Meny Stäng

Så ska en bra ställplats vara

Annons

Vi fick väldigt mycket respons på inlägget Vad är rimligt pris för en ställplats? och det blev en het och intensiv diskussion. Stort tack för alla kommentarer! Vi har läst och begrundat alla synpunkter och sammanfattar nu hur vi tycker att en bra ställplats ska vara. Vad tycker du?

Diskussionen om pris

Många läsare höll med oss om att 100-150 kr är ett lagom pris/dygn för en ställplats i Sverige. Några enstaka tyckte att det ska vara ännu billigare och ett litet antal kan tänka sig att betala mer.

Flera framhöll att det förstås beror på vilken service som finns och vad det är för läge – att en ställplats inte kan jämföras med en annan. Några poängterade också hur kostsamt det kan vara att anlägga och driva en ställplats, och att det därför måste kosta mer än vad många förväntar sig.

enkla ställplatser

Ibland får vi höra att ställplatser måste vara dyra eftersom husbilister efterfrågar mycket service. Vi uppfattar tvärtom att många efterfrågar enklare ställplatser, där all service inte behöver finnas. På en enkel ställplats ska det, enligt oss på FREEDOMtravel, finnas platser på grus eller asfalt där det är tydligt markerat att husbilar får stå över natten.

Vi ser gärna att det finns elstolpar och att man kan välja att betala för el eller inte, kanske i en automat. Det är bra om det finns möjlighet till gråvattentömning, latrintömning och vatten, men det är inte nödvändigt på alla ställen. Toaletter och duschar behövs inte. Denna typ av enkla ställplatser ska inte behöva kosta alltför mycket, och absolut inte som en camping.

Ställplats
Ställplats i Tapia de Casaergio i Spanien med soptunna och tömning av spillvatten = Gratis
Ställplats i Tyskland
Ställplats i Mainstockheim i Tyskland med vatten och 16 amp el samt tömning av spillvatten och latrin = 7 euro dygnet

Ställplatser med mer service

Det kan också finnas behov av ställplatser med mer service ibland. Som en läsare skrev så kan det vara bra med bevakade ställplatser i storstäder, när man vill lämna sin husbil och åka in till stan. En sådan ställplats måste naturligtvis kosta mer! Kanske finns det också efterfrågan för ett mindre antal ”lyxigare” ställplatser med sånt som toaletter och duschar. Hur tänker du?

Ställplats i Valencia
Inhägnad ställplats i Valencia i Spanien med personal, el, vatten, tömning av spillvatten och latrin, WiFi, tvättmaskiner och restaurang = 15 euro/dygn

Översta bilden: Inhägnad och bevakad ställplats i centrala Sevilla, Spanien

Prenumerera på vårt nyhetsbrev