Här hittar du våra bästa restips om Mongoliet – allt från de fantastiska slätterna och staden Ulan Bataar till hästmjölken och templen i ingenstans. Vi presenterar våra personliga tips på intressanta sevärdheter, spännande upplevelser och fina ställen att besöka. Vi listar alla platser från norr till söder. Årtalet inom parentes anger när vi var där. Längst ner hittar du ”bra att veta” inför resan, information om väder och mer restips om Mongoliet

VARFÖR RESA TILL Mongoliet?

  1. Vacker natur – Naturen i nationalparkerna är svindlande vacker med stora gröna vidder där djuren strövar fritt.
  2. Ridtur på stäppen– Att göra en ridtur över stäppen på en mongolisk häst är en upplevelse för livet.
  3. Bo i jurta – Man kan prova att bo en natt i en jurta, det vill säga ett traditionellt tält, i någon av nationalparkerna.
  4. Exotisk huvudstad – Huvudstaden Ulan Bataar är en exotisk upplevelse med en blandning av sovjetisk arkitektur och gamla tempel.
  5. Intressant mat – Här kan man prova intressanta saker som hästmjölk, och också rejäla måltider med mycket kött.

Vädret just nu

booked.net

Ulan Bataar

Transmongoliska järnvägen

Mongoliet, Ulan Bator
Vi kom till Mongoliets huvudstad med transsibiriska järnvägen, men tyvärr blev det inga foton inne i staden eftersom en häst trampade på vår kamera. Det finns vackra gamla palats, lite mer moderna shoppinggallerior och restauranger. (2006)

Mongoliet

Terelj nationalpark

Restips om Mongoliet

Inne i en jurta

Mongoliet, Terelj Nationalpark

När man är i Mongoliet ska man absolut gör en tur ut i Terelj nationalpark. Här kan man bo över en natt i jurta (mongoliskt tält) och se alla djur som strövar fritt. Vi fick också besöka en familj, som bjöd på specialiteter, som hästmjölksbollar. (2006)

Mongoliet

Hästridning i terelj nationalpark

Hästar Mongoliet

Att rida i Mongoliet är en upplevelse eftersom naturen är så fantastisk. Hästarna är små, men starka! Vi hade ingen inbokad ridtur, men fick ändå följa med en mongol en stund på stäppen. Fantastisk upplevelse!

Tempel i Terelj nationalpark

Mongoliet tempel

Tempel Mongoliet

Mongoliet

I Terelj nationalpark har man de oändliga gröna vidderna där djuren strövar fritt. Och så dyker det plötsligt upp ett tempel, i intensivt starka färger. Sevärt! (2006)

Väder i Mongoliet (Ulan Bator)

Mongoliet, Ulan Bator

BRA ATT VETA – MER RESTIPS OM MONGOLIET

  • Valuta? Tögrög (MNT)
  • Prisläge? Billigare än Sverige
  • Språk? Mongoliska (en del pratar också engelska)
  • Se upp med? Iaktta normal försiktighet genom att skydda värdesaker etc. Trafiksäkerheten kan utgöra en risk.
  • Tänka på? Mongoliet har extrema väderförhållanden med temperaturer från plus 35 grader på sommaren och upp till minus 40 grader på vintern.
Peter häst

Peter Bergström, FREEDOMtravel

Läs mer