Meny Stäng

Husbilar har fel däck och däcktryck

Annons

Visste du att det ofta är så att husbilar har fel däck och däcktryck? Sammanlagt 70 procent av alla husbilar och husvagnar har fel däcktryck, och vart fjärde campingekipage har inte ens rätt däck. Detta hävdar däckexperten Däckteam, som undersökt hur bra vi är på att ha koll på däcken på våra husbilar och husvagnar.

Däcken åldras snabbt

”Husvagnsägare bör använda bättre däck på den än på sin bil, dessvärre är det många som inte gör det. Besiktning av husvagn eller husbil kan ge en falsk trygghet eftersom däcken inte alltid undersöks”, säger Thomas Widén, däckexpert på Däckteam, via en artikel i Expressen

Anledningen till att många kör med för dåliga däck är att fordonen ofta står stilla mycket och utsätts för mycket solljus. Då åldras de snabbt. ”Ett tips är att täcka hjulen när vagnen står uppställd”, säger Thomas Widén.

Har du koll på däcktrycket?

Felaktigt lufttryck är en annan sommarplåga som gäller såväl personbilar som husbilar och husvagnar. Med den extra lasten behöver bilarna och vagnarna mer luft i däcken. Ett för lågt lufttryck gör att bilen blir understyrd och att bilen drar mer bränsle – helt i onödan. Hur är det för er, har ni någon koll på däcken och däcktrycket på däcken i er husbil/husvagn?

Några tips för att ta hand om däcken

Husbilar har fel däck och däcktryck, om man ska tro expertis på området. Här kommer några tips för att ta hand om däcken. Källa: Däckteam.

  • Både husvagnar och husbilar kräver förstärkta däck, fälgar och ventiler.
  • Rätt lufttryck gör att däcken håller längre – mät när bilen är lastad!
  • Skydda däcken mot torrsprickor genom att undvika solljus när bilen är parkerad.
  • Palla upp husbilen eller husvagnen när du inte använder den, så kan du ta av däcken och förvara dem mörkt och svalt.
  • Palla upp husbilen/husvagnen och lyft lite så du inte belastar däcken när fordonet står parkerat.
  • Kolla efter stickskador och spik varje gång du ska köra.
  •  Rensa däckmönstret från stenar och annat som kan ha fastnat.
Husbilar har fel däck och däcktryck

Prenumerera på vårt nyhetsbrev