Annons

Slott och borgar i Sverige bär på många historier, och allt från den vackra historien och fina kläder till galna människor och spökhistorier. Faktum är att det finns runt 220 svenska slott, även om antalet beror lite på hur man räknar, samt borgar, fästningar och 22 slottsruiner.

Slott och borgar i Sverige

Slott och borgar i Sverige och gamla ruiner är så coola med all spänning och mystik. Vad hände egentligen under flera hundra år som satte signaturen över slott som vi beskådar och drar oss till. Historien sitter i väggarna och här kommer massor med tips. Häng med!

1 2

Slott och borgar runt Sverige

Vi har sett ett stort antal slott, ruiner, borgar, fästningar i Sverige under våra husbilsresor i landet, varav många är både fantastiskt vackra och historiskt intressanta. Sverige ville på 1600-talet marknadsföra sig som ett stort, mäktigt och vackert land. Erik Dahlbergh var greve till Skenäs, friherre till Stropsta, herre till Werder, kungligt råd, fältmarskalk, generalguvernör över Livland, kansler över Dorpats akademi och generaldirektör över rikets befästningsverk. Erik fick uppdraget att ta fram skisser på slott, kyrkor och betydande personer och få det i gravyr.

Alla gamla skisser finns fortfarande kvar och fler av de är gjorda i just gravyr Boken Suecia antiqua et hodierna (Det forna och nuvarande Sverige) är det mest betydande bildverket i vår historia. Suecia verket hittar du på nätet eller på kungliga biblioteket på Humlegårdsgatan 26 i Stockholm

Tänkt att vi har så många fantastiska upplevelser i Sverige som vi kan vara stolta över! Många svenska slott är öppna för besökare och visas under guidade turer. Andra fungerar som hotell och konferensanläggningar, medan åter andra är privata bostäder.

Är det något slott, borg, fästning, ruin i Sverige som du vill veta mer om?

Skriv gärna och berätta om du vill att vi grottar ner oss i någonting vi har missat. Skriv gärna och berätta

Slott och borgar i Sverige

Den här sidan fylls ständigt på för det finns fler slott att djupdyka i, men det är en bra start för dig som är intresserad av historia.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev