Meny Stäng

Boktips: Inget att avundas av Barbara Demick

Jag har precis läst Barbara Demicks fascinerande bok om Nordkorea. Demicks är journalist och har själv varit i Nordkorea, men det är inte hennes eget besök boken bygger på. Utländska gäster visas en noga planerad kuliss av perfektion på stelt guidade turer i huvudstaden Pyongyang, och Demicks ville komma bakom den kulissen. Hon valde att förlägga berättelsen till den nordliga staden Chongjin, och bygga historien på ett antal avhoppade nordkoreaners livsöden.

Sakligt om grym värld

Det Nordkorea som beskrivs är en hårt styrd planekonomi där allt tillhandahålls av den faderlige ledaren: bostad, jobb, skola, sjukvård och mat. I ett tidigt skede får nordkoreanerna just detta, men med tiden blir det mindre och mindre av allt.

Beskrivningen av i vilken ordning befolkningen svälter ihjäl är grym, men saklig: först de små barnen, sedan de äldre. De godaste människorna, som inte kan tänka sig att stjäla eller förråda sina närmaste, dör före de som är beredda att tänja på moralens gränser.

Skrattet fastnar i halsen

Ledningen av landet är ibland så bisarr att man nästan inte kan hålla sig för skratt, men när man inser hur hårt det drabbar befolkningen fastnar skrattet i halsen. Information från andra länder stängs ute och eventuella protester hålls effektivt i schack med angiverisystem och hårda straff för den som uttrycker sitt ogillande.

Ändå kan man inte låta bli att undra hur länge systemet ska hålla. En och annan student verkar kunna ratta in sydkoreanska TV-kanaler i smyg, och man får känslan av att befolkningen börjar tappa tron på att det en dag ska bli bättre …

Inget att avundas

Prenumerera på vårt nyhetsbrev