Meny Stäng

Drömresan till Nya Zeeland

Vintern 2006-2007 fick vi möjlighet att genomföra en resa vi drömt om i decennier: Nya Zeeland. Planeringen för de tre veckorna på andra sidan jordklotet pågick i ett halvår, och till slut hade vi spikat en rutt fylld av äventyr. Det var dags att ge sig iväg för: Peter, Helena, Robin (19) och Billie (10).

Adrenalinrush på Nordön

Vi landade i Auckland, där den hyrda husbilen väntade på på oss. Det här var vår första bekantskap med husbil, och som alla vet fastnade vi. Rejält. Vilken frihet! Man kör i den riktning man önskar och stannar för att sova där man har lust. Vi åkte på slingrande vägar genom Nordöns regnskogar, och stannade för att uppleva alla de äventyr vi drömt om.

Vi tog en ridtur genom det svindlande vackra landskapet och en båttur till White Island, ön med den levande vulkanen. Nya Zeeland är ett land där det pyser och bubblar, sprutar och fräser. Man känner emellanåt den fräna lukten av svavel, och till och med i folks trädgårdar ryker det, som om någonting djupt där nere vill pysa ut.

White Island Nya Zeeland
Det bubblar, pyser … och luktar illa

På resan söderut provade vi en del av alla de arrangerade äventyr Nya Zeeland har att erbjuda: forsränning, byngyjump och zorb. Det senare är en boll man kryper in i för att rulla nerför en backe. Något de kallade ”Frefall Xtreme” var en lufttrumma, ovanför vilken man helt enkelt kunde ”flyga fritt”.  Om man gillar äventyr och lek kan man verkligen få sitt lystmäte här!

zorb i Nya Zeeland
Peter, Robin och Billie framför zorb

Med delfiner och valar på Sydön

En färja på ett gungigt hav tog oss från nordön till sydön. Nya Zeeland har alla klimat, och det är fantastiskt att se hur naturen förändras. Från regnskog till halvöken. Från vulkaner till glaciärer. Längst norrut på sydön ligger nationalparken Abel Tasman, där vi gav oss ut på en tur i kanot i det gnistrande solskenet.

På vägen söderut testade vi en linbana över trädtopparna, skådade enorma kaskelottvalar och frotterade oss med några sällskapliga sjölejon, som låg och latade sig vid strandkanten.

Kanot i Abel Tasman, Nya Zeeland
Kanot i Abel Tasman, Nya Zeeland

Vi fortsatte till Wanaka där vi testade fyrhjulingar och åkte sedan upp mot Mt Cook. Här fick vi göra en häftig båttur på en glaciärsjö. Sist men inte minst var det dags för en av resans höjdpunkter: att simma med delfiner.

Det fantastiska är att man åker ut med en båt på ett öppet hav och att delfinerna kommer, bara för att de råkar ha lust med det. Nya Zeeland är ett magiskt land med en magisk natur. Om du någon gång får möjligheten att resa dit, gör det!

Robin med en delfin i Akaroa, Nya Zeeland
Robin med en delfin i Akaroa, Nya Zeeland

Prenumerera på vårt nyhetsbrev