Meny Stäng

Lästips: 12 böcker för semestern

Annons

Här kommer några lästips! Att ha böcker att läsa är perfekt när man reser; på flygplanet, i vänthallen, på sandstranden… Vi läser båda mycket och använder i första hand en läsplatta för att kunna ladda ner nya svenska böcker trots att vi befinner oss utomlands. Vi tackar båda ödmjukast för lästipsen vi fick från er läsare för ett tag sedan! Här kommer några boktips/recensioner från mig, det vill säga de böcker jag läst sedan senast. Peter, som mest läser deckare, rekommenderar varmt allt av Arne Dahl och Kristina Ohlsson!

No och jag av Delphine de Vigan

Franska Lou är 13 år och har en IQ på 160. Hon är två år yngre än sina klasskompisar och passar inte in någonstans. När de ska hålla föredrag i skolan bestämmer hon sig för att föredraget ska handla om hemlösa, och sin research gör hon genom att intervjua den 18-åriga hemlösa tjejen No.

Hur kommer det sig att man kan bygga rymdraketer men inte kan förhindra att människor sover under broar? Lou och No blir vänner, men är det egentligen möjligt att förändra saker och ting på riktigt? En bok med ett fantastiskt språk som många gånger får mig att le och vilja läsa en gång till.

Spådomen av Agneta Pleijel

Agneta Pleijels memoarer beskriver tillvaron för en 13-årig professorsdotter i Lund. Detta skulle ju kunna tilltala mig eftersom även jag har varit 13-årig professorsdotter i Lund, men mer än så känner jag inte igen mig.

Ibland tycker jag att boken är lite rörig och tänker att skrivandet i första hand varit terapi för författaren. Men sedan faller allt på plats. Hur tolkar man och hanterar världen när man växer upp? Det är så många saker vuxna aldrig pratar om: otrohet fast den är uppenbar, Gud, meningen med livet… Flickan tassar på tå och gissar, projicerar, försöker förstå…

Öppnas i händelse av min död av Liane Moriarty

Cecilia hittar ett brev på vinden skrivet av hennes man. ”Öppnas i händelse av min död” står det. Cecilia avstår länge från att öppna, men när hon märker hur stressad hennes man blir av att brevet hittats kan hon inte låta bli. Det som avslöjas vänder uppochner på tillvaron, inte bara för Cecilia och hennes man, utan också för en rad andra personer i deras omgivning. Känner man verkligen sina närmaste? Detta är ingen bok jag kommer minnas länge, men det är underhållande läsning.

Mitt liv som pingvin av Katarina Mazetti

Ett antal omaka människor kryssar runt i Antarktis på fartyget m/s Orlovsky. Man får bland annat träffa Tomas, som planerar att ta sitt liv bland isbergen och Wilma, som är obotlig optimist trots sin mörka hemlighet. Den äldre kvinnan Alba observerar de vilda djuren och jämför deras beteenden med människorna ombord. En fin och lättläst berättelse!

En man som heter Ove av Fredrik Backman

Fredrik Backmans debutroman fick väldigt bra kritik och jag vet att många älskar den här boken. Jag kan också förstå varför – den är humoristisk samtidigt som det finns ett styng av allvar. Man får stifta bekantskap med den minst sagt bittre mannen Ove som, medan han på olika sätt försöker ta livet av sig, gör nya bekantskaper och får uppleva nya dimensioner av livet. Inte riktigt min typ av bok, men ändå läsvärd!

Bekännelsen av John Grisham

John Grisham skriver mestadels thrillers, vilket inte är min genre, men eftersom Peter tyckte att den här boken var lite annorlunda gav jag den en chans. I Bekännelsen får man träffa en amerikansk präst som får ta del av en döende kriminell persons bikt, som innebär att denne har begått ett fruktansvärt mord för många år sedan.

En helt annan (ung, svart) man sitter dömd för mordet och ska inom kort avrättas. Finns det något prästen kan göra och hinner han ingripa innan den oskyldige mannen blir avrättad? En spännande bok som handlar både om dödsstraffet och om de svartas situation i USA.

Kanada av Richard Ford

Dell och hans tvillingsyster lever ett rotlöst liv i USA på 60-talet, eftersom deras pappa jobbar på flygbaser och då och då blir förflyttad mellan olika stater. När pappan blir av med jobbet ger han sig in i olika business som att sälja bilar, fastigheter och stulet kött.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

De mer och mer kriminella affärerna leder, osannolikt nog, till att Dells båda föräldrar genomför ett bankrån. När föräldrarna åker fast sprids hela familjen för vinden och Dell hamnar hos en avlägsen och mycket excentrisk bekant till mamman på den kanadensiska landsbygden. Historien berättas snyggt från den 15-årige Dells perspektiv.

Hägring 38 av Kjell Westö

I den här boken får man följa med till det intellektuella Helsingfors på 30-talet. I en herrklubb diskuteras politik och det som håller på att hända i Europa från olika politiska perspektiv. Intressant att läsa om i efterhand!

Jag (som anser mig ganska bra på svenska språket) får också för en gångs skull lära mig en hel del nya ord! Boken är inte bara utbildande, utan också spännande! Genom hela berättelsen får man följa, fru Wiik, sekreterare till en av medlemmarna i herrklubben, vars mörka hemlighet leder i oväntad riktning.

Den första lögnen av Sara Larsson

Den här boken handlar om våldtäkt och mäns våld mot kvinnor, men framför allt om samhällets syn på våldsamma män och om hur de behandlas av rättssystemet. Detta är förstås ett viktigt ämne och man dras med i den spännande berättelsen, som utspelar sig både i dåtid och nutid, både i Sverige och i Thailand. Jag tycker ibland att berättelsen blir lite krystad och inte når ända fram, men den är ändå läsvärd!

Att föda ett barn av Kristina Sandberg

Detta är en berättelse om Sverige på 30-talet. Maj blir gravid och tvingas gifta sig för att behålla hedern. Äktenskapet blir inte riktigt vad hon önskat och under läsningen är jag oupphörligen lycklig över att jag inte lever på den tiden. Boken är en intressant (kvinno)historisk skildring och om man är intresserad av svensk husmanskost är det en guldgruva! Från första sidan till sista äter man sig igenom det ursvenska köket.

Beckomberga – Ode till min familj av Sara Stridsberg

Sara Stridsbergs egen pappa satt på Beckomberga mentalsjukhus. Detta är inte en självbiografi dock, även om huvudpersonen Jackies pappa också sitter på Beckomberga. Jag vet inte vad detta är? Ibland tror jag att det är poesi. Otroligt vackert skrivet är det i alla fall, samtidigt som det är en historisk skildring över den era i psykiatrin som inte längre finns kvar.

De utvalda av Steve Sem-Sandberg

Man vet ju (tyvärr) vad som hände med judarna under andra världskriget. Man vet också att Nazityskland, i ett försök att ”rena rasen”, ville utrota människor som bar på ärftliga sjukdomar och andra ”dåliga karaktärsdrag”.

Men vad hände med de handikappade och ”icke perfekta” barnen då? Jo, de skickades till kliniker som Spiegelgrund. Här betydde ”behandling” avlivning och föräldrarna, som naturligtvis frågade efter sina barn, fick besöksförbud. Läsvärt och ögonöppnande!

Några lästips
Några lästips för resan eller hemestern

Läs mer: Lästips: 6 böcker

Prenumerera på vårt nyhetsbrev