Annons

Vad kan man göra i Lappland – vad kan man se och uppleva? Här kommer en lista på saker att se och göra i Lappland. Häng med!

Innehållsförteckning

Att göra i Lappland

Lappland (Lapparnas land) utgör ca 1/4 del av Sveriges yta och har ca 90 000 invånare, och sju nationalparker. I Lappland hittar du Sveriges högsta berg Kebnekaise 2111 meter och Torneträsk som är Lapplands största sjö och näst djupaste med sina 168 meter. Åk skidor på sommaren i midnattssol!

Göra i Lappland

Lappland är ett landskap i norra Norrlands inland i absolut norra Sverige. I väster gränsar landskapet till Norge, i nordöst till Finland, i öster till Norrbotten, i sydost till Västerbotten samt i söder till Ångermanland och Jämtland.

Göra i Lappland

1. Våga forsränning i vindelälven

Idag har vi gjort forsränning i Vindelälven. Arrangörerna heter Forsknäckarna och turen utgick från Ekorrsele, mellan Umeå och Lycksele. Den översta forsen var nivå 4 (nivåerna är 1-6, där 6 räknas som ofarbar med fara för livet). De högsta vågorna var ca 3 meter höga. En riktig adrenalinkick!

Göra i Lappland

2. Prova på höghöjdsbana vid Vindälven

”Forsknäckarna” har sitt ställe i Ekorrsele, som ligger vid Vindelälven mellan Lycksele och Umeå för hela familjen. Håll benen i styr eller

 • Svinga dig i sjön
 • Bada badtunna
 • Kasta yxa
 • Skjut med pilbåge
 • Paddla kajak
 • Plocka bär i skogen
 • Fiska från båt

Göra i Lappland

3. Åk inlandsbanan genom lapplands landskap

Ta Inlandsbanan och se naturen från tåget och gör en hållbar semester i Sverige. Du kan åka från Mora till Gällivare på två dagar enkel väg. Vilken upplevelse!

vy.se – Tåglinje från Stockholm till Narvik.
norrtag.se – Tåglinje mellan Kiruna och Luleå, samt Luleå och Haparanda.
inlandsbanan.se – Går sommartid och passerar Sorsele, Arvidsjaur, Jokkmokk och Gällivare.

Göra i Lappland

4. Bo på häftiga ishotellet i Jukkasjärvi

Drömmen blir verklighet om du bara bokar på. Många vill prova på minst ett dygn en gång i livet att bo i is och snö som skapades 1989. Ishotellet är världens största hotell av snö och is och isen är tagen från Torne älv, och 1000 ton behövs för att bygga hotellet med kyrka, bar och 100 sängplatser.

Göra i Lappland
Göra i Lappland, foto: Rünno via Wikimedia commons

5. Upplev en Lappstad i Lappland

På 1600-talet krävde kyrkan att kristendomen infördes i hela landet och att man bör besöka en kyrka några gånger per år. Avstånden är långa i Lappland och därför byggdes städer runt de få kyrkor som fanns norrut i Sverige. Lappstaden är ett av de fina kulturarv med kåtor, bodar nära en kyrka och där samerna kunde stanna kvar och träffas.

Göra i Lappland

6. Lär dig cool Samekultur

Följ med renskötare ut i skogarna och mata deras renar och få en unik inblick i deras liv och den samiska kulturen. Under vintermarknaden 2021 körs dagliga turer 1 – 7 februari med fasta avgångar. Hämtning och lämning med bil i centrala Jokkmokk ingår.

Göra i Lappland

7. Ha kul på Lycksele djurpark

Lycksele djurpark med Nordisk fauna sedan 1959. Här hittar du utter, krondjort, skogsvildren, vildsvin, gutefår, brunbjörn, ren, djärv, lodjur, myskoxe och mycket mer.

Foto: Silaks via Wikimedia commons

8. Spana in orten Lovikka

I orten Lovikka hittar du världens största lovikkavante som är 3,5 meter lång och står i ett stort skåp utanför skolbyggnaden. När du är på plats kan du besöka Erikas hus för det var hon som gjorde den första lovikkavanten. Erikas Hus är vanligtvis inte öppet men om du kontaktar Pajalas turistbyrå så hjälper de dig

Göra i Lappland

9. Upphöjs i Kiruna träkyrka

Utanför Kiruna centrum hittar du den vackra träkyrkan som byggdes mellan 1909-1912. Den är inspirerad av de fina norska träkyrkorna och klocktornet står utanför. Altare och altartavla är utförd av prins Eugen.

Göra i Lappland
Göra i Lappland, foto: Public domain via Wikimedia commons

10. Se UNESCO världsarvet i Lappland

Struves Meredianbåge använde den tysk-ryske astronomen Wilhelm von Struve i början på 1800-talet, för triangelmätning för att räkna ut jordens storlek. Bågen består av 265 mätpunkter runt jorden, varav sju i Sverige. Fyra ingår i världsarvet och en av dem på berget Tynnyrilaki i Kiruna.

Laponia är en av Europas större vildmarker (inklusive fyra nationalparker och två naturreservat) med vackert landskap: slätter, skog, fjäll och glaciärer. I Laponia finns också ett samiskt kulturlandskap och tusenåriga spår av mänsklig historia som ligger i Sarek nationalpark

Göra i Lappland
Göra i Lappland, foto: Hanna Gunnarsson via Wikimedia commons

11. Vandra i kungsleden

Kungsleden mellan Abisko och Hemavan är ett spännande äventyr och otroligt känt som en av världens kändaste och bästa vandringsleder. Leden som är drygt 400 kilometer lång och besökts av vandrare från hela världen.

Göra i Lappland
Göra i Lappland, foto: Tobias Barkskog via Wikimedia commons

12. Fascineras av Berget Kebnekajse

Uppleva lite av Kebnekaise som är Sveriges högsta berg på 2096 meter högt och ligger i Kiruna. Kebnekaise ligger i bergskedjan Skanderna och det är nordtoppen som är den högsta. Fjällstation med 200 bäddar för dig som vill bestiga Kebnekaise eller bara klättra en bit.

Göra i Lappland

13. Beundra Lapplands vackra norrsken

När man besöker Lappland på vinterhalvåret ska man beskåda norrsken. Sök upp en mörk plats för att få bästa upplevelsen.

Göra i Lappland
Göra i Lappland : foto: Veraldar via Wikimedia commons

14. Upptäck historiska treviksröset

Treriksröset bör väl upplevas en gång i livet som är gränsen mellan Sverige, Norge och Finland som ligger i sjön Koltajaure. Röset är världens nordligaste trelandspunkt och du kan ta dig dit via att gå från Kilpisjärvi eller en härlig båttur med M/S Malla & M/S Maria

15. Campa i Lappland

Att ta med sitt tält, husbil, husvagn eller ta din bil och upptäcka Norrland är ett större äventyr än resten av Sverige. Här har du forsar, vattenfall väldigt nära, och kommer du på sensommaren så kan du plocka exotiska bär. Har du inte ett fordon att bo i, eller om du inte vill bo i tält så finns det många som hyr ut kåtor. Vilket äventyr!

Göra i Lappland
Bild LKAB

16. Följ med på guidad tur i Kirunagruvorna

Gå på guidad tur i gruvorna i Kiruna. Gruvan i Kiruna är världens största underjordiska järnmalmsgruva där man bryter från gruvor, en på 1250 och en på 1365 meter under jord. Besök LKAB visitors Center.

Göra i Lappland
Göra i Lappland, foto: Jan Norrman via Wikimedia commons

17. Ta del av LKAB:s gruva i Malmberget i Gällivare

Malmberget (Berget Illuvare) upptäcktes år 1690 men den stora malmrushen kom igång 1888. Upplev historien i kåkstaden som den kallas om hur livet fungerade i slutet av 1800-talet. Boka guidad tur med turistkontoret i Gällivare till malmberget som kanske tar dig 1250 meter rakt ner i djupet.

Göra i Lappland

18. Inspireras av Bolidens Aitik koppargruva i Gällivare

Bolidens Aitik koppargruva är en av de största i Europa och här bryter man koppar, guld och silver. Karin Niva event & Support arrangerar guidade turer med stopp på koppargruvan, koppargruvan ligger 15 km sydöst om Gällivare.

Göra i Lappland
Göra i Lappland, foto: Jan Ainali via Wikimedia commons

19. Besök Kiruna

Kiruna är både den nordligaste och ytmässigt största kommunen i Sverige. Här hittar du både midnattssol och polarnatt, 6000 sjöar, skidor på midsommar vid riksgränsen.

Göra i Lappland
Göra i Lappland, foto: Wassen via Wikimedia commons

20. Utforska Gällivare

Gällivare är en av sex stora städerna i Lappland, och det finns en hel del att se och uppleva i naturen med massor av äventyr i Swedish Lappland. Spana in stora sjöfallet, djävulsklyftan, dundret naturreservat eller plocka bär och svamp på sensommaren.

Göra i Lappland
Göra i Lappland, foto Jürgen Howaldt via Wikimedia commons

21. Upptäck Arvidsjaur

Genom Arvidsjaur går inlandsbanan och de har flyg dagligen från Stockholm. Se grodkällan, trollforsen, rallarmuseet, eller prova på rensläde.

Göra i Lappland
Göra i Lappland, foto: lin208 via Wikimedia commons

22. Semestra i Arjeplog

Arjeplog är vackert belägen mellan de stora insjöarna Hornavan och Uddjaure i Skellefteälvens avrinningsområde. Upplev Galtispouda utsiktsplats, snöskoter, pimpla på isen eller gå på guidad jakt.

Göra i Lappland
Göra i Lappland, foto: Bengt Oberger via Wikimedia commons

23. Beskåda Jokkmokk

Jokkmokk bjuder på härliga naturupplevelser under alla årets fyra säsonger och massor av härliga sevärdheter. Kolla in Sveriges äldsta tall på Porjusberjet, lär dig mer i naturum Laponia, besök Jokmokks Jokkes museum, eller se vackra vattenfall.

Göra i Lappland
Göra i Lappland, foto: Karin Råghall via Wikimedia commons

24. Stanna i Dorotea

Dorotea ligger längst söderut av de största städerna i Lappland och har 17 naturreservat. Ta del av kullerbackens friluftsgård, husvagnsmuseet, klippväggen Borgahällan eller guidad fiske.

Göra i Lappland
Göra i Lappland, foto: Bengt A Lundberg via Wikimedia commons

25. Strosa på Stora sjöfallets (Stuor Muorkke) nationalpark

Stora sjöfalllet (Stuor Muorkke) nationalpark sedan 1909 med fjällryggar, Sveriges vackraste dal i norr, glaciärer söderut mellan Gällivare och Jokkmokks kommuner. Stora sjöfallet ingår i världsarvet Laponia sedan 1996.

Göra i Lappland, foto: Davood Mousavi via Wikimedia commons

26. Njut av Abisko nationalpark

Abisko nationalpark med fjäll och fjällängar, forsar och Skandinaviens största fjällsjö Torneåträsk i orten Abisko blir ett äventyr att besöka. Stanna till i Abisko fjällstation, åk skridskor på Torneträskisen, upplev trollsjön eller ta linbanan upp till berget Njuolja till Aurora sky station. Glöm inte rallarmuseet, Sameviste och gränsförsvarsmuseum.

Göra i Lappland
Göra i Lappland, foto: Uwe und Lukas via Wikimedia commmons

27. Upptäck Pieljekaise nationalpark

Pieljekaise nationalpark är en gammal björkskog som ligger 10 km söder om Jäkkvik i Lappland som är en av de sju nationalparkerna i Lappland. Högsta fjället är 1138 meter högt i norr och i söder finns rika fiskesjöar. Kungsleden passerar Pieljekaise och det finns även en övernattningsstuga i nationalparken.

Göra i Lappland
Göra i Lappland, foto: Jesper Rönnholm via Wikimedia commons

28. Fotografera runt Vadvetjåkka nationalpark

Vadvetjåkka Nationalpark med kalfjäll, vatten, myr, Glaciär och fjällbrörkskog som ligger utanför Torneträsk i Talma sameby vid den norska gränsen. Här finns några av Sveriges största kvartsgrottor/kalksten där den djupaste (Vojtaskallo) är 155 meter.

Göra i Lappland
Göra i Lappland: Laritaure

29. Ta dig till Sarek nationalpark

Sarek nationalpark är Sveriges största högfjällsområde med fjäll på över 2000 meter, där samer har bott och följt renens vandringar i urminnes tider i Jokkmokk. Naturen är som en saga med över 100 glaciärer, floder, bäckar, alpsjöar och hit kommer besökare från hela världen. Här ser du ”Braided Steams” som är flätade bäckar genom smältvatten från glaciärer.

Göra i Lappland
Göra i Lappland, foto: SiberianJay via Wikimedia commons

30. Gå runt i Padjelanta nationalpark

Padjelanta nationalpark (Badjelánnda ”det högre landet”) är den största nationalparken i Sverige vid gränsen mot Norge. Det är en högplatå och här bedrivs renskötsel under somrarna på flera platser. Rissájávrre är platsen som kallas ”otillgänglighetspol” och är längst bort från civilisationen.  

Göra i Lappland
Göra i Lappland, foto: Jonomorph via Wikimedia commons

31. Åk till Muddus (Muttos) nationalpark

Muddus (Muttos) nationalpark med gammelskog i Gällivare, och är Sveriges skogligaste nationalpark. Här hittar du också Sveriges femte största vattenfall “Muddusfallet” som är 42 meter högt.

32. Gå på Kulturreservatet Autoklimpen

Kulturreservatet ”Atoklimpen” är ett märkligt format berg på 1006 meter högt 30 km väster om Tärnaby, där man tar del av Samisk renskötselmiljö sedan förhistorisk tid, och berget är heligt för Samerna.

Göra i Lappland

33. Utforska Kulturreservatet Gallejaur by

Gallejaur by I Arvidsjaur vid Gallejaursdammen med flera omålade timmerhus från 1800-talet samt med gårdsmiljö och odlingslandskap. Här hittar du de 9 ursprungliga gårdarna där Kronan erbjöd 15-40-års skattelättnader för alla som ville flytta och odla mark i inlandet.

Göra i Lappland
Göra i Lappland, foto: Svensk turistförening via Wikimedia commons

34. Kultura på Kulturreservatet Fatomakke kyrkstad

Fatmomakke Kyrkstad är en helig plats för Samer och nybyggare sedan 1700-talet som ligger i Vilhelmina kommun. Fatomakke är en mångkulturell och andlig plats för samerna.

35. Plocka hjortron kan man göra i Lappland

Hjortron är det exotiska lejongula bäret (moget) som du hittar i Lappland på sensommaren. Hjortron finns i hela Sverige men inte lika vildvuxet som i Norrland. Hjortron trivs bäst på fuktiga och sura marker som finns i myrar, mossar och skogsområden. De är typiska för subarktiska och nordliga regioner. Hjortron mognar vanligtvis under sommarmånaderna, vanligtvis mellan juni och augusti.

36. Se midnattssol

Under sommaren går inte solen ner, och det är dagsljus två månader i sträck i norra Lappland som kallas midnattssol. Du vet inte när du ska sova eller vara vaken.

37. Upplev polarnätter

Från ca 12 december till 31 december är det bara natt, för solen kommer inte fram och det kallas polarnätter. Halva Lappland ligger ovanför polcirkeln därav polarnätter.

38. Ät nordkråkbär

Det finns kråkbär nordkråkbär och den senare är från Norrland och är lite sötare. Kråkbäret är syrligt och lite speciell i sin smak men i sylt och saft är den väldigt god. Kråkbäret är rik på fibrer, och har mer skyddande antioxidanter  än något annat bär i Sverige.

39. Kolla in Unika djur

När du är i naturen i fjällvärlden så har du chans att se djur som finns flera i Norrland än i övriga Sverige. Här kan du se fjällräv (polarräv), järv, lämmel och lodjur men de är skygga. fågelarter som lavskrika, blåhake, dalripa, smalnäbbad simsnäppa och dubbelbeckasin.

Wikimedia Commons: DLR,CC-BY3.0DE

40. Besök Esrange rymdstation

40 km öster om Kiruna ligger Europas enda civila rymdbas sedan 1972. Här skjuts det upp sondraketer och ballonger men inga människor. Esrange är centrum för europeisk rymdforskning och erbjuder guidade turer.

41. Utförsåka i Tärnaby

Från Tärnaby kommer våra mesta medaljer och världscupsegrar. 131 av de ca 200 världscupsegrar någonsin kommer från Tärnaby. Med ca 500 invånare och en stor skidbacke kan du känna dig som Ingmar Stenmark, Anja Person, Stig Strand, Jens Byggmark eller Bengt Fjällberg. De e bara å åk!

42. Spela golf i norra Sverige

Golf är väldigt stort i hela Sverige och att spela golf i ett helt annat klimat är en härlig utmaning, och en frisk fläkt. Perfekt att göra i Lappland.

Har du några tips på att göra i Lappland?

Lapplands stadsvapen på Suecia verket på 1600-talet

Fakta om Lappland

 • Landsdel: Norrland
 • Län: Västerbottens län, Norrbottens län, Jämtlands län
 • Stift: Luleå stift
 • Residensstad: Rovaniemi
 • Största sjö: Torne träsk
 • Största ö: Aittosaari
 • Högsta punkt: Kebnekaise – 2111 m ö.h.
 • Yta: 109 702 km 2
 • Folkmängd: 1 686 471 (2019)
 • Titulär: Grevskap
 • Grundämne: Silver
 • Insekt: Högnordisk höfjäril
 • Landskapsfisk: Röding
 • Landskapsfågel: Blåhake
 • Landskapsmossa: Bäcknicka
 • Landskapssten: Apatitjärnmalm
 • Landskapssång: De tio älvars land
 • Landskapsblomma: Fjällsippa
 • Landskapsdjur: Fjällräv
 • Landskapssvamp: Tegelröd björksopp
 • Landskapsäpple: Rescue
 • Stjärnbild: Lilla Björnen
 • Stjärna: Polstjärnan
 • Största vattendrag: Luleälven

Lapplands Landsvapen

I fält av silver en stående röd vildman med grön björklövskrans på huvudet och kring underdelarna, hållande i höger hand en på axeln vilande klubba av guld.

Största städerna

Kiruna, Lycksele, Gällivare, Arvidsjaur och Jokkmokk

Lapplands landskapsrätt 

Ugnstekta ripbröst med svart vinbärssås, selleripuré och små paltpotatisar, Souvas Pirko, Renskavsgryta med kryddiga hjortron. Mer om svensk mat.

Största sevärdheterna i Lappland

Abisko nationalpark, Sarek nationalpark, Kungsleden, gruvorna i Kiruna, Ishotellet i Jukkasjärvi, Treriksröset, Samer och dess kultur

Kända personer från Lappland

 • Utförsåkaren Anja Pärson
 • Slalomåkaren Ingemar Stenmark och Stig Strand
 • Popartisten Jakob Hellman från Vuollerim i Jokkmokk
 • Pionjär Kata Dalström
 • Ishockeyspelaren Börje Salming från Kiruna
 • Artisten Roger Pontare från Bockträsk i södra Lapplan
 • Svensk-samisk sångaren Sofia Jannok från Gällivare

Drottninglandet

Stora delar av Lappland ligger ovanför trädgränsen. Det är för kallt för att träd skall kunna utveckla rotsystem. Tre städer i södra Lappland har kvinnonamn: Vilhelmina, Dorotea och Fredrika. De har fått sina namn efter Gustav IV Adolfs hustru, drottningen Fredika av Baden, som egentligen hette Fredrika Dorotea Vilhelmina. Därför kallar man ibland södra delen av Lappland för Drottninglandet.

Göra i Norrland

Göra i Svealand

Göra i Götaland

Prenumerera på vårt nyhetsbrev