Meny Stäng

12 tips för en bra blogg – så här behåller du läsarna

Tips för en bra blogg! Har du en egen blogg? Eller funderar du på att starta en? Till viss del skriver man kanske för sin egen skull, men visst är det extra kul om man får ett gäng läsare? För att läsarna ska hitta till din blogg kan det behövas lite marknadsföring, men framför allt krävs en bra blogg!

Våra tips för en bra blogg

Här följer några tips för en bra blogg. Det kan förstås finnas olika uppfattningar om det, men här är våra tankar som baseras på många års bloggande och bloggläsande. Kommentera gärna – vad tycker du är viktigt för att en blogg ska vara läsvärd och få dig att återvända?

1. Välj en inriktning för bloggen

Visst kan du blogga om allt möjligt, men det är lättare att veta varför man ska läsa din blogg om den har ett fokus. Skriver du om inredning, resor, mode eller mat? Om du hittar en nisch där du är lite ensam kan det vara extra bra.

2. Brinn för ditt ämne

Välj inriktning utifrån dina intressen. Om du brinner för det du skriver om så märks det! Du kommer dessutom inte ha några svårigheter att hitta ämnen att blogga om.

3. Var personlig

Tips- och nyhetsbloggar i all ära, men om man inte vet vem som finns bakom bloggen blir det lätt opersonligt. Våga berätta om dig själv även om du mestadels skriver om blommor, inredning eller hundar.

4. Våga vara unik

Om du bara skriver exakt samma sak som alla andra, varför ska någon läsa din blogg då? Våga ha egna infallsvinklar och en egen syn på saker!

5. Styckesindela

Det är inte samma sak att läsa på webben som att läsa en bok eller en tidning. Om inläggen ser långa och tunga ut är det lätt att läsaren tröttnar redan innan han/hon börjat läsa. Längre texter kan tjäna på att delas upp i stycken med mellanrubriker och lite luft emellan.

6. Använd bra rubriker

En bra rubrik ska väcka läsarens nyfikenhet, samtidigt som den tydligt ska beskriva vad inlägget handlar om. Undvik att skriva om tre olika saker i samma inlägg – om det är tre viktiga saker kanske det kan bli tre inlägg?

7. Korrekturläs dina egna inlägg

Genom att korrekturläsa kan du hitta stavfel och klumpiga formuleringar. Väl formulerade inlägg är alltid lättare att läsa.

8. Använd bilder

Det är roligare att läsa när det finns bilder, så enkelt är det. Om bilderna är snygga och intresseväckande är det ett extra plus! Hitta gärna annorlunda saker att fota, eller hitta en ny vinkel. I nödfall kan du låna bilder från till exempel bildbank, men tänk på att kontrollera så att det är tillåtet att använda de bilder du lånar.

9. Ha en ren och snygg design

Ytterligare ett tips för en bra blogg är att tänka på designen. En ren och snygg design på bloggen är tilltalande och gör att det blir lättare att fokusera på innehållet. Undvik att ha alltför mycket störande reklam. Var framför allt försiktig med sånt som blinkar och snurrar.

10. Titta på bloggen utifrån

Tänk att du är en ny läsare som tittar in på din blogg. Går det snabbt att få reda på att du är en ensamstående mamma som bor i Spanien sedan två år, eller måste man läsa tjugo inlägg för att hitta den informationen? Gör det enkelt för läsaren!

11. Uppdatera regelbundet

Hur ofta man bör uppdatera beror helt på vilken typ av blogg man har, men oavsett kan det vara bra att vara regelbunden i uppdaterandet. Vill du blogga en gång om dagen, eller en gång i veckan? Håll dig gärna till samma rutin, så läsarna vet att det är värt att regelbundet kika in på nytt.

12. Kommunicera med läsarna

Det är roligt att läsa bloggar när man känner att man får kontakt med bloggaren. Ställ frågor till läsarna och svara på kommentarer. Om du vill kan du också kommunicera via sociala medier eller med hjälp av ett nyhetsbrev.

Tips för en bra blogg

Fler tips för en bra blogg?

Har du kanske ännu fler tips för en bra blogg? Hur ska en blogg vara för att du ska gilla den och fortsätta läsa?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev