Meny Stäng

Boktips: Resa i Sharialand av Tina Thunander

Under min influensatid har jag läst Tina Thunanders ”Resa i Sharialand”. Ett reportage om kvinnors liv i Saudiarabien”. Tina är ganska bortkommen när hon landar i kungadömet, men får snart en lektion i sakernas tillstånd av informationsministeriets utsände.

Tänk dig att du och jag är i öknen och det råkar vara så att du inte har täckt dina ben, och att jag råkar se dem. Då blir jag – jag måste tyvärr säga som det är – men jag blir kåt. Det kan jag inte hjälpa, för det är så mannen är skapad. Därför ska du vara täckt. Det är för din egen säkerhet.

Utifrånperspektiv, men ändå intressant

Detta är en bok om ett muslimskt samhälle, skriven av en västerländsk kvinna. Ett tydligt utifrånperspektiv alltså, men ändå intressant. Inte minst eftersom Tina får besöka en mängd kvinnomiljöer som det sällan rapporteras ifrån.

Och det är ju inte bara Tinas röst som gör sig hörd, utan framför allt de som intervjuas: kvinnorna på Universitetet, gästarbetarna, prinsarna, den lärde mannen som utfärdar fatwor och den före detta shariadomaren. En fascinerande, hisnande och bitvis skrämmande resa genom ett okänt land.

Resa i Sharialand

Prenumerera på vårt nyhetsbrev