Meny Stäng

Köket i en husbil – hur funkar det?

Annons

Du som har en egen husbil, du vet förstås precis hur det ser ut i ett husbilskök och hur allting funkar. Det här inlägget vänder sig snarare till dig som knappt varit inne i en husbil. Ibland  får vi frågor om hur det funkar egentligen. Det kan förstås se lite olika ut i olika husbilar, men ofta ser det ut ungefär som i vår. Så här kommer en beskrivning av vårt husbilskök. Vad man saknar? Nja, ingenting direkt …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kyl och frys 

En husbil är i stort sett alltid utrustad med kyl och frys, i varierande storlek. Vi har en större kyl och en mindre frys. Man kan kanske tro att man inte får plats med så mycket, men vi är bra på att stuva kylen proppfull … Dessutom kan man ju lägga potatis, rotfrukter och annat i något skafferi, i alla fall om temperaturen i husbilen är ok.

På vårt kylskåp finns ett vred så att man kan välja energikälla: 220 volt (om man kopplat in el från elstolpe), 12 volt (om man vill använda energi från bilens batteri) eller gasol (om man vill använda energi från gasoltuben).

Kylskåp husbil

Spis

Husbilar kan vara utrustad med större eller mindre spis. Vi har en gasspis med tre plattor. Spisen funkar precis som gasspisar brukar göra. Jag gillar gasspisen eftersom plattorna blir varma direkt, och kalla så fort man stänger av. Ovanför spisen har vi en köksfläkt, vilket förstås är bra för att bli av med matos.

Laga mat i husbil

Ugn

Moderna husbilar är ofta inte utrustade med ugn som standard, men det går ofta att välja till för den som vill. Vår husbil var utrustad med ugn från början, och vi använder den jättemycket. Vår ugn drivs av gasol.

Maten blir lika bra som i en vanlig ugn, men det tar längre tid. Vi brukar till exempel göra klyftpotatis, potatisgratäng och fiskgratäng här. Vi brukar också använda ugnen för att värma bake off-bröd, så att vi får färskt bröd på morgonen.

Ugn i husbil

Om man inte har en ugn i husbilen kan man välja att skaffa en så kallad “omnia-ugn”, som man använder på spisen. Vi har aldrig provat, men vi har hört många som varit nöjda. En del väljer också till att ha en mikro. Det går förstås utmärkt, men man måste förstås tänka på att en mikrovågsugn kräver el.

Grill

Sist men inte minst kan man ju ha med sig en grill som komplement. Vi har en liten kolgrill, som vi gillar. En gasolgrill kan också vara bra, inte minst eftersom det ibland är förbjudet att grilla med kol.

Grilla

Öka mysfaktorn i husbilsköket!

Uppdatering: Sedan vi skrev det här inlägget har vi öppnat webbutik, där du hittar en hel del produkter för husbilsköket. Kolla gärna in våra kökshanddukar, grytlappar, disktrasor och grytunderlägg med husbilstema! Här hittar du butiken.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev