Meny Stäng

Res och jobba utomlands

Gästinlägg av Linnéa Blåder, skribent på Meet a Student

Många av oss drömmer om att resa bort en längre tid, upptäcka världen och skaffa nya erfarenheter. Men att planera en resa innebär också att man måste spara pengar. För att bekosta aktiviteter, mat och boende och andra nöjen kan du behöva mer än en slant hemifrån.

Då är det perfekt att skaffa ett jobb och samla till en extra reskassa. På så sätt kan du förlänga din vistelse i landet och hitta på alla de äventyr du vill göra, samtidigt som du tjänar pengar. Jobb utomlands innebär att du får en inblick i en ny kultur, ställas inför utmaningar och utvecklas som person.

Fördelar med att jobba och resa utomlands

Det finns många fördelar med att kombinera jobb och resor. Den främsta fördelen är givetvis att du inte behöver spara lika mycket pengar innan du ger dig iväg. Du kan resa mycket längre och hinna med många fler destinationer. En annan fördel är att arbetslivserfarenhet från ett annat land uppskattas ofta av arbetsgivare. Framförallt om du är ung och inte har lika mycket erfarenhet.

Genom att ha arbetat utomlands förbättrar du alltså dina framtida möjligheter på den svenska arbetsmarknaden. Med en internationell arbetslivserfarenhet i bakfickan kan du vara mer attraktiv för ett flertal branscher som har behov av språkkunnig personal. Utlandsjobb på CVt säger att du kan stå på egna ben, du kan klara dig i nya situationer och har lätt att kommunicera med andra. 

Utlandsjobb kan även bidra till en positiv personlig utveckling. Du kommer lära känna en ny kultur med tillhörande normer och på så sätt vidgar dina horisonter. Du kommer även bygga upp ett nätverk som kan fungera bra för din framtida karriär. Efter att ha arbetat och rest utomlands kommer du att vara många erfarenheter rikare och skapat minnen för livet. 

Hitta jobb utomlands

Hitta jobb utomlands kan vara en process och kännas ovant. Är du intresserad av att arbeta inom Europa kan du passa på att bekanta dig med det europeiska arbetsförmedlingsnätverket EURES (European Employment Services). På EURES hemsida kan du bland annat registrera ditt CV, söka jobb och hålla koll på arbetsmarknadsläget i EU/EES-länderna.

Arbetsförmedlingens sida för lediga jobb utomlands, där kan du ange du vilket land eller yrke du är intresserad av. Du kan även kolla in Meet a Student där du enkelt hittar studentjobb utomlands.

Work & Travel

Är du mellan 18-30 år? Då kan du åka iväg på ett Work & Travel-visum. Genom att åka iväg på en Work & travel-visum innebär det att du har ett arbetsvisum och kan stanna i landet upp till ett år. Det finns några länder som erbjuder denna typ av visum. Testa på att surfa länga Australiens härliga stränder, upptäck roliga aktiviteter i Nya Zeeland eller varför inte åka skidor i Kanada?

Nyhetsbrev

Jobba i EU

Vill du jobba utomlands måste du vara medveten om att olika arbetsvisum kan krävas. För att förenkla denna del när du förbereder dig på att ge dig av kan du överväga att söka jobb inom EU. Som medborgare i ett EU-land kan du arbeta i vilket medlemsland som helst. Ska du stanna längre än tre månader? Då kan du behöva registrera dig i det nya landet.

Distansjobb

Med ett jobb som du sköter på distans är du inte bunden till en geografisk plats. Du behöver inte längre vänta med att resa när du har semester utan kan resa när du själv känner för det! Att jobba utomlands gör att du kan tjäna pengar och utforska världen, samtidigt! 

Det allra vanligaste alternativet för dig som vill styra över din egna tid och jobba på distans är frilans. Alltså att utföra tjänster och uppdrag utan att vara en anställd. Du kan också jobba som distans-lärare, chatt-operatör, kundtjänst eller online-coach.

Sammanfattning

Kombinerar du jobb och resor kommer du inte bara att bli rikare på upplevelser, du kommer även utöka ditt nätverk och skapa relationer för framtiden. Att jobba utomlands samtidigt som du reser innebär också att du kan resa och uppleva mycket mer än om du bara skulle ha rest.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev