Meny Stäng

Långväga gäster bjöds på kubb och kräftskiva

Annons

Det är inte varje dag man får långväga gäster, ända från Nya Zeeland! Peters son Robin är gift med Alexandra, och hennes pappa bor i Sverige men kommer ursprungligen från Nya Zeeland. De flesta av hans släktingar bor på andra sidan jordklotet, men under den senaste dagarna har tre av dem varit på besök här i Stockholm. I lördags kom de och hälsade på i husbåten och sedan bjöd Robin och Alexandra på två riktigt svenska traditioner: kubb och kräftskiva.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Besök i husbåten

Tom och Chris bor på Nya Zeeland, men har just nu spenderat flera månader i Europa. De är (minst!) lika galna och äventyrliga som vi, och vi fann varandra direkt och hade massor att prata om. Sonen Nick bor i London där han går på teaterskola, men har nu haft besök av sina föräldrar i några veckor innan de tillsammans åkte till Stockholm.

Redan innan Tom och Chris reste till Europa prioriterade de om i sitt liv, bodde flera månader i en husbil och provade bland annat att jobba på en vingård. Nu har de genomfört en imponerande vandring tvärs över Frankrike. Faktum är att de hade så mycket spännande att berätta att jag gjort en intervju med dem. Den kommer snart här på bloggen – så missa inte det!

Mingel i husbåten
Bubbel och babbel i husbåten

Svensk tradition 1: Kubb

När man har utländska gäster på besök vill man ju gärna visa upp lite svenska traditioner. Efter några timmar i husbåten promenerade vi hem till Robin och Alexandra, som bor på Fridhemsplan. De hade planerat en riktig svensk kräftskiva, men innan dess skulle vi göra en annan svensk grej: spela kubb. Sagt och gjort, det blev en match kubb på innergården!

Kubb
Robin, Peter, Chris och jag (Helena) spelar i samma lag

Svensk tradition 2: Kräftskiva

Sedan var det till slut dags för svensk kräftskiva! Våra nya zeeländska gäster fick lära sig att säga ”kräftskiva”, öva på svenska snapsvisor och – förstås – testa både kräftor och svensk nubbe. Hur det gick för dem? Riktigt bra måste vi säga! Det känns som att det finns lite vikingablod även på Nya Zeeland. Stort tack till Robin och Alexandra för en riktigt fint ordnat kräftskiva!

Kräftskiva dukning
Dukat för kräftskiva
Kräftskiva sånger
Alexandras mamma Anette (näst längst till höger) hjälper Chris, Tom och Nick med de svenska nubbevisorna
Kräftskiva
Hattarna är på och kräftskivan kan börja!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev