Meny Stäng

Få ersättning för försenat flyg – såhär gör du!

I samarbete med Flightright

Har du drabbats av försenat flyg någon gång? Vet du om du hade rätt till ersättning för förseningen, och fick du i så fall ersättningen utbetalad? I många fall har man rätt till ersättning för försenat flyg, men det är inte helt enkelt att veta hur man ska göra för att faktiskt få sina pengar. I samarbete med Flightright berättar vi om ett sätt som kan göra processen betydligt enklare.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Försenat flyg

Hur jobbigt är det inte när man drabbas av försenat flyg? Ofta befinner man sig redan på flygplatsen, och man kan inte använda tiden varken åt något trevligt eller något nyttigt. Ofta får man inte veta hur lång förseningen är heller. Det kanske börjar med en timme, och slutar med åtta. Under tiden sitter man där man sitter, oftast obekvämt, och försöker få tiden att gå.

Flygplatsen i Barcelona

Ännu värre är det förstås om man faktiskt har en viktig tid att passa. Kanske ska man till en konferens eller så ska man tillbaka till jobbet. Man förlorar värdefull tid då man kunde ha gjort något helt annat, och kanske förlorar man också pengar.

ersättning för försenat flyg

Flygförseningar vi varit med om

Vi har varit med om försenade flyg vid några tillfällen. En gång blev jag (Helena) försenad ungefär tio timmar från Kanarieöarna. En gång när Peter och jag skulle flyga hem från Kenya blev vi flera timmar försenade, vilket gjorde att vi missade vår anslutande flight i Dubai.

Vi blev också försenade en gång i Beijing i Kina, då vi blev bussade till ett iskallt hotell där vi fick sitta och vänta ut förseningen … Ingen av dessa gånger ansökte vi om ersättning, men det hade vi kanske kunnat göra!

Hotell Beijing
På det här supertrista hotellet i Beijing väntade vi ut en flygplansförsening …

När Har man rätt till ersättning?

Man har rätt till ersättning när flygbolaget är ansvarig för förseningen, men om förseningen beror på omständigheter som flygbolaget inte kan rå över har man inte rätt till ersättning. Det innebär att man har rätt till ersättning vid tekniska fel eller sjukdom bland personalen, men inte om förseningen till exempel beror på strejk, politisk instabilitet, fågelkollision eller dåligt väder.

Snö Kiev

Hur gör man för att få ersättning?

Bara för att man har rätt till ersättning är det inte säkert att det är enkelt att få ut den. Man kan ansöka om ersättning på egen hand, men det kan ibland vara komplicerat att veta hur man ska göra och man får räkna med att lägga ner en del tid. Ett alternativ kan då vara att få hjälp via Flightright. På Flightrights webbsida kan du snabbt se vilken ersättning du har rätt till, genom att använda den kostnadsfria ersättningskalkylatorn.

Flightright

Om man tillåter företaget att gå vidare med ärendet kontaktar de flygbolaget, driver frågan vidare till domstol om det behövs och sätter slutligen in ersättningen på ditt bankkonto. Om Fligthright lyckas kräva in ersättning drar de av 29,75 procent inklusive moms i provision. Om de misslyckas betalar du ingenting för den tid de lagt ner. Efter att nu ha läst på kommer vi nu vara lite noggrannare nästa gång, så att vi inte missar ersättning vi har rätt till!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev