Annons

Vad kan man göra i Ångermanland och vad kan man se och uppleva? Upplev Skuleskogens nationalpark och Skuleberget, Själevads kyrka, Höga kusten bron, Nämforsen med världens största hällristningar, Ulvöns fiskeläger, Slåttdalskrevan, Prova surströmming, Skallbergsgrottorna, Paradisbadet i Örnsköldsvik, Mariebergs sågverksamhälle, Ta del av guidad tur på Härnö Gin som är världsbäst två år i rad, Härnösand bilmuseum under 100 år. Här följer saker att göra i Ångermanland

Innehållsförteckning

Att göra i Ångermanland

Göra i Ångermanland

Ångermanland är ett landskap i Norrland, där du hittar området och Unescoarvet Höga kusten. Landskapet gränsar i söder till Medelpad, i väster till Jämtland, i norr till Lappland och Västerbotten och i öster till Bottenhavet.

1. Fascineras av Höga kustenbron

Höga Kustenbron är en av de längsta hängbroarna i Europa, med en imponerande konstruktion som sträcker sig över Ångermanälven med sin 1,867 meter. Det finns en utkiksplats på den norra sidan på Hornöberget som är helt fantastisk där du ser bron längs med, och det är en riktigt bra selfieplats.

Höga Kustenbron började byggas 1993 och öppnades 1997. Bron har en imponerande höjd på 180 meter över vattenytan, Konstruktionen av Höga Kustenbron är anpassad för att tåla de starka vindarna och det hårda klimatet i området. Det är bara att fascineras av ingenjörskonsten och det vackra utförandet

2. Campa i Höga kusten

Många campingar ligger vackert i världsarvet Höga kusten och nästan alla har stugor med havet intill. Campa vid naturen och ta del av vackert landskap. Här kommer några förslag att campa strandnära som du kan göra i Ångermanland.

 • Snibbens camping, stugby & Snibbens Höga kusten
 • Norrfällsvikens camping, stugby & marina
 • Skulebergets havscamping
 • Barsta camping
 • Gullviks havsbad

3. Fiska i ångermanälven i Solefteå

Sollefteå erbjuder fantastiska möjligheter för sportfiske som i Ångemanälven och mitt i stan. Staden är omgiven av vackra sjöar, strömmande älvar och pittoreska vattendrag. Här kan fiskare njuta av att fånga olika fiskarter, inklusive öring, lax, gös och gädda. Sollefteå är en drömdestination för fiskeentusiaster som söker spännande utmaningar och en naturskön upplevelse vid vattnet.

4. Ta en selfie vid predikstolen på Getsvedjeberget

Predikstolen är nog Höga kustens bästa Fotospot och som ger det lilla extra i ett foto. Du har dessutom en härlig vandring uppför berget Getsvedjeberget som börjar vid Skuleberget havscamping. Ta med vatten och bra skor och ge dig av för det här vill du inte missa.

5. Gå världskända Höga kustenleden

Höga Kustenleden är en spektakulär vandringsled som sträcker sig längs Höga Kustens dramatiska kustlinje. Leden sträcker sig över cirka 128 kilometer och tar vandrare genom en varierad terräng, inklusive skogar, klippor och stränder. Utsikten längs leden är hisnande, med panoramautsikt över havet och de omgivande bergen. Höga Kustenleden erbjuder en unik möjlighet att uppleva den magnifika naturen och det kulturella arvet i området på nära håll.

6. Ta dig till coola slåttdalsskrevan

Slåttdalsskrevan är en cirka 200 meter lång, 30 meter djup och sju meter bred skreva som klyver Slåttdalsberget, i Höga kusten, i två delar. Det är en fin vandring från Entré syd med enkel väg på 3,1 km och vi rekommenderar att gå upp på Slottdalsberget med en magisk utsikt. Ta med vatten, bra skor och någonting att äta. Från 1 juni 2023 får man inte gå i Slåttdalsskrevan för man kan inte garantera säkerheten från rasande stenar. Du kan fota från båda kortsidorna.

7. Vandra i Skuleskogens nationalpark

Skuleskogens nationalpark erbjuder ett brett utbud av vandringsleder för besökare att utforska. Populära leder inkluderar Skulebergets Naturstig, som tar dig upp på berget med fantastisk utsikt. Parken är även känd för sin biologiska mångfald. Här finns ett rikt djurliv, inklusive vilda djur som skogshjort, älg, järv och lodjur. Dessutom hittar man olika växtarter, inklusive orkidéer, barrskogar och ängsmarker.

By Lavallen via Wikimedia commons

8. Ta en båttur till Ulvön

Ulvön är en pärla i Höga Kusten med sin unika atmosfär och charmiga fiskeby. Ön är omgiven av en vacker skärgård och erbjuder fantastiska möjligheter till fiske och båtliv. Gå längs med Ulvö hamn som heter hamngatan och upplev alla fiskebodar och vackra omgivningar. Spana in Ulvö kapell som är Norrlands äldsta träbyggnad från 1622 där både väggar och tak har vackra målningar. Gå upp till Lotsberget och gör en selfie på av de vackraste utsikterna i Höga kusten och glöm inte Ulvöns museum. Båtarna avgår från Docksta, Ullånger och Köpmanholmen.

Jan Norrman via Wikimedia Commons

9. Följ med till Trysunda som är en av Sveriges vackraste öar

Trysunda som är vald till Sveriges vackraste ö. Strosa runt i en pittoresk fiskehamn som är väldigt välbevarad. Gå kulturstigen och se de färgglada fiskebodarna längs kusten. Det är en perfekt plats att ta vackra bilder och känna av den genuina kustkulturen. Gör en sväng till den vackra fyren, sola och bada vid fina sandstranden, gå in i kapellet med vackra målningar, eller ät en glass vid Trysunda skärgårdscafé

10. Bo i en fyr på Högbonden i Höga kusten Skärgård

Högbonden fyr & vandrarhem ligger höga kusten och nås med båten Ronja från Barsta och Bönhamn. Högbonden är mest känt för just sin fyr men det finns mer på ön som två markerade naturstigar och två grottor. Sov över på vandrarhemmet och njut av tystnaden.

11. Plocka hjortron på myrar i Ångermanland

Hjortron trivs vanligtvis i fuktiga och sura marker som myrar och kärr. Utforska områden i Ångermanland där hjortronen är kända för att växa. Fråga lokalbefolkningen eller turistbyrån om tips och rekommendationer för bra hjortronplatser. Plocka hjortron när de är mogna och bären har fått en gul-orange färg. Den optimala tiden för hjortronplockning i Ångermanland är vanligtvis mellan juli och augusti.

Bengt A Lundberg via Wikimedia commons

12. Upptäck Mjältön som är Sveriges högsta ö

Mjältön är 236 meter hög och då högst i landet. På ön finns ett vackert naturreservat med Mjältögrottan som mäter 105 meters höjd! Mjältön är också en populär för båtfolket som främst söker någonstans att stanna för natten och bad vid Baggviken. I lagunen Baggviken finns både bastu, bryggor, dass, bra tältning och fina eldstäder. 

13. Besök Hemsö Fästning

Hemsö fästning i Sverige reser sig majestätiskt över Östersjön, med sin imponerande stenvägg och torn som vittnar om landets historiska försvar. Idag är Hemsö fästning en fascinerande sevärdhet som lockar besökare att utforska dess mystiska gångar i en guidad visning, känna den historiska atmosfären och lära sig mer om Sveriges rika försvarshistoria.

14. Hemestra i Örnsköldsvik

Här hittar du också Fjällräven outlet som är Sveriges största friluftsbutik. Örnsköldsvik ligger vid Höga Kusten-området, som är en världsarvsplats känd för sin vackra kustlinje och imponerande natur. Örnsköldsvik erbjuder en mängd utomhusaktiviteter året runt. Vandra i vackra skogar, fiska i de många sjöarna, paddla kanot på älvarna eller ge dig ut på skidspåren under vintern. Det finns gott om möjligheter att njuta av naturen och friluftslivet i området.

15. Unna dig bastu och badtunna på Norrfällsvikens camping

Norrfällsvikens camping har 4 naturreservat runt om sig och har lyxen att få ett bredvid bastun. Sitt i bastun med stjärnhimmel eller lägg dig i vedeldad badtunna vid havet. Du köper ved i receptionen och bara är ett i naturen. Ganska najs!

16. Promenera runt vackra Bönhamn och Barsta

En härlig dagsutflykt kan man göra med att starta från idylliska Bönhamn och gå till Farsta som tar dryga timmen, och ta en glass eller lunch på Skutskepparn. Från Barsta tar du dig ut till naturreservatet Rotsidan som är en 4 km lång kustpromenad av slipade bergshällar och klapperstensfält i svackor och njuter av naturen. Leden som går i Rotsidan är även en etapp av världsarvsleden.

17. Prova surströmmng när du är i Ångermanland

Att prova surströmming råder det delade meningar om, men om du ska prova, så är det i Höga kusten för att få rätta miljön. Surströmming växte på 1500-talet i Sverige när vi hade saltbrist tack vare krig. Vi använde då väldigt lite salt men för att klara vintern så jäste vi fisken som senare konserveras för längre hållbarhet.

18. Handla Mjälloms tunnbröd från 1923

Mjälloms tunnbröd är en välkänd produkt från Mjällomslandet i Västernorrland, Sverige och som fyller 100 år 2023. Detta traditionella tunnbröd tillverkas enligt gamla recept och traditioner, där ingredienser som rågmjöl, vetemjöl, vatten och jäst används. Butiken är som en gårdsbutik och måste upplevas. Det är en älskad del av svensk matkultur och en smakupplevelse som många uppskattar.

19. Strosa i gamla stan i Härnösand

Gamla stadsdelen i Härnösand är en historisk och charmig del av staden som bjuder på en unik atmosfär och välbevarad arkitektur. Här kan besökare vandra längs de kullerstensbelagda gatorna och upptäcka de vackra trähusen och byggnaderna från 1800-talet, som ger en glimt av stadens historia och kulturella arv.

20. Ha kul på Mannaminne i Nordingrå

Mannaminne är ett konst- och kulturprojekt som grundades av Sven-Åke Svensson. Det ligger i Nordingrå, i Höga Kusten-området i Sverige. Mannaminne består av över 60 byggnader och strukturer som representerar olika kulturer och tidsperioder runt om i världen. Det inkluderar bland annat traditionella stugor, kyrkor, pagoder, tält och skulpturer. Mannaminne är mer än bara ett museum – det är en levande plats där kulturella evenemang, konstutställningar, musikframträdanden och festivaler regelbundet äger rum. Det är en unik destination för dem som är intresserade av konst, kultur och historia.

21. Kliv in i gammelbyn där barnen från frostmofjället spelades in

Gammelgården i Myckelgensjö är en bondgård från 1600-talet med 28 hus i ursprungligt skick, och en av de bäst bevarade i Sverige. Det är väldigt mysigt att gå omkring här men på sommaren får man också gå in i husen som vi inte fick på våren. Gammelbyn ligger vackert med hela sjön framför gården. Glöm inte att stanna

22. Res tillbaka i tiden på Häxberget

Häxberget eller bålberget är en hemsk plats som ger dålig smak i munnen men som ska upplevas så vi inte gör samma sak igen. Häxjakten där tron spårade ur på år 1675 och där män dömde människor och tog deras liv med halshuggning och brända på bål. Totalt var det 71 personer varav 65 kvinnor, 2 män och 4 pojkar. På stenen står det, ”Här brann häxbål 1675 – Kvinnor dog, män dömde – tidens tro drabbar människan”

23. Lär dig mer om Hällristningarna i Nämforsen

Här finns Nämforsens hällristningsmuseum som du bör ta del av när du är på plats. Hällristningarna i Nämforsen är en imponerande samling av hällristningar belägen vid Ångermanälven i Västernorrland, Sverige. Denna plats är en av Nordens största och mest välbevarade samlingar av hällristningar, som sträcker sig över ett område på flera kvadratkilometer med över 2500 hällristningar. Hällristningarna i Nämforsen visar olika motiv och symboler som ger oss en inblick i det förflutna och berättar historier om människors liv och kultur för tusentals år sedan.

24. Dansa genom natten på Urkultfestivalen

Urkultsfestivalen är en årlig musik- och kulturfestival som äger rum i Näsåker i Ångermanland, Sverige. Festivalen lockar besökare från när och fjärran för att uppleva en unik atmosfär och ett brett utbud av musik, konst, workshops och hållbarhetsaktiviteter. Urkultsfestivalen har ett starkt fokus på ekologi och hållbarhet, och strävar efter att skapa en miljövänlig och inkluderande festivalupplevelse för alla deltagare.

25. Upplev en kväll på Höga kustens naturscen

Om sommaren slår naturscenen upp och visar sin bästa sida med massor av show och musik. Här har de flesta stora artister spelat och det fortsätter varje år. gå in på evenemang-naturscen-Höga kusten och hitta din favorit.

26. Spana in surstömmingsmuseet i Skeppsmalen

Surströmmingsmuseet är ett unikt museum beläget i Skeppsmalen, nära Örnsköldsvik i Sverige. Museet är dedikerat till den traditionella svenska delikatessen surströmming, som är fermenterad strömming som äts tillsammans med tillbehör som tunnbröd, lök och gräddfil. Besökare på Surströmmingsmuseet kan lära sig om historien, tillverkningsprocessen och kulturen kring surströmming genom interaktiva utställningar, smakprovningar och guidade turer.

27. Ta del av Korgubben vid Skagsudde

Korgubben som är döpt efter Korviken vid fyren på Skeppsmalen. Här satt fiskarna på bergshällarna och diskuterade väder och vind och för god fiskelycka lade de ett mynt under honom i någon springa. Troligtvis var det Gävlefiskarna på 1600-talet som började med en lyckogubbe.

28. Inspireras av Ting 1 i Övik

Ting 1 är en modern och välkänd byggnad belägen i centrala Örnsköldsvik i Sverige, som har ritats av Gert Wingårdh och blev inflyttningsklart 2013. Byggnaden har blivit en symbol för Örnsköldsvik och rymmer olika funktioner, inklusive butiker, restauranger, kontor och lägenheter.

29. Klappa älgar i Älgens hus i Bjurholm

Älgens hus är faktiskt Sveriges och Europas första älgpark med tama älgar och älgkalvar. I inträdet ingår även älgmuseum, besöka älgarna, och ett fantastiskt bildspel. Gosa med älgar, ja då är det dags för ett besök.

30. Se en ishockeymatch i Hägglunds arena

Om du är intresserad av ishockey kan du uppleva spänningen i gamla Fjällräven Center, nu Hägglunds arena som är hemmaarenan för Modo Hockey. Ta med familjen eller vänner och heja på laget under en match eller utforska hockeymuseet för att lära dig mer om sportens historia. Tänk Peter Forsberg, Bröderna Sedin, Anders Hedberg, Victor Hedman, Markus Näslund och nu vet du varför du ska besöka Hägglunds arena minst en gång i livet.

31. Gör en kryssning på Ångermanälven med båten M/S Ådalen III

Var med på skärgårdskryssning och skärgårdsbuffé på Ångermanälven. Upplev Höga Kustenbron från vattnet och se vackra Höga kusten från båten. En trevlig utflykt att göra i Ångermanland

32. Gör en resa i Murbergets friluftsmuseum

Murbergets friluftsmuseum är ett populärt och välbesökt museum som ligger i Härnösand, Sverige. Museet ger dig en unik inblick i Norrlands historia och kultur genom sina autentiska byggnader och utställningar som sträcker sig från 1600-talet till 1900-talet. Du kan utforska den vackra friluftsmiljön, besöka traditionella gårdar och stugor, och lära sig om traditionellt hantverk, jordbruk och samisk kultur. Det är en fascinerande plats att uppleva och förstå Norrlands rika historiska arv.

33. Öppna dina sinnen på Västernorrlands museum

Västernorrlands museum är ett framstående kulturhistoriskt museum beläget i Härnösand, Sverige. Museet har en omfattande samling av föremål, artefakter och konstverk som illustrerar Västernorrlands historia och kultur från forntiden till nutid. Du kan utforska olika utställningar som tar dem med på en resa genom regionens arkeologi, konst, textilkonst, industrihistoria och mycket mer. Det är en viktig institution för att bevara och sprida kunskap om Västernorrlands kulturarv.

34. Stanna till på Härnösands bilmuseum

Härnösands bilmuseum är en populär attraktion som rymmer en imponerande samling av historiska bilar och fordon. Besökare kan utforska olika bilmodeller från olika epoker och lära sig om bilindustrins utveckling. Museet erbjuder en fascinerande inblick i bilhistoria och är ett måste för motorintresserade besökare i Härnösand.

35. Sola och bada på Smitingens havsbad

Smitingens Havsbad är en vacker och naturskön badplats belägen i närheten av Härnösand. Med sin långa sandstrand och klara vatten lockar den besökare som vill njuta av sol och hav. Här kan man ta en avkopplande simtur, sola på stranden eller ta en promenad längs strandlinjen och njuta av den pittoreska omgivningen.

36. Kanota i världsarvet

Att paddla kanot på Höga Kusten är en fantastisk upplevelse för naturälskare och äventyrare. Med sin dramatiska kustlinje och orörda skärgårdar erbjuder det omgivande vattnet spektakulära vyer och unika paddlingsmöjligheter. Utforska de lugna fjärdarna, navigera bland öarna och upptäck den imponerande skönheten som Höga Kusten har att erbjuda.

37. Våga högt och lågt äventyrspark i sunsvall

För hela familjen eller den som vågar så är äventyrsparken Högt och Lågt en riktig utmaning. Med 7 Höghöjdsbanor och klätterpark så kan hela familjen eller kompisgänget utmana varandra. Köp för 3 timmar och gör så många banor du hinner.

38. Låt barnen vara vilda på Himlabadet

Himlabadet i Sundsvall är både simhall och äventyrsbad och passar för hela familjen. Himlabadet har fåt pris flera gånger för det bästa äventyrsbadet, och ca 4-500 000 personer besöker badet varje år.

38. Besök Kulturmagasinet i Sundsvall

Kulturmagasinet är en imponerande kulturinstitution belägen i Sundsvall i Sverige. Byggnaden, som tidigare var en tobaksfabrik, har omvandlats till ett dynamiskt centrum för kultur och konst. Kulturmagasinet erbjuder en mängd olika utställningar, evenemang och aktiviteter inom konst, historia, musik, teater och mycket mer. Besökare kan utforska spännande konstutställningar, delta i workshops eller njuta av konserter och teaterföreställningar.

Hans Lindqvist via wikimedia commons

39. Var naturnära på Lörudden

Lörudden i Sundsvall är en naturskön plats vid havet som lockar besökare med sin vackra sandstrand och fridfulla omgivning. Här kan man njuta av sol och bad, ta långa promenader längs stranden eller bara koppla av och njuta av den pittoreska naturen. Lörudden är en populär destination för avkoppling och rekreation vid kusten i närheten av Sundsvall.

40. Beskåda Galtströms bruk

Galtströms bruk grundades på 1600-talet och var en viktig plats för järnframställning under flera århundraden. Det var en av Sveriges första masugnar och spelade en betydande roll i landets industriella utveckling. Galtströms bruk är idag ett bevarat kulturarv och en populär besöksplats. Här kan besökare uppleva historiska byggnader, som masugnen och smedjan, och få en inblick i brukets historia och industriella arv. Det finns även möjlighet att delta i guidade turer och evenemang som arrangeras på platsen.

41. Shoppa i Birsta city i Sundsvall

Birsta city är ett av norrlands största köpcentrum med mer än 90 butiker och 4 miljoner besökare varje år.

41. Se vita tigrar på Junsele djurpark

Vita tigrar är en sällsynt färgmutation av den bengaliska tigern och är en av de mest fascinerande attraktionerna i Junsele djurpark. Besökare kan få chansen att se och lära sig mer om dessa vackra och majestätiska djur genom guidade turer och observationer i djurparken. Genom att bevara och visa upp vita tigrar spelar Junsele djurpark en viktig roll i att sprida medvetenhet om artens utmaningar och behov av skydd i det vilda.

42. Strosa i Sundsvall stenstad

Sundsvalls stenstad är en historisk stadsdel i Sundsvall, känd för sina vackra stenbyggnader och sin charmiga atmosfär. Efter att staden drabbades av en förödande brand år 1888, återuppbyggdes Sundsvall och sten blev det främsta byggmaterialet, vilket resulterade i den karaktäristiska stenstaden. Strosa längs de pittoreska gatorna i stenstaden och upptäck välbevarade byggnader i olika arkitekturstilar, inklusive jugend och nyrenässans.

43. Upphöjs i Gustav Adolfs kyrka

Gustav Adolfs kyrka är en imponerande kyrkobyggnad belägen i centrala Sundsvall och invigd 1903. Kyrkan, som är uppkallad efter den svenska kungen Gustav II Adolf, är känd för sin vackra arkitektur och sin stora kopparklädda kupol. Besökare kan beundra kyrkans imponerande interiör med sina målade glasfönster, altartavla och orgel, samt njuta av den fridfulla atmosfären som kyrkan erbjuder.

44. Ha kul på friluftscentrum – södra berget i sundsvall

På södra berget ligger friluftscentrum för hela familjen. Här finns Wirebom, hängbro, balansbom och bergvägg. Mountainpark, disc-golf, klätterpark, äventyrlig med gå på lina, trädkoja, grotta och linbana.

På vintern åker man pulka, slalom, längdskidåkning eller vinterfiskar

45. Sov över på härliga Skeppsmalen

I området runt Skeppsmalen finns det också möjligheter att hyra stugor eller semesterbostäder. Det kan vara ett utmärkt alternativ för dem som föredrar mer privatliv och självhushåll. För campinggäster som föredrar en närmare kontakt med naturen finns det även campingplatser i närheten av Skeppsmalen. Dessa platser erbjuder ofta faciliteter som eldstäder, toaletter och duschar för campinggäster

46. Beskåda vårdkasens utsiktstorn och hela Härnösand

Åk högst upp på berget och gå upp i vårdkaserns utkikstorn. Ta en fika eller köp en glass om du inte har egen picknick med dig. Utsikten över Härnösand är otrolig och är det vinter så har du liften som tar dig upp för skidåkning

47. Njut av lugnet i Sollefteå

I Sollefteå finns det gott om möjligheter att njuta av den vackra naturen. Ta en promenad längs Ångermanälvens stränder eller utforska de omgivande skogarna och sjöarna. För den äventyrslystne erbjuder Sollefteå spännande aktiviteter som forspaddling, fiske, vandring och cykling i de omkringliggande naturområdena. Ta även tillfället i akt att besöka Sollefteå Museum, där du kan lära dig mer om stadens historia och kulturella arv, eller koppla av i någon av stadens parker och ta del av det lokala folklivet.

Mangan 2002 via Wikimedia commons

48. Handla outlet på Docksta sko i Kramfors

Docksta Sko i Kramfors är en välkänd skotillverkare med en lång tradition av högkvalitativa skor och stövlar. Företaget är känt för sin expertis inom tillverkning av robusta och hållbara skor som är perfekta för utomhusaktiviteter och tuffa förhållanden. Med sitt engagemang för kvalitet och hållbarhet har Docksta Sko blivit en favorit bland både lokalbefolkningen och friluftsentusiaster världen över.

49. Spela golf i dramatiskt landskap

Med sina gröna fairways som sträcker sig längs den dramatiska kustlinjen och omgivna av skogsklädda berg är golfbanorna i Höga kusten en fröjd för både golfentusiaster och naturälskare. Golfspelare kan njuta av spektakulära vyer över havet och de karakteristiska kullarna samtidigt som de utmanas av banornas variation och utformning, vilket gör golfrundan i Höga kusten till en minnesvärd och enastående upplevelse.

50. Besök ett destilleri på Höga kusten

Hernö Gin är en prisbelönt svensk gin som tillverkas av Hernö Gin Distillery, belägen i Dala, nära Härnösand. Hernö Gin är känd för sin höga kvalitet och användning av lokalt odlade ingredienser, inklusive handplockade enbär från de närliggande skogarna.

High Coast Distillery är en framstående svensk whiskydestilleri beläget vid Ångermanälven i Ådalen, nära Kramfors. Distilleriet, tidigare känt som Box Destilleri, är känt för sin hantverksmässiga tillverkning av single malt whisky och deras fokus på att använda lokalt förädlade råvaror.

51. Lär dig mer om Höga kusten på Naturum vid skuleberget

Naturum Höga Kusten är ett besökscenter och informationscentrum som ligger i Skulebergets nationalpark, vid Höga Kusten i norra Sverige. Besökare kan lära sig om Höga Kustens geologiska historia, världsarvet Höga Kusten, och utforska de vackra omgivningarna genom vandringsleder och utsiktspunkter i närheten. Det är en perfekt plats för naturälskare att fördjupa sig i regionens fascinerande ekosystem och landskap.

52. Se norrsken från Höga kusten

Visste du att norrskenet anses vara naturens eget ljusshow? Det är som att himlen har en rave-party och dansar till sitt eget beat med färgglada ljusstrålar. Jag kan bara föreställa mig att stjärnorna blir så avundsjuka att de också vill delta i festen, men de får bara vara åskådare. Norrskenet är verkligen en spektakulär show som får både jorden och universum att rocka!

53. Njut av insidan i Härnösand domkyrka

Härnösands domkyrka, belägen i Härnösand, är en imponerande kyrkobyggnad med anor från 1600-talet. Domkyrkan är känd för sin vackra arkitektur i nyklassicistisk stil och den storslagna kopparklädda kupolen som är en välkänd symbol för Härnösand.

54. Gå upp till toppen av Skuleberget

Vi startade på Skulebergets havscamping som ligger 20 minuters promenad från naturum, som är en sorts start point om hur man ska ta sig upp på berget. Det finns flera olika alternativ och när vi var där tidigt på våren var liften stängd till toppen, så vi ska gå upp. Man kan ta Höga Kusten-stigen / Södra Bergsstigen, Linbanestigen, Grottstigen (brant) eller Östra Bergsstigen. Vi tog södra stigen som kändes som ej aktiv träningsfreak eller ungdom. Väldigt fin vandring till toppen! Vill du bara upp till toppen och äta pannkaka eller ta en kopp kaffe i solen så ta linbanan.

Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden
Ångermanlands stadsvapen på Suecia verket på 1600-talet

Se och göra i Ångermanland – fakta

 • Landsdel: Norrland
 • Län: Västernorrlands län, Jämtlands län, Västerbottens län
 • Stift: Härnösands och Luleå stift
 • Residensstad: Härnösand som också är Ångermanlands äldsta stad
 • Största sjö: Tåsjön
 • Största ö: Mjältön som är sveriges högsta ö,
 • Högsta punkt: Tåsjöberget – 635 m ö.h.
 • Yta: 19 800 km 2
 • Folkmängd: 130 923 (2019)
 • Titulär: Hertig – Prins Nicolas
 • Grundämne: Kol
 • Insekt: Stor Hornstekel
 • Landskapsfisk: Sik
 • Landskapsfågel: Gråspett
 • Landskapsmossa: Tät Fransmossa
 • Landskapssten: Nordingrågranit
 • Landskapssång: Ångermanlandssången
 • Landskapsblomma: Styvmorsviol
 • Landskapsdjur: Bäver
 • Landskapssvamp: Sillkremla
 • Landskapsäpple: Kramfors
 • Stjärnbild: Lilla hunden
 • Stjärna: Procyon
 • Vapen: I blått fält med tre laxar av silver över varandra, samtliga med röda fenor, överst och underst simmar åt vänster och den i mitten simmar åt höger.
 • Nationalpark: Skuleskogens nationalpark Ingen annanstans är Bottenhavet så djupt och öarna så höga som längs Höga Kusten. Den 19:e Nationalparken ingår i Höga Kustens mäktiga landskap som är världsarv.
 • Kända naturreservat: Gideåbergsmyrarna reservat och kom gärna i slutet av maj då svenska vildväxande orkidéer slår ut. Kyrkviken naturstig i Kramfors,
 • Kulturreservat: Sandvikens fiskeläge ”de krökta ryggarnas fiskeläge” började byggas redan på 1600-talet och ligger i Örnsköldsvik. Härifrån kommer också traditionen att lägga in surströmming.
 • Mariebergs sågverkssamhälle som var klart 1862 med en ångsåg i Bjärtrå i kramfors kommun.
 • Största orterna: Sollefteå, Örnsköldsvik, Härnösand, Kramfors
 • Största vattendrag: Ångermanälven som är 447 km och är sveriges åttonde största vattendrag
 • Landskapsrätt: Örtmarinerad Skeppsmalen lax med makalös fruktsås, Surströmmingsklämma, Laxlåda med surströmming. Mer om svensk mat.
 • Största sevärdheterna: Skuleberget, Hela höga kustens vackra landskap,
 • Ulvöns fiskeläge och det gamla kapellet
 • Slåttdalsskrevan som liknar ett enormt yxhugg genom berget.
 • Ett annat är Skallbergsgrottorna några mil norr om Örnsköldsvik, med Sveriges största grottsystem med urbergsgrottor.
 • Höga kusten bron som byggdes 1997. Den är 1800 meter lång och de två tornen som brobanan hänger i är 180 meter höga, 25 meter högre än Kaknästornet i Stockholm som tidigare var Sveriges högsta byggnad.
 • Paradiset (Paradisbadet) i Örnsköldsvik som är ett av Sveriges större äventyrsbad, med närmare en halv miljon besökare årligen. Där finns bland annat Sveriges längsta vattenrutschbana.
 • I Nämforsen finns en av världens största samlingar av hällristningar, och många avbildar älgar.
 • Själevads kyrka som har blivit utsedd till Sveriges vackraste kyrka.
 • Sollefteå museum på Storgatan 59, Flottfärd på Ångermanälven, Härnö gin har vunnit två år i rad med världens bästa gin och gå på guidad tur. Härnösand bilmuseum med 200 bilar mellan 1899 – 1990,
 • Kända personer: Sveriges statsminister Stefan Löfven, Ishockeyspelaren Peter ”Foppa” Forsberg, skidåkaren Magdalena Forsberg (ullånger), Musiker Titti Sjöblom och Ehrling Eliasson, Scicrossåkare Sandra Näslund, Regissör Andreas Öhman,  
 • Onödigt vetande: Ångermanland har fått sitt namn från ordet anger, som betyder ”djup vik”, och det finns många djupa vikar längs Ångermanlands kuster. Kustlinjen efter istiden låg 250 meter ovanför den nuvarande i Skuleberget. Skuleberget är också den plats på jorden som fortfarande reser sig mest efter istiden, 1 cm per år.

GÖRA I NORRLAND

GÖRA I SVEALAND

GÖRA I GÖTALAND

Prenumerera på vårt nyhetsbrev