Meny Stäng

Åland, Finland, Tunisien … och en film från Höga Kusten

Annons

Vilken fantastisk resa vi haft på Åland! Nu befinner vi oss i Finland, och snart ska vi till Tunisien. Men sedan kommer vi faktiskt tillbaka till Finland igen. Hänger du med i svängarna? Nej, inte vi heller. Happy Friday!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Åland

Vi spenderade nästan tio dagar på Åland i vår husbil, under en resa i samarbete med Visit Åland. Vi hann se en hel del, och det var väldigt intressant. Den här gången blev det inte bara Mariehamn och Eckerö, utan också Geta, Sund, Föglö och Kökar.

Vi fascinerades av alla blommande äppelträd, alla båthus, all lokalproducerad mat och alla färjeförbindelser. Det var också otroligt fascinerande att lära sig mer om den tid då Åland var ryskt, och allt dramatiskt som hände under den perioden …

Är det inte så att vi svenskar har lite dålig koll på dessa historiska händelser? Det kände i alla fall vi att vi hade … Vi berättar snart mer!

Det finns många olika färjeförbindelser på Åland

Högsäsongen på Åland är ganska kort, och i vissa fall kändes det som att vi var här på ”försäsong”. Några ställen hade stängt, andra öppnade när man dök upp och åter andra hade egna lösningar … Spana in 24/7-stället nedan, som vi hittade vid en vandringsled på Föglö. Där fanns läsk, chips, choklad och glass, och en låda att lägga kontanter i. Inte så dumt ändå!

”Butik” med självservice vid en vandringsled på Föglö

Finland

Vi har nu kommit till fasta Finland. Vi tog färja från Kökar till Galtby i Finlands skärgård, och fortsatte sedan i riktning mot Åbo, över broar och med bilfärjor.

Vi har både fricampat och bott på campingar: Solliden Camping och Ekenäs Camping. Båda campingarna är natursköna och välskötta med bra standard och trevlig personal. På båda campingarna går det också bra att prata svenska.

Vi är ju nu i trakter där relativt många pratar svenska. Exakt när svenska funkar och inte har vi inte riktigt lyckats räkna ut. I dessa områden går det ofta bra, men ibland är det engelska som gäller. Oavsett är människor mycket hjälpsamma överallt!

Fint på Solliden Camping utanför Åbo

Vardagsbestyr

Vår plan är att vi framöver ska se oss om i Finland, men vi har inte hunnit med att se så mycket ännu. Sedan vi kom hit har vi mest stått still för att sköta vardagssysslor och jobba. Den senaste tiden har gått i ett, med olika sponsrade uppdrag, och då hinner vi inte riktigt med sånt som att städa, tvätta, handla, ta hand om ekonomi och allt annat som man måste göra för att vardagen ska fungera.

Vi har haft massor av krångel med internet (och räkningar) efter byte av telefonbolag och har ringt hundra telefonsamtal om detta, känns det som. Jag (Helena) har också kommit efter med de artiklar som jag skriver på uppdrag åt ett husbilsföretag. Så jag har skrivit och skrivit dessa dagar …

Så skönt att få tid för att tvätta …

Dessutom har Peter äntligen kommit igång med ett fixarprojekt i husbilen som han planerade för längesedan, men som vi inte haft tid med. Men nu så! Det är inte klart ännu, men vi visar och berättar förstås när det är färdigt …!

Vad gör Peter egentligen? Ett nytt projekt i husbilen är på gång …

Förberedelser för Destinationstorget på Elmia Husvagn Husbil 2023

Ja, och så jobbar vi ju jättemycket för att förbereda det helt nya ”Destinationstorget” på Elmia Husvagn Husbil 6-10 sept 2023! Du kommer väl!?

I F-Hallen (Det stora tältet) kommer det bli fokus på platser att besöka under resan, med utställare, föreläsare, smakprovningar och massor av fina priser att vinna. Vi har precis uppdaterat vår sida om Destinationstorget, med föreläsare och utställare. Läs här: Destinationstorget 2023.

Snart dags för Tunisien

Vi förbereder oss också så smått för att alldeles snart resa till Tunisien! Det är flera år sedan detta fina nordafrikanska land hade ett direktflyg från Sverige, men nu är det dags! Med start den 19 juni 2023 kommer rutten Arlanda – Tunis trafikeras en gång i veckan, på måndagar. Vi reser med premiärflyget!

Vi kommer inte hinna skriva här på FREEDOMtravel under resan (nåja, kanske en liten hälsning på ”Happy Friday”), men om du vill följa vårt äventyr kan du hänga med i realtid (mer eller mindre) på Instagram:

Tunisien
En bild från vår förra resa i Tunisien

Film från Höga Kusten

Vad mer? Jo, Peter har klippt ihop en film från vårt besök i Höga kusten! Den kan du spana in här …

Bäst denna vecka

Bäst denna vecka? Hela resan på Åland var fantastisk! Extra fint var det att besöka en före detta kollega som kommer från Åland och som nu bor där. Väldigt roligt att ses!

Din tur … Vad kan du lyfta upp som positivt från veckan?

Hemma hos en kollega och vän på Åland

Veckan som kommer

Vi har vår ”husbilsbas” i Finland för tillfället, men kommer snart flyga till Arlanda och vidare till Tunisien. När resan i Tunisien är avklarad fortsätter vi vår rutt norrut genom Finland …

Här på FREEDOMtravel kan du vänta dig lite blandat innehåll under veckan. Det blir ett Ålandsreportage eller två, men också gästreportage från Sverige, Europa och ett spännande stan-land. Gott och blandat med andra ord!

Missade du förra Happy Friday? Läs Till Åland med Finnlines – på nya husbilsäventyr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev