Meny Stäng

Kepulauan Gili – paradisöarna ett stenkast från Bali

Annons

FREEDOMtravel gästas idag av Henrik Ulleryd som driver Baliexperten och arrangerar resor till Bali med omnejd. Här kommer  ett inspirerande inlägg om Giliöarna, som tillhör Lombok och är lättillgängliga från Balis kust.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Värmande solstrålar som sipprar in genom gardinerna och exotisk fågelsång får en att vakna med ett leende på läpparna, och när frukosten ackompanjeras av en nypressad kokosnötsjuice, vattenmelon och ananas är det svårt att hålla sig själv från att nypa sig i armen. Välkommen till Gili Kepulauan.

Kritvita stränder

Med kritvita stränder, kristallklart vatten, och ett lugnt avslappnat tempo där motordrivna fordon är förbjudna har Kepulauan Gili, Giliöarna, lyckats förstöra många besökares reseplanering. Det är helt enkelt svårt att lämna denna exotiska ögrupp när man väl har hamnat här. Och när man väl bor i sin exotiska bungalow alldeles vid strandkanten, ett par steg ifrån ett uppfriskande dopp i havet  är det inte svårt att förstå varför.

Välkommen till Giliöarna

Giliöarna ligger strax utanför Lomboks nordvästra kust och består av tre små öar; Gili Trawangan, Gili Air och Gili Meno. Trots att öarna bara ligger en kort båtresa ifrån varandra har de olika karaktär. Gili Trawangan är ögruppens största ö, och också där som du hittar flest bebyggelse och aktiviteter.

Gili Air brukar föredras av den som önskar bekvämlighet, men ett lite lugnare och mer avkopplande tempo. Gili Meno är den minsta och också den mest orörda ön. Man kan enkelt och bekvämt utforska de olika öarna då det går flera båtturer dem emellan, vilket underlättar för att komma underfund med vilken som blir ens personliga favoritön.

För att göra öarna än mer idylliska är motordrivna fordon inte tillåtna, vilket bidrar till avkopplande promenader eller cykelturer. Lokalbefolkningen använder sig att häst och vagn, som även fungerar som taxiservice för att transportera varor.

Small Wooden Long Boats On Blue Sea

Snorkling och dykning

Några enstaka simtag från stranden öppnar sig en fantastisk undervattensvärld, fiskar och koraller i en exotisk färgprakt. Stora stim av bläckfiskar. Sköldpaddor som simmar vid din sida. En dröm? Nej, den vardag som Gilliöarna erbjuder. Givetvis kan du även dyka, och det finns flera olika dykklubbar som arrangerar både kurser och fun dives.

Swimming green turtle (Chelonia mydas) and diver, Gili meno, Lombok, Indonesia

Att ta sig till Giliöarna

Det är enkelt att ta sig till Giliöarna både från Balis östkust och från Bangsal och Teluk Nare på Lomboks västkust. Du kan välja mellan mer långsamma och bekväma båttransporter till snabba speedboats, beroende på vad du känner för.

Så mycket mer än bara perfekta stränder

Giliöarna erbjuder så mycket mer än bara stränder som omsluts av klarblått vatten. I och med sitt rika marinliv är det en utmärk destination för att kittla smaklökarna och avnjuta färsk fisk och skaldjur som de lokala fiskarna fångat tidigt samma morgon. För surfentusiasten erbjuds ofta surfvänliga vågor och givetvis är fisketurer någonting som ofta ligger högt på besökarens att-göra-lista. Eller varför inte vandra runt Gili Trawangan och få en insyn i lokalbefolkningens vardag?

Giliöarna6

Detta är bara några axplock av allt det som denna underbara ögrupp har att erbjuda, och att varva detta med att koppla av med en bra bok på en kritvit sandstrand med en utsikt där Lomboks mäktiga vulkan Gunung Rinjani reser sig i bakgrunden är svårslaget.

Boka din resa till Giliöarna och låt dig invaggas i denna förföriska paradisomgivning, och som sagt, se till att avsätta några extra dagar för att inte riskera att hela din reseplanering går i stöpet.

Seaview from bamboo hut on beach on Gili Air island, off Bali in Indonesia

Prenumerera på vårt nyhetsbrev