Meny Stäng

Att ”låna” bilder på nätet – hur gör man?

Nu måste jag skriva om en sak som jag tänkt på ett tag. Ganska ofta, när jag läser andras bloggar, ser jag att det under en bild står ”bild lånad från nätet” eller ”bild lånad från Google”. Jag vill inte vara tjurig nu, men ”nätet” är ju en väldigt diffus plats och Google är ju en sökmotor. Alla bilder som du eller jag lägger upp på Internet kan hittas via Google. Men Google äger ju inte bilden för det.

Hur gör man om man vill låna en bild?

Om du hittar en bild på Google som du vill låna måste du först ta reda på vem som äger bilden. Genom att klicka på bilden och välja ”besök sidan” kommer du till sidan där den finns, och (eventuellt) till den rättmätige ägaren. (Men observera att vissa gratisbilder finns på många sidor, och att det också finns en del ”bildtjyvar” där ute.)

Så hur gör man då om man vill ”låna” bilder på nätet? Jag tycker att det är lite krångligt och därför undviker jag det helst, men om jag hittar en bild som jag absolut vill låna så brukar jag fråga bildens ägare. Privatpersoner och bloggare säger ofta ja, och blir många gånger glada, om mitt syfte är vänligt och om jag anger källa och länkar tillbaka till dem.

Gratis bilder på nätet

Det finns också sidor som tillhandahåller gratis bilder. Jag brukar till exempel låna bilder från Pixabay, och ibland också från Unsplash. På de sidorna finns massor av bilder som är helt gratis. Man får dock se upp lite, för på till exempel Pixabay finns också reklam för bilder från iStock, och det är bilder man måste betala för.

På bildbankerna står hur bilderna får användas och ifall man måste skriva någon form av källa vid användande. Ibland behöver man inte ange någon information alls, men ofta skriver jag ändå att fotona är från till exempel Pixabay, mest för att vara tydlig mot läsarna om att det inte är vårt eget foto.

Har du kanske några fler bra tips på sidor där man kan hitta gratis bilder?

Dator

Prenumerera på vårt nyhetsbrev