen sijaan väriltään kullankeltainen, ja se on vahva olut, jossa on selvä makeus. Alkoholipitoisuus on usein noin 10 prosenttia.

Belgisk öl - Tripel Karmeliet
Tripel Karmeliet, alkoholipitoisuus 8 tilavuusprosenttia.

Belgialainen olut: Witbier (maustettu vehnäolut)

Witbier tai bier blanche (vehnäolut tai "valkoinen olut") on ylikypsytetty olut, jossa käytetään ohramaltaan lisäksi myös jonkin verran vehnämaltaita. Belgiassa on pitkään kokeiltu vapaasti mausteita ja makuja.

Tämä eroaa Saksasta, jossa noudatettiin pitkään "Reinheitsgebot"-sääntöjä, eli tiukkoja sääntöjä, joilla säänneltiin, että Saksalainen olut voi sisältää ainoastaan humalaa, maltaita, hiivaa ja vettä.

Witbier - korianterin tai appelsiininkuoren kanssa

Belgialaisen Witbierin valmistuksessa käytetään usein mallastamatonta vehnää, ja vehnämaltaiden osuus on pienempi kuin saksalaisessa vastineessa. Belgialainen Witbier maustetaan usein esimerkiksi korianterilla ja appelsiininkuorella. Ehkä tunnetuin belgialainen vehnäolut on Hoegaarden, jota saa myös ruotsalaisesta Systembolagetista.

WIFI.se
Belgisk öl - ölkryddor
Oluen maustaminen ja maustaminen Belgiassa

Belgialainen olut: Spontaanisti käynyt olut, hapan olut ja hedelmäolut.

Toinen belgialaisen oluen ainutlaatuinen piirre on se, että olutta valmistetaan spontaanisti eli ilman hiivan lisäämistä. Tämä on vanhin tapa valmistaa olutta, ja siinä annetaan ilmassa olevien mikro-organismien vaikuttaa olueen, jota säilytetään suurissa avoimissa säiliöissä tai tynnyreissä. Oluen valmistaminen tällä tavalla on nykyään harvinaista, mutta sitä tehdään muutamissa paikoissa, kuten Castillionin panimossa Brysselissä.

Bryggerier i Belgien - Cantillion i Bryssel
Vanhan tyylin jäähdytys Cantillion-panimossa Brysselissä

Lambic ja Gueuze - kuten 100 vuotta sitten

Tällä vanhanaikaisella tavalla valmistettua spontaanisti käyvää olutta kutsutaan Lambiciksi. Lambicia myydään harvoin puhtaana, vaan eri vuosikerrat sekoitetaan keskenään Gueuze-nimiseksi olueksi. Toinen tapa on maustaa lambic marjoilla tai hedelmillä. Olut on hapokas ja saattaa maistua hieman etikkaiselta, mutta se on monitahoinen ja mielenkiintoinen.

Punaista ja ruskeaa olutta - idästä ja lännestä

Spontaanisti käyneiden oluiden lisäksi on olemassa muitakin belgialaisia oluita, joilla on hapan maku. Flanderissa on kaksi erilaista hapanta olutta, jotka eivät käy spontaanisti. Läntisessä osassa valmistetaan punaista olutta ja itäisessä osassa ruskeaa olutta (oud bruin). Olut käy metallisäiliöissä ja puutynnyreissä, ja se hapatetaan maitohappobakteerien avulla. Tämän jälkeen olutta kypsytetään vähintään 18 kuukautta ja sekoitetaan nuorempiin ja vanhempiin oluisiin ennen kuin tuote on valmis.

Bryggerier i Belgien
Oluttynnyreitä Mechelenin panimossa

Hedelmäolut - kirsikoiden tai vadelmien kanssa

Hedelmäolutperinne on peräisin gueuzesta, johon lisätään usein kirsikoita tai vadelmia käymisen edistämiseksi tai maun lisäämiseksi. Näitä hedelmäoluita, joita kutsutaan kriekiksi (kirsikka) ja frambozeniksi (vadelma), voidaan pitää olutmaailman "samppanjana".

Nykyään valmistetaan paljon enemmän kaupallisia hedelmäoluita, jotka perustuvat hedelmäsiirappeihin tai -esansseihin, jotka ovat huomattavasti makeampia. Näistä hedelmäoluista on tullut erittäin suosittuja sekä Belgiassa että kansainvälisesti, ehkäpä myös niiden keskuudessa, jotka eivät muuten pidä oluesta.

Bryggerier i Belgien - Cantillion i Bryssel
Maistellaan gueuzea ja hedelmäolutta Cantillionin panimossa Brysselissä.

Belgialainen olut: Saison

Saison on belgialainen olut, joka on peräisin Vallonian maaseudulta eli Belgian ranskankielisestä osasta. Alun perin se oli keväällä valmistettava kausiolut. Olut on kuivaa ja maultaan mausteista.

Neljä jännittävää panimoa Belgiassa

Belgiassa on paljon panimoita, ja jos haluat oppia lisää tuotannosta, kannattaa ehdottomasti käydä opastetulla kierroksella. Vierailimme neljässä panimossa Belgiassa, ja kaikki ne olivat hyvin mielenkiintoisia, eri tavoin.

Bryggerier i Belgien

1. De Koninck Antwerpenissä

De Koninck on suuri panimo vuonna Antwerpenjossa valmistetaan myös juustoa, suklaata ja leivonnaisia. Opastettu kierros täällä on erityinen kokemus! Kierros alkaa ja päättyy oluen nauttimiseen, ja siinä välissä sinua opastetaan panimon historiaan seinillä olevien animaatioiden ja elokuvien avulla.

 • Öljy: Wild Jo, Tripel d'Anvers, Bolleke ja De Koninck Specials.
 • Näe ja tee: Nykyaikainen opastettu kierros, jossa on animaatioita, juustonvalmistus, leipomo, suklaapuoti, olutkauppa ja Black Smoke -liharavintola.
 • Osoite: Mechelsesteenweg 291, Antwerpenin kaupunki
Bryggerier i Belgien - De Koninck
Belgisk öl

2. De Halve Maan Bruggessa

Brewery De Halve Maan (The Half Moon) kaupungissa laituri perusti Maen perhe vuonna 1856, ja sama perhe on johtanut sitä sukupolvesta toiseen. Ajan myötä kaupungin pieni panimo kävi liian pieneksi suurelle tuotannolle, ja oluen kuljettamiseksi maan alle rakennettiin 3,2 kilometrin pituinen putki (!).

 • Öljy: Straffe Hendrik ja Brugse Zot
 • Näe ja tee: Todella mielenkiintoinen opastettu kierros ja ravintola, jossa on ruokaa ja olutta.
 • Osoite: Walplein 26, Brugge
Bryggerier i Belgien - De Halve Maan
Bryggerier i Belgien - De Halve Maan

3. Het Anker Mechelenissä

Mechelenissä (kuten kaikissa Belgian kaupungeissa) oli ennen useita panimoita. Nykyään on jäljellä vain Het Anker, ja syynä tähän on se, että tämä panimo uskalsi keskittyä erilaisiin, luonteikkaisiin oluisiin, kun taas kaikki muut panimot valmistivat suosittua lagerolutta.

 • Öljy: Gouden Carolus Classic, Gouden Carolus Triple ja muut sekä viski.
 • Näe ja tee: Opastettu kierros, ja voit myös syödä illallista panimon ravintolassa.
 • Osoite: Guido Gezellelaan 49, Mechelen
Bryggerier i Belgien - Het Anker
Belgisk öl

4. Cantillon Brysselissä

Cantillonin panimossa olut valmistetaan perinteisellä tavalla eli täsmälleen samoissa tiloissa ja täsmälleen samalla tavalla kuin sata vuotta sitten. Olut jäähdytetään katolla ulkoilmalla, mikä tarkoittaa, että olutta voidaan valmistaa vain talvikuukausina. Yksi täällä valmistettavista oluista on aito Gueuze.

 • Öljy: Lambic, Gueuze ja hedelmäolut, valmistettu perinteisellä tavalla.
 • Näe ja tee: Tutustu vanhoihin panimomenetelmiin opastetulla kierroksella, maista Gueuze- ja kirsikkaolutta ja osta olutta (enintään potti per henkilö).
 • Osoite: Cantillon-panimo/Brysselin Gueuze-museo, rue Gheude 56.
Bryggerier i Belgien - belgisk öl
Bryggerier i Belgien - Cantillion

Bonus: Neljä siistiä olutbaaria Brysselissä

Jos pidät oluesta ja olet vierailulla Brysselissä, voit myös käyttää tilaisuutta hyväksenne ja vierailla useissa viileät olutbaarit. Tässä on neljä kahvilaa ja pubia, jotka erottuvat joukosta.

1. Delirium Café

Jos aiot käydä yhdessä olutbaarissa Brysselissä, se on Delirium Café! Siellä on maailman suurin olutvalikoima, jossa on yli 3000 eri olutta yli 60 eri maasta. Pubi sijaitsee osoitteessa Impasse de la Fidélité 4.

Belgisk öl på Delirium Café

2. Poechebellen kellari

Poechebellekelder tarkoittaa "nukkekellaria", ja vuonna 1806 täällä aloitti toimintansa nukketeatteri. Nyt marionetit viihdyttävät pubin kävijöitä roikkumalla ja roikkumalla katosta. Täällä ollessasi voit valita 150 eri olutlajin joukosta. Pubi sijaitsee osoitteessa Rue du Chêne 5.

Belgisk öl på Poechebellekelder

3. paperikukka

La Fleur en papier on yksi Brysselin vanhimmista ja tunnetuimmista kahviloista. Siellä tarjoillaan yksinkertaista ruokaa, mutta ennen kaikkea tänne tullaan hyvän oluen ja nostalgisen tunnelman vuoksi. Kahvilan avasi runoilija Geert van Bruaene vuonna 1944, eikä siihen ole sen jälkeen koskettu. Osoite: Rue des Alexiens 53-55 (Cellebroerstraat 55).

Belgisk öl på La Fleur en Papier

4. Cirio

Le Cirio on miellyttävä ja kaunis vanha kahvila, joka on sisustettu vuonna 1909 ja jossa voit nauttia oluen tai drinkin. Ennen vanhaan pörssimeklarit kävivät täällä juomassa, ja ne, joilla ei ollut mennyt kovin hyvin kaupassa, tilasivat mielellään "puolet ja puolet". Juomaa, joka koostuu puoliksi kuplista ja puoliksi valkoviinistä, voi edelleen tilata. Baari sijaitsee osoitteessa Rue de la Bourse 18-20.

Bryssel drink

Millaisia kokemuksia sinulla on belgialaisesta oluesta ja belgialaisista panimoista?

Oletko juonut belgialaista olutta ja mistä pidät siinä? Oletko käynyt panimoissa Belgiassa? Kerro meille!

Kaikki parhaat vinkkimme Belgiaan. Klikkaa kuvaa!

Tilaa uutiskirjeemme