Meny Stäng

Kvinnliga ensamseglare

Laura Dekker var bara 14 år när hon helt ensam seglade jorden runt. Elizabeth Tyler var betydligt äldre när hon utmanade sig själv och, efter makens plötsliga död, bestämde sig för att ensam fortsätta att segla den segelbåt som hennes man huvudsakligen hade hanterat. Peter och jag lyssnade på två fascinerande berättelser om kvinnliga ensamseglare igår under Allt för sjön på Stockholmsmässan.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Jorden runt vid 14 års ålder

Kanske har du hört talas om Laura Dekker från Nya Zeeland och hennes osannolika bedrift? Igår intervjuades hon på en av mässans scener av reportern Kim Nordlund, från ”På Kryss”. Kim inledde med att fråga ”How crazy do you have to be to sail around the world at the age of 14?”. Laura skrattade och svarade ”crazy”.

Redan vid åtta års ålder bestämde sig Laura för att hon en dag skulle segla jorden runt, och vid 13 års ålder kände hon sig redo. Så varför vänta?, tyckte hon då.

Idag är hon känd för sin bedrift, och naturligtvis kommer hon fortsätta hålla på med segling. Hon bor i sin segelbåt på Nya Zeeland och planerar att starta igång en verksamhet där ungdomar kan komma ut på kortare eller längre segelturer tillsammans.

Laura Dekker på bätmässan
Kim Nordlund från På Kryss intervjuar Laura Dekker

Att vara en av de kvinnliga ensamseglare i världen

Elizabeth Tyler, som växt upp i Storbritannien men bott länge i Sverige, är konstnär och brukade segla tillsammans med sin man. Rollerna var tydliga: Elizabeths man skötte det tekniska och Elizabeth målade akvareller.

En dag, när de seglade utanför Grekland, blev mannen akut sjuk. Elizabeth lyckades med stor möda få in honom till land i en gummibåt, och han transporterades vidare till Aten för vård. Det visade sig att ett virus satt sig på hjärnan, och han avled i Sverige en tid därefter.

Elizabeth berättade om den tunga sorgen och om en tid då hon, för första gången i sitt liv, inte ens kunde måla. Vännerna i Sverige undrade om hon inte skulle sälja båten som låg i Grekland. Men så blev det inte!

En dag såg Elizabeth en bild som visualiserade att man kan välja att titta på det mörka eller det ljusa i livet. Elizabeth valde det ljusa! Hon tänkte att ”det finns ju ensamma gubbar som seglar, så varför kan inte en ensam tant segla?”. Hon reste till Grekland, sjösatte båten och lärde sig att lösa det ena tuffa problemet efter den andra. Dessutom började hon måla igen. Verkligen inspirerande att lyssna på!

Elizabeth Tyler, en av alla kvinnliga ensamseglare
Elizabeth Tyler, kvinnlig ensamseglare
Elizabeth Tyler båtmässan
Elizabeth visar en bild på båten hon seglar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev