Meny Stäng

Boktips: Även tystnaden har ett slut

Semestertider = lästider. Den första boken jag kastade mig över under resan var Ingrid Betancourts Även tystnaden har ett slut. Det är nog fler än jag som minns frisläppandet av den fransk-colombianska politikern för några år sedan. Här berättar hon om sina sex år i den colombianska djungeln, i FARC-gerillans våld.

En bok om lidande, javisst, men mycket mer än så. Det här är också en berättelse om hur man kan utvecklas som människa, även under mycket knappa förhållanden.

FARC-gerillans vardag

Ingrid är en skicklig berättare som tar en med på en resa i FARC-gerillans vardag. Man fascineras av dessa tjejer och killar, ofta väldigt unga, som godmodigt accepterar de torftiga livsvillkor som tilldelats dem.

Dessa ungdomar är beredda att slita hårt utan att klaga, att skratta och dansa när tillfälle ges och att ibland visa ärlig och mänsklig välvilja. Men det här är också ungdomar som, ofta utan att ifrågasätta, kan upprepa mantran som “Mänskliga rättigheter är ett borgerligt begrepp”.

Hierarkisk organisation

FARC är en hierarkisk organisation där man måste “ansöka” om det mesta och där kvinnor har en underordnad roll. Ofta tycks det som att de själva står för just det som de kämpar emot. Man är väldigt glad att man slipper vara där på riktigt, men att vara där genom boken ger upplevelser och insikter väl värda tiden. Jag var helt fast!