Meny Stäng

Grottan i Postojna i Slovenien

Annons

Om du någon gång besöker Slovenien ska ni absolut besöka grottan i Postojna! Det är en stor turistmagnet, men definitivt värd besöket. Grottan är helt enorm och fylld av fantastiska formationer i form av stalagtiter, stalagmiter och pelare.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Postojna i Slovenien

Postojnagrottan är ett 21 kilometer långt grottsystem i Postojna i Slovenien. Grottsystemet har uppstått som en karstbildning och är den näst längsta grottan i Slovenien. Idag är grottan en stor turistattraktion, men det är bara en del av grottan som är torr och öppen för besökare. Andra delar är fyllda med vatten och oåtkomliga.

Grottan i Postojna har varit känd under lång tid. De äldsta inskriptionerna är från 1500-talet, och på 1800-talet byggde ryska straffångar en stenbro mitt i grottan. Under andra världskriget använde nazisterna grottan som förvaringsplats för vapen.

År 1819 öppnade grottan för första gången för allmänheten, och år 1972 öppnades den första lilla järnvägen i grottan. Till att börja med drevs lokomotivet med gas, men med tiden bytte man till elektricitet. År 1968 byggdes de vägar som än idag används av besökare i Postojnagrottan.

Grotta Postojna
Grottan är fylld av stalagtiter, stalagmiter och pelare

Att besöka grottan i Postojna

Postojnagrottan är den längsta grottan i världen som är öppen för allmänheten, med hela 5,3 kilometer att besöka. Ett besök i grottan tar ungefär en och en halv timme. Besöket startar med en tågfärd neråt i grottan som kändes som en berg- och dalbana. Fort gick det och vi (långa skandinaver) fick ibland ducka. Men roligt var det!

Väl nere i grottan fick vi se stora områden fyllda med häftiga formationer. Vi kan absolut rekommendera att göra ett besök i den här grottan! Tänk bara på att ta en jacka eller tjock tröja, för temperaturen i grottan är alltid strax under tio grader.

Tåg Postojnagrottan
Dags att åka ner i grottan!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev