Meny Stäng

Rapport från Elmia Husvagn Husbil 2018

Här kommer en rapport från Elmia Husvagn Husbil 2018! Vi åkte ner till mässan i fredags efter jobbet och har nu hunnit gå runt på mässan under hela lördagen. Årets mässa bjuder på små och stora husbilar, en del nyheter på inredningsfronten, små lätta husvagnar samt en hel del annat smått och gott. Välkommen att läsa vår första rapport från Elmia!

Elmia Husvagn Husbil 2018

Från början trodde vi inte att vi skulle hinna ner till mässan. Vi har ju alldeles nyss kommit hem från en två månader lång husbilsresa i Europa. Men när Elmia Husvagn Husbil 2018 närmade sig började det klia lite … Detta är ju ändå camparnas julafton! På fredag eftermiddag, efter jobbet, började vi alltså rulla söderut mot Jönköping och Elmia.

Elmia Husvagn husbil 2018
Besökarna strömmar in till Elmia Husvagn Husbil 2018

Husbilar i alla storlekar

Mässan bjuder på husbilar i alla olika storlekar och utföranden. Små plåtisar fortsätter att vara populära och drar många nyfikna. Många av plåtisarna är liksom husbilarna vita, men en del är också mer färgglada, som till exempel de orangea Road car, som vi också såg på Caravanmässan i Helsingfors.

Röd husbil
Röda plåtisar från Sunlight
Orange husbil
Orange plåtisar från Road car

När det gäller husbilar i ”mellanstorlek” verkar en av årets trender vara att ha en u-soffa längst bak, och att kunna fälla ner en säng över denna från taket. Vi har kollat på massor av nya modeller och ett reportage kommer inom kort. Under tiden kan vi visa några bilder på mässans kanske största husbil.

Concorde Centurion 1165 GSI är 11,6 meter lång och utrustad med en slide-out så att man får extra utrymme efter att man stannat. Priset på bilen som visades på mässan, inklusive utrustning, var drygt 8,2 miljoner och när vi passerade var den redan såld.

Concorde centurion
Concorde Centurion – för den som vill ha en ”lite” större husbil

Concorde Centurion är utrustad med ett garage så att man kan ta med sig personbilen på resan. Man måste nog dock välja en mindre bil än den som visas upp på mässan om man ska kunna stänga garageluckan …

Concorde Elmia
En liten bil får plats i Concordes garage – men kanske inte just denna

Små och lätta husvagnar

Flera små och lätta husvagnar visas på mässan. Den allra minsta är kanske RC Mini Campa från Campa Sweden, med en längd på 2,5 meter och totalvikt på 750 kilo. Den här husvagnen är egentligen enbart utrustad med sängar och priset är 32 800 kronor.

Liten husvagn
RC Mini Campa från Campa Sweden

Ett annat intressant husvagnsmärke är Sprite, från Swift Group. Sprite är ett av Europas äldsta husvagnsmärken och gör nu comeback i Sverige. Husvagnarna säljs endast över nätet, och tanken är bland annat att man ska kunna köpa en bra husvagn till ett lite lägre pris. ”Lägg en husvagn i kundvagnen”, helt enkelt. Vi återkommer med mer information och bilder inifrån!

Husvagnar Elmia
Tre husvagnar från Sprite visas på höjden

Smått och gott på mässan

En riktig campingmässa bjuder inte enbart på husbilar och husvagnar, utan också på tillbehör och annat smått och gott. Vi såg bland annat tallrikar och fat i melamin i lite roligare utföranden än man är van vid, från webbshopen From Italy.

Nyhetsbrev
melamin
Tallrikar och glas från webbshopen fromitaly.se

Vi fastnade också för en grymt mysig hängmatta (eller vad den kan tänkas heta?), som man antingen kan hänga i ett stativ eller i ett träd. Här hade jag kunnat stanna en timme eller två! Sååå himla bekvämt efter allt traskande på mässan! Hängmattan kostar 3000 kronor och kan enligt försäljaren köpas på Naturkompaniet i Gävle.

Rapport från Elmia från en hängmatta
Bekvämt på Elmiamässan

Camparnas julafton

Att komma till Elmia-mässan handlar inte bara om att kolla in husbilar och husvagnar, utan minst lika mycket om att träffas och umgås! På översta bilden ser du oss tillsammans med husbilsbloggarna Göran och Anette, som driver bloggen Kors och Tvärs och som snart ger sig ut på en härlig övervintringsresa i Europa.

Vi har också hunnit träffa bloggarna bakom Husisblog, Hobby on the road och Our Vantastic Travels, samt massor av utställare, husbilsjournalister och läsare. Fantastiskt kul!

Oktobertältet Elmia
Peter i Oktobertältet, när vi precis anlänt på fredagskvällen

Vi återkommer snart med ett reportage om intressanta husbilar, och kanske också någon husvagn, på Elmia Husvagn Husbil 2018. Har du också varit på mässan? Såg du något intressant eller något du fastnade för? Berätta gärna!

Freedom
Vi gillar budskapet på Sunlights solstolar!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev