Meny Stäng

Sista dagen på jobbet (17 år med Karolinska Institutet)

Igår packade jag ihop de sista sakerna från skrivbordet, och idag är det dags för ett helt nytt jobb. Den här sista omgången var jag visserligen bara fem månader på Karolinska Institutet (KI), men å andra sidan har jag hängt där i omgångar de senaste 17 åren. Hur jag än vridit och vänt mig har det varit som att ”alla vägar bär till KI”. Men nu ska jag verkligen göra något nytt! Eller ja, helt kommer jag väl inte släppa KI …

Från arbetsterapeut …

1997 började jag plugga till arbetsterapeut på Hälsohögskolan i Stockholm, och efter ungefär ett år försvann det som hette ”Hälsohögskolan” och utbildningen inkluderades i Karolinska Institutet. Det var första gången jag sögs in i KI, men inte sista, om man säger så.

Jag jobbade något år som arbetsterapeut inom psykiatrin på Huddinge sjukhus, och därefter började jag på ett behandlingshem inom beroendevården, långt ute i skogen i Östertälje. Det var en speciell och intressant tid, men jag kände att det inte riktigt var min grej att träffa patienter hela dagarna, så jag bestämde mig för att plugga vidare.

Lövstalund
Behandlingshemmet där jag jobbade såldes och blev ett tag bed & breakfast … och nu vet jag inte?

… till folkhälsovetare

Jag upptäckte att KI hade en masterutbildning till folkhälsovetare, som man kunde lägga ovanpå valfri kandidatutbildning (sjuksköterska, arbetsterapeut, ekonom eller vad som helst). Perfekt! Jag pluggade två år till och valde inriktningen ”folkhälsonutrition och fysisk aktivitet”.

Så fort jag var klar fick jag en projektanställning på ”Centrum för folkhälsa” i Stockholms läns landsting. Min uppgift var att utforma ett projekt för att främja bra mat- och rörelsevanor hos vuxna med intellektuell funktionsnedsättning.

Medborgarplatsen
Centrum för folkhälsa låg på Medborgarplatsen, och i sex år jobbade jag där

Och Tillbaka till KI

Helt plötsligt fick politikerna för sig att ”Centrum för folkhälsa” inte skulle finnas, och att länets folkhälsoarbete skulle drivas av KI. Tillbaka till KI alltså – både organisatoriskt och geografiskt. Och när jag ändå var där var det väl lika bra att doktorera?

På disputationen i september 2014
På disputationen i september 2014

Jag sökte pengar för att genomföra och forska på ett mer omfattande projekt för att främja bra mat- och rörelsevanor för vuxna med intellektuell funktionsnedsättning. Hösten 2014 disputerade jag med avhandlingen Health promotion for adults with intellectual disabilities: Evaluation of a multi-component intervention in community residences.

Landstinget – 1 års resa – KI igen

Politikerna i länet kan aldrig riktigt bestämma sig, så 2012 kom de på att folkhälsoarbetet kanske borde finnas i landstinget i alla fall … Min tjänst flyttades tillbaka till landstinget, till ett centrum som nu fick det betydligt krångligare namnet ”Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin”.

Efter disputationen 2014 bestämde vi oss för att göra verklighet av vår stora dröm, att resa ett år runt Europa med vår husbil, och jag tog tjänstledigt. Jag fick först 6 månaders tjänstledigt och sedan 3 månader till … men sedan fick jag välja på att säga upp mig eller avbryta resan. Avbryta resan? Aldrig i livet!

Nyhetsbrev

Redan innan vi kom hem blev jag erbjuden en projektanställning … på KI. Och när den tog slut blev jag erbjuden en ny. Det sista halvåret har jag faktiskt suttit i samma rum som jag hade som fastanställd på landstinget ett år tidigare – för det hade ju blivit ledigt …

arbetsrum
Mitt arbetsrum på landstinget innan Europa runt-resan – samma rum som råkade vara ledigt när jag senare blev projektanställd på KI efter resan …

Nytt jobb idag

Men igår packade jag alltså ihop och lämnade KI, och idag är det dags för nytt jobb. Nu är det Stockholms läns landsting som gäller och jag ska jobba med att implementera en policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Spännande, utmanande och viktigt!

Men hur blir det med KI då? Faktum är att den här gången lämnar jag inte helt  … Jag är fortfarande anknuten till KI som forskare och kvar i forskargruppen ”Samhällsnutrition och fysisk aktivitet”. Men kvar på KI eller inte, nu är det nytt jobb som gäller!

ki aulan
Nytt jobb, men ändå en fot kvar på KI (Aulan på KI på bilden)

Läs mer: Forskarjakten på Karolinska Institutet

Läs mer: Gammalt möter nytt – KI aula och Tiondeladan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev