Meny Stäng

Vad är rimligt pris för en ställplats?

Många som reser med husbil föredrar ofta ställplatser (enklare övernattningsplatser) framför campingar. Anledningen kan vara att man kommer närmare städer eller sevärdheter och att man slipper betala för sånt man inte är intresserad av (lekställningar, vattenrutschkanor, underhållning o.s.v.). Men vad är rimligt pris för en ställplats?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vad är det för skillnad på en camping och en ställplats?

Campingar kan ju vara enklare eller mer lyxiga, men ligger nästan alltid naturnära och man står oftast på gräs. Basic service som el, vatten, tömning, toaletter och duschar finns i stort sett alltid.

Det brukar finnas en bemannad reception, även om det under lågsäsong kan inträffa att man istället får slå en signal eller swisha. Utöver detta kan det finnas allt från restauranger och pooler till minigolfbanor och artistuppträdanden.

Ställplatser har ofta platser på asfalt eller grus och ligger vanligtvis nära städer eller sevärdheter. Ibland finns ingen service alls, men ofta finns vatten, tömning och kanske el, toaletter och duschar.

Camping Kroatien
Camping i Kroatien – med natur och lekplatser för barnen

Man väljer en enklare plats – då vill man inte betala lika mycket

Man väljer ibland en ställplats för att man vill komma närmare en stad eller sevärdhet, men också ofta för att man inte vill betala för en massa service som man inte behöver. Det betyder att man inte vill betala lika mycket som för en camping.

När vi körde upp till Piteå för några veckor sedan stannade vi på en ställplats i hamnen i Örnsköldsvik. Det var en väldigt fin plats med väl utmärkta platser med bra avstånd samt vatten, tömning, toaletter, duschar och el.

Ändå blev vi lite chockade när vi skulle betala 250 kr (2016). Det kändes ju som att betala för en camping? Detta var ju trots allt bara en asfaltsparkering, och elen behövde vi inte ens …

Vad tycker du är rimligt pris för en ställplats?

För en ställplats utan el kan vi (i Sverige) tänka oss att betala cirka 100 kr/dygnet. För en ställplats med el kan vi tänka oss att betala runt 150 kr/dygnet (2016).

Vad tycker du att en ställplats får kosta?

Ställplats Frankrike
I vissa länder finns det ställplatser som är gratis – men där man betalar med mynt om man vill använda el eller vatten

Prenumerera på vårt nyhetsbrev