Meny Stäng

Boktips: Även tystnaden har ett slut

Även tystnaden har ett slut är Ingrid Betancourts berättelse om tiden i FARC-gerillans våld. Under sex år var den fransk-colombianska politikern fånge i den colombianska djungeln. Detta är en bok som höll mig fast från den första sidan till den sista.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Även tystnaden har ett slut av Ingrid Betancourt

Semestertider = lästider. Den första boken jag kastade mig över under resan varÄven tystnaden har ett slut av Ingrid Betancourt. Det är nog fler än jag som minns frisläppandet av den fransk-colombianska politikern för några år sedan. Här berättar hon om sina sex år i den colombianska djungeln, i FARC-gerillans våld.

Detta är en bok om lidande, javisst, men den detta är mer än så. Det här är också en berättelse om hur man kan utvecklas som människa, även under mycket knappa förhållanden.

FARC-gerillans vardag

Ingrid är en skicklig berättare, och i Även tystnaden har ett slut tar hon med en på en resa i FARC-gerillans vardag. Man fascineras av dessa tjejer och killar, ofta väldigt unga, som godmodigt accepterar de torftiga livsvillkor som tilldelats dem.

Dessa ungdomar är beredda att slita hårt utan att klaga, att skratta och dansa när tillfälle ges och att ibland visa ärlig och mänsklig välvilja. Men det här är också ungdomar som, ofta utan att ifrågasätta, kan upprepa mantran som ”Mänskliga rättigheter är ett borgerligt begrepp”.

Hierarkisk organisation

FARC är en hierarkisk organisation där man måste ”ansöka” om det mesta och där kvinnor har en underordnad roll. Ofta tycks det som att de själva står för just det som de kämpar emot. Man är väldigt glad att man slipper vara där på riktigt, men att vara där genom boken ger upplevelser och insikter väl värda tiden. Jag var helt fast!

Har du läst Även tystnaden har ett slut?

Har du också läst Ingrid Betancourts berättelse, Även tystnaden har ett slut? Vad tyckte du? Berätta gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev