Meny Stäng

Boktips: Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz

Göran Rosenbergs berättar historien om sin pappa, som mirakulöst överlevde judeförintelsen och Auschwitz. I den onaturliga miljön där han råkar befinna sig som ung är döden det mest rimliga och alla som trotsar det ödet är ett mirakel i sig. Faktum är att båda Görans föräldrar, långt innan han är påtänkt, lyckas med detta nästan omöjliga.

Det nya landet

I nästa epok i livet hamnar de i Södertälje. Steg för steg tar de sig an det nya landet. De får jobb på varsin fabrik, de flyttar in i en liten etta med kokvrå, de lär sig språket, de får ett barn som de ger det svenskaste av alla namn: Göran. Det förefaller gå riktigt bra och det är först efter hand som det visar sig att Görans pappa kanske inte överlevt Auschwitz ändå, att ondskan inte bara dödar fort utan också långsamt.

Nya övergrepp

Eller också är det världens glömska som dödar honom. Meningen med att överleva kan vara att vittna om det fasansfulla, men med tiden vaknar världen ur chocken och går vidare. Eller Tyskland som kräver att han ska bevisa att Auschwitz faktiskt gjorde honom arbetsoduglig, för att ge honom rätt till ersättning. Ett nytt övergrepp när läkarna menar att han ljuger bara för att få ekonomisk kompensation. En bok som manar till eftertanke, på många sätt.

ett kort uppehall på vägen från auschwitz