Meny Stäng

Har du vinterdäck till husbilen?

Har du vinterdäck till husbilen? Om du planerar att använda din husbil i vinter är det snart dags att byta till vinterdäck. Mellan den 1 december och den 31 mars finns krav på särskilda däck när det är vinterväglag, och nu finns även nya regler för husbilar med en totalvikt över 3,5 ton.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vinterdäck december – mars

Mellan den 1 december och den 31 mars är det krav på särskilda däck när det är vinterväglag. Med vinterväglag menas snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria – dubbdäck får användas från och med 1 oktober till och med 15 april.

Vinterväg
Foto: Pixabay

Krav på vinterdäck

Kravet på vinterdäck gäller personbil klass l och personbil klass II (husbil) med en totalvikt på högst 3,5 ton, lätt lastbil, lätt buss samt släpfordon som dras av dessa fordon. I början av det här året kom även nya regler för tunga lastbilar, tunga bussar och personbilar klass II (husbil) med en totalvikt över 3,5 ton. För dessa finns nu krav på vinterdäck på fordonets drivaxlar, när vinterväglag råder under den aktuella perioden.

Framhjulsdrivna bilar ska vara försedda med vinterdäck eller likvärdig utrustning (nökedjor, slirskydd och vissa grovmönstrade däck) även på fordonets bakre hjulaxlar. Läs gärna mer på Transportstyrelsen.

Vinterdäck till husbilen
Vinterdäck till husbilen

Vinterdäck till husbilen – en säkerhetsfråga

Att ha bra däck är ju inte bara en fråga om att följa regler, utan också en säkerhetsfråga. Gummit i däcken blir ju sämre med åren, så ibland måste man byta! Vi fick med vinterdäck när vi köpte vår husbil begagnad. Vi har inte använt dem så många gånger, eftersom vi sällan använder husbilen på vintern, men några gånger har vi faktiskt rullat i snö, bland annat till Trosa i februari. Då hade vi nytta av våra vinterdäck!

Har ni vinterdäck till er husbil?

Vinterdäck till husbil

Prenumerera på vårt nyhetsbrev